Viscolul şi ninsorile abundente de miercuri au transformat trotuarele Sucevei în redute greu de cucerit de către pietoni, care, pentru a avansa, au avut de dus o luptă aprigă, pas cu pas.
În vreme ce chiar şi în zonele deszăpezite nămeţii s-au adunat în cantităţi destul de mari, pe unde nu a ajuns deloc vreun utilaj de deszăpezire şi nici nu au intervenit oamenii cu lopeţile, mormanele de zăpadă au ajuns să fie chiar şi de jumătate de metru.
Pentru a evita calvarul de a circula pe trotuarele întroienite, mulţi suceveni au riscat să meargă printre maşini, direct pe străzile curăţate de utilajele de deszăpezire.
Curios, deşi majoritatea consideră că şi cetăţenii ar trebui să se implice în curăţarea trotuarelor, numărul celor care chiar fac acest lucru este foarte mic.
„Toată lumea ar trebui să iasă să cureţe trotuarele. E vina tuturor că se circulă greu pe trotuare. Cine să facă pentru noi? Străzile sunt bine curăţate, sunt şofer, dar azi, pentru că nu ai unde parca, îmi rezolv treburile mergând pe jos. Chiar de ar scoate elevii de la ore să se implice la deszăpezire nu ar fi ceva rău pentru ei”, consideră Gabriela Vasiliu.
De aceeaşi părere este şi unul dintre cei care au ales să meargă pe stradă, decât să se afunde cu picioarele până la genunchi în zăpada de pe trotuare:
„E ceva de groază ... Eu sunt pensionar şi mereu fac curat în faţa scării. Toţi ar trebui să facă aşa, ca să ne fie bine. Oriunde ai sta, la bloc, la casă, oamenii trebuie să iasă să îşi facă singuri curat, să deszăpezească. Altfel nu mai ajungem nicăieri...”.
Conform legii, agenţii economici au obligaţia de a curăţa trotuarele din dreptul sediilor lor, dar mulţi ignoră acest lucru, aşteptând să vină primăria să le facă treaba sau să se topească zăpada.
Tocmai de aceea, viceprimarul Ovidiu Doroftei a dat dispoziţie ca începând de astăzi, inspectori primăriei să-i ia la întrebări pe cei care nu şi-au făcut treaba.
“Văd că mulţi ignoră faptul că au şi ei obligaţii, nu doar primăria. Există reglementări clare în această privinţă şi chiar amenzi care se pot da pentru cei care nu au curăţat spaţiile din zona unde îşi desfăşoară activitatea. Dacă nu vor să deszăpezească, nu au decât să plătească”, a spus Doroftei.
„Să vină primăria să deszăpezească!”, au strigat mulţi dintre cei care-i priveau ieri de la geam sau de la balcoane pe cei care au pus mâna pe lopată şi au început să cureţe zăpada din jurul maşinii lor sau din preajma blocului.
Culmea e că mulţi dintre ei au uitat că acest lucru a intrat în atribuţiunile lor pentru mulţi ani de zile, după cum spune Gheorghe Uliniuc, un alt pieton:
„Primăria trebuie să facă curat, dar şi cetăţenii, măcar în faţa blocurilor şi pe trotuarul din faţă. Nu am văzut să se întâmple asta. Când eram tânăr mereu ieşeam la deszăpezire, am făcut muncă voluntară cât îi hăul şi pârâul. Toţi ieşeau să lucreze şi se cunoştea acest lucru”.
Delăsarea cetăţenilor este condamnată şi de un alt sucevean, care curăţa de zor parcarea blocului, deşi nu are maşină: „Cât mă pot mişca fac singur. Dacă aştepţi să-ţi vină cineva să-ţi facă curăţenie acasă nu-i lucru bun. Din păcate se cam aşteaptă... Dacă se poate să vină să le spele şi rufele şi să le întindă pe sârmă iar ei doar să le îmbrace”.
Alţii cred că asociaţiile de locatari ar trebui să se implice mai mult în aceste acţiuni şi chiar să plătească oameni şi utilaje care să deszăpezească printre blocuri, iar sumele cheltuite să fie recuperate de la locatarii care nu vor să se ocupe singuri de deszăpezire.
(14 dec 2012, 11:20:17
Dacă nu ştiaţi, după ce locatarii au dat zăpada dintr-o anumită parcare, a doua zi, la primărie s-a prezentat o anumita firmă care a revendicat acţiunea respectivă. Mai mult, nesimţiţii au afirmat ca ei au organizat, coordonat şi plătit pe locatari, plus că au pus la dispoziţie ceaiuri cade şi mici gustări. Pentru asta au luat bani frumoşi (binenţeles o parte din aceşti bani s-au întors unde trebuie).
Uite de asta nu ies la dat zăpada pentru că nu sunt fraier ca eu să muncesc şi altul să ia bani pentru munca mea.