Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2012 - Anul XVII, nr. 295 (5200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Poveste despre patimile şi suferinţele oamenilor în interpretarea lui Grigore Leşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Auditoriumul Joseph Schmidt a avut loc sâmbătă un spectacol-poveste în interpretarea lui Grigore Leşe. Rapsodul din Ţara Lăpuşului a introdus spectatorii într-o atmosferă iniţiatică, de basm, invocând prin povestea şi cântecele sale vremuri imemoriale, străvechi în care omul şi natura erau într-o legătură indisolubilă.

De asemeni, Grigore Leşe a evocat atmosfera înrobirii prezentă în secolele XVIII şi XIX îndeosebi în Ardeal.

Povestea muzicală a debutat cu plasarea acţiunii într-o regiune din Ucraina, „Noua Suliţă”, care a aparţinut de-a lungul istoriei mai multor imperii. Interpretul a spus că în acea regiune din Bucovina de Nord puteai bea o cafea în Imperiul Otoman, un ceai în Imperiul Ţarist şi un pahar cu vin în Imperiul Austro-ungar. Motivul veşnicului drum care nu are capăt decât în moarte, acolo unde, vorba maestrului rapsod, „dai mâna cu dorul”, a fost tema principală a poveştii muzicale de sâmbătă seară. Grigore Leşe a familiarizat spectatorii cu legende din perioada precreştină, precum „Legenda florii soarelui”, spusă de mama sa pe când artistul avea şase ani.

Mai departe rapsodul lăpuşan a recitat o poezie despre un tânăr chemat la oaste care îşi deplânge soarta crudă, simţind că va muri în război şi care adresează vorbe testament mamei şi mândrei sale: „Când porunca m-o chemat, Doamne rău m-am supărat”.

Grigore Leşe a intonat şi cântecul „Nistrule, apă vioară”, care rememorează suferinţele îndurate de ostaşii români în luptele pentru redobândirea Basarabiei, din al Doilea Război Mondial.

 

„Horile-s de stâmpărare la omul cu supărare”

Grigore Leşe a readus în prim-plan obiceiul uitat de mulţi, acela de a hori, adică de a îngâna din voce sau din fluier cântece populare. Maestrul rapsod a precizat că „horile-s de stâmpărare la omul cu supărare”. „De veselie omul nu horeşte, doar din lipsă, din obidă sau din osteneala bătrâneţilor”. Motivul suferinţei îl explică Grigore Leşe printr-o scurtă poezie, „când am trăit cu codrul, vesel eram ca focul, dar de când sunt cu ţara, galben sunt ca ceara”. Suferinţa celorlalţi este motivul pentru care rapsodul lăpuşan nu poate fi vesel. „Voi v-aţi uitat horile” a fost constatarea lui Grigore Leşe. De aceea a încurajat spectatorii să horească, ceea ce a făcut ca spectacolul său să rămână adânc întipărit în sufletele şi memoriile celor prezenţi. Nu a lipsit nici celebrul său „Cântec despre Bucovina” care a mobilizat spectatorii. Deoarece ne aflăm în aşteptarea Crăciunului, maestrul a intonat o colindă tradiţională din Ţara Lăpuşului, intitulată „Nici o sărbătoare-n lume”, care a fost cântată şi la înmormântarea filozofului  Constantin Noica, în 1987.

Maestrul Grigore Leşe, aflat pentru a zecea oară în Bucovina, a mărturisit că a pregătit acest spectacol temeinic, deoarece nu putea veni „pe plaiurile lui Ştefan” doar cu câteva cântece.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poveste despre patimile şi suferinţele oamenilor în interpretarea lui Grigore Leşe.
 Vizualizări articol: 1010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Poveste despre patimile şi suferinţele oamenilor în interpretarea lui Grigore Leşe5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei