Procesul din Austria allui Vasilică Puşcaşu s-a terminat într-un timp record, putând reprezenta un model şi pentru instanţele din România. În mai puţin de un an, Puşcaşu a fost luat din România, s-a finalizat rechizitoriul şi a ajuns în faţa unor judecători, care în cursul zilei de joi, 13 decembrie, au dat soluţia. Suceveanul a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, dar sentinţa nu este definitivă şi mai poate fi atacată la instanţele superioare.
Atât pe timpul urmăririi penale derulată de procurorii din Wiener Neustadt, cât şi în timpul procesului, Vasilică Puşcaşu nu a recunoscut implicarea sa în jafurile pentru care este acuzat. El s-a bazat pe faptul că în ambele fapte, comise în urmă cu şapte ani şi jumătate, purta cagulă şi nu a putut fi recunoscut.
Proba principală care l-a înfundat pe sucevean este cea a ADN-ului, probă ridicată de pe o cagulă abandonată după cel de-al doilea jaf armat.
Vasilică Puşcaşu a mai fost condamnat pentru acelaşi tip de fapte comise în Germania la mijlocul anilor 1990, şi este suspect pentru jafuri similare în Elveţia, fără ca acestea să se confirme însă în mod oficial.
Dacă în străinătate a fost un adevărat dur, în România el a pozat într-o persoană cinstită, un om de afaceri prosper. Puşcaşu a ridicat blocuri în zona fostei staţii de betoane din municipiul Suceava, iar prin firma sa Kamer Build Company câştigase dreptul de a asfalta străzile din oraş.
Predarea lui Vasilică Puşcaşu, o comedie de prost gust
Arestat în ianuarie 2012, Vasilică Puşcaşu a fost dorit cu insistenţă de autorităţile de la Viena. Austriecii au trimis mandatul de arestare împreună cu poliţişti care să-l ridice pe sucevean, numai că totul avea să se transforme într-o comedie de prost gust. Eliberat de un judecător de la Curtea de Apel, Vasilică Puşcaşu s-a internat în Spitalul Judeţean Suceava, unde a fost supus unei operaţii de hernie de disc. Abia în recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a încarcerat, dar apoi a urmat un adevărat circ pe marginea transportabilităţii lui Puşcaşu în Austria. Au urmat alte expertize, iar într-un final, specialiştii Institutului de Medicină Legală Iaşi au stabilit că Puşcaşu este transportabil. Ca urmare a acestor concluzii, instanţele au admis cererea de predare, eveniment care a avut loc în luna martie a acestui an.
Jafurile armate care i-au adus condamnarea
Potrivit datelor din mandatul european de arestare, omul de afaceri sucevean este acuzat că a comis două jafuri cu mână armată, fapte în urma cărora a furat aproape 335.000 de euro.
„În noaptea de 1 aprilie 2005, în Klagenfurt, acţionând în complicitate cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii acestora, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă, a pătruns prin efracţie în filiala locală a instituţiei Sparkasse şi a aşteptat până la sosirea angajaţilor, obligându-i sub ameninţarea unui pistol la deschiderea seifului şi predarea unei sume în valoare de aproximativ 70.000 de euro”, este descrierea primei fapte.
Al doilea eveniment s-a petrecut câteva zile mai târziu, iar autorităţile austriece l-au prezentat succint: „Este suspect de a fi obţinut în noaptea de 7 aprilie 2005, în Leobersdorf, acţionând în comun cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, bunuri mobile străine prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă pe sine sau pe o terţă persoană, prin faptul că a pătruns forţat în filiala instituţiei Sparkasse Leobersdorf, că a aşteptat acolo sosirea angajaţilor şi i-a constrâns apoi pe aceştia, sub ameninţarea cu un pistol, să deschidă seiful şi să-i predea suma de 262.105 de euro în numerar”.
(15 dec 2012, 11:43:28