luni, 17 dec 2012 - Anul XVII, nr. 295 (5200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect

Cum sunt convinşi migranţii din centrul de la Rădăuţi să se întoarcă în ţările lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Migranţii din centrul pentru solicitanţii de azil din Rădăuţi au posibilitatea de a se întoarce voluntar în ţările lor, autorităţile române asigurându-le transportul cu avionul până în ţara de origine, bani de buzunar, asistenţă în tranzit şi posibilitatea de a urma,  înainte de a pleca, un curs de pregătire profesională.

Aceasta este oferta autorităţilor, printr-un proiect european derulat de Misiunea în România a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Serviciul APEL, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), în perioada iulie 2012 - iunie 2013.

La Suceava, proiectul este implementat de reprezentanţii Asociaţiei pentru Rezolvarea Alternativă a Disputelor (ADRA).

O parte dintre migranţii care acceptă repatrierea voluntară vor beneficia şi de asistenţă pentru reintegrare, prin acordarea unei sume sau a unor măsuri de asistenţă socio-economică, menite să sprijine reinstalarea în ţara de origine. 

În urmă cu câteva luni, de exemplu, o familie de refugiaţi sârbi, numărând zece persoane, doi adulţi şi opt copii, doi dintre ei născuţi în România, a ajuns înapoi în ţara din care au plecat în 2007, împinşi de sărăcie şi război, după aproape cinci ani petrecuţi la Rădăuţi.

Soţii Stoicicov s-au întors acasă cu speranţe pentru un nou început, ajutaţi fiind de reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) să-şi înceapă propria lor afacere. În acest sens au fost sprijiniți să-și achiziționeze un microbuz, iar capul familiei a început o afacere cu transport de persoane.

Potrivit coordonatorului de proiect, Ciprian Niţă, în primul semestru al anului în curs, au fost depistate 1.617 persoane cu şedere ilegală pe teritoriul României.

„Sunt oameni din întreaga lume, care au plecat din ţara lor în căutarea unei vieţi mai bune, cel mai adesea, din motive economice. Cei mai mulţi nu au o şansă reală de a se stabili legal în România, astfel încât se confruntă cu două opţiuni: să se repatrieze voluntar în țara lor de origine sau să fie returnați forțat. Proiectul <Sprijinirea Programelor de Repatriere Voluntară Asistată şi Reintegrare (RVAR) în România> oferă migranților posibilitatea să se întoarcă acasă voluntar, în condiții de siguranță şi demnitate”, a declarat Ciprian Niţă, precizând că în cursul anului 2012 s-a asigurat repatrierea voluntară a circa 280 de migranți, dintre care 48 în cadrul proiectului în curs.

„Până în iunie 2013, vom derula operațiuni de repatriere voluntară pentru cel puțin 200 de migranți, dintre care 45 vor beneficia şi de suport pentru reintegrare”, a completat Ciprian Niţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum sunt convinşi migranţii din centrul de la Rădăuţi să se întoarcă în ţările lor.
 Vizualizări articol: 1265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum sunt convinşi migranţii din centrul de la Rădăuţi să se întoarcă în ţările lor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei