Ninsorile abundente care s-au abătut asupra Sucevei au transformat o mare parte din oraş într-un infern pentru şoferi şi pentru pietoni. Dacă străzile principale au fost curăţate relativ bine, într-un timp destul de scurt, fiind evitată astfel blocarea oraşului în una din perioadele cele mai aglomerate ale anului, cea a sărbătorilor de iarnă, majoritatea străzilor din cartiere sunt încă acoperite cu zăpadă.
Pe unele străzi utilajele de deszăpezire nici măcar nu au putut intra, astfel încât zăpada bătucită de roţile autovehiculelor a format adevărate obstacole, în vreme ce în zonele unde a fost dat cu antiderapant zăpada a devenit făinoasă, roţile afundându-se în ea şi circulaţia fiind mult îngreunată.
Curăţarea străzilor din cartiere, blocată de maşinile parcate pe laterale
La mai puţin de 24 de ore de la încetarea ninsorilor, autorităţile locale au anunţat că vor relua în forţă acţiunea de deszăpezire şi în interiorul cartierelor, dar, în acelaşi timp, au făcut apel la populaţie să îi sprijine, dându-le posibilitatea să intervină.
„De astăzi acţionăm din nou în cartiere, după ce am reuşit să curăţăm străzile principale, ceea ce a implicat un efort uman şi material foarte mare. Numai că întâmpinăm probleme pe străzile foarte înguste din cauza celor care nu vor să iasă să mute maşinile, cât timp avem noi de curăţat zăpada.
Mulţi refuză să mute maşinile chiar de îi anunţăm din timp că facem acţiune de deszăpezire, atât prin bilete lăsate pe maşină, cu agenţi de la Poliţia Locală sau chiar cu megafonul de la maşina de intervenţie pentru situaţii de urgenţă”, a spus viceprimarul Ovidiu Doroftei, care a coordonat acţiunea de deszăpezire.
Un exemplu pozitiv a fost dat de locuitorii de pe strada Alexandru cel Bun, unde foarte mulţi oameni au ieşit să mute maşinile, au aşteptat două-trei ore, cât s-a lucrat şi apoi au venit la loc cu ele.
Pe strada Mihai Viteazu, unde s-a acţionat astfel săptămâna trecută, numai o parte din oameni au răspuns apelului de a permite curăţarea lateralelor străzii, mutându-şi maşinile.
Cele mai mari probleme au apărut în cartierele George Enescu şi Zamca, unde echipele de deszăpezire s-au lovit de nepăsarea locatarilor, care nu i-au băgat în seamă, deşi lucrările erau în interesul lor.
Ajutor la deszăpezire, din partea unor firme sucevene
Viceprimarul Doroftei a precizat că vor continua acţiunile de deszăpezire efectuate cu utilaje şi personal de la firme sucevene care s-au oferit să ajute municipalitatea, fără nici un fel de pretenţii materiale, şi a cerut celor care mai pot oferi şi ei o mână de ajutor să se implice, dând dovadă de spirit civic.
„Sunt societăţi comerciale care lucrează cu zeci de utilaje şi zeci de oameni fără să primească nici un ban, doar pentru a face mai accesibil oraşul. În continuare facem apel la toţi cei care ne pot ajuta, să continuăm acţiunea de deszăpezire”, a precizat Ovidiu Doroftei.
Avertismente şi amenzi pentru cei care nu curăţă trotuarele
Circulaţia pe trotuarele Sucevei continuă să fie un coşmar pentru pietoni, aproape în tot oraşul.
După zăpezile şi viscolul care au încetat abia duminică după-amiază, chiar şi trotuarele care erau înainte curăţate lună au devenit aproape inaccesibile, fiind acoperite cu un strat gros de zăpadă.
Antiderapantul aruncat manual din camioanele Rosal nu a îmbunătăţit cu mult situaţia, zăpada devenind făinoasă, astfel că picioarele trecătorilor se afundau la fiecare pas ca într-o dună de nisip, mersul pe trotuare fiind greoi şi obositor.
Pe trotuarele mai largi puteau fi văzute ieri mici utilaje de deszăpezire, care clădeau zăpada adunată în mormane imense, dar multe alte trotuare sunt inaccesibile intervenţiei acestora, atât din cauza maşinilor parcate, cât şi a sofroneilor, ori din cauză că sunt prea înguste.
Tocmai de aceea, autorităţile locale au reamintit agenţilor economici că au obligaţia de a curăţa trotuarele acolo unde îşi desfăşoară activitatea.
„Sunt zeci de avertismente date agenţilor economici care nu au curăţat trotuarele, urmează amenzile, dacă nici acum nu îşi fac treaba”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Cert este că, în condiţii extreme de iarnă şi cu posibilităţi limitate de intervenţie, atât pe străzi, cât şi pe trotuare, va mai trece ceva vreme până când se va putea circula relativ normal în tot oraşul, atât pe străzi, cât şi pe trotuare, asta dacă nu vor veni noi valuri de ninsoare, care să zădărnicească toate eforturile de până acum.
(18 dec 2012, 12:08:44