Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2012 - Anul XVII, nr. 293 (5198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Soluţie extremă

Sala de curs, dormitor pentru elevii izolaţi de viscol

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Directoarea şcolii din Roşiori a devenit „mamă” pentru şapte copii, iar sala în care micuţii cu vârste de 9 şi 10 ani învaţă s-a transformat în dormitor. Metamorfoza a avut un singur numitor comun: viscolul. Înzăpezirea drumului care face legătura între Forăşti şi Roşiori i-a lăsat „prizonieri” în şcoală pe cei 24 de copii care fac naveta în fiecare zi.

„Domnişoara directoare ne-a zis mai întâi să aşteptăm poate vine autobuzul, dar nu a mai venit şi a zis că stăm peste noapte aici”, a povestit Alexandru Constantin Isaic, unul dintre „sinistraţi”.

Practic, aşa a început aventura copiilor, una pe care nu o vor uita niciodată.

O parte dintre părinţi au apelat la rude şi prieteni pentru a le caza copilul peste noapte. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu şapte copii de clasele a III-a şi a IV-a, pentru care singurul adăpost a fost şcoala.

Chemată de acasă, directoarea Oana Miruna Oprea a făcut tot posibilul ca elevii să nu simtă lipsa căminului şi să treacă cu bine peste noapte.

 

Părinţii au ţinut legătura telefonic cu copiii lor

Primele semne de alertă au început să apară încă de dimineaţă, când vântul şi-a făcut de cap şi a aruncat zăpada pe drumurile din comuna Forăşti. Totuşi, microbuzul care-i transportă pe elevi la şcoala din Roşiori a reuşit să parcurgă traseul aproape fără probleme. În cele patru ore pe care copiii le-au petrecut la cursuri, situaţia s-a schimbat radical. Troienele de zăpadă puseseră stăpânire pe tot ţinutul, iar accesul dinspre Roşiori şi Forăşti nu a mai fost posibil.

Pentru a nu periclita viaţa copiilor s-a luat măsura de a-i ţine la şcoală.

„Toţi părinţii au fost anunţaţi în repetate rânduri despre ceea ce se petrece, le-am dat numărul meu de telefon să mă sune pentru orice informaţie şi situaţia este sub control. Părinţii au sunat, au vorbit cu copiii lor şi s-au liniştit”, a explicat Oana Miruna Oprea cum au decurs primele ore de după blocada albă.

 

„Cenuşăreasa”, citită de dascăli elevilor „sinistraţi”

Pentru copii, vestea că vor dormi în clasă a fost primită cu entuziasm. „Noi ne-am bucurat, fiindcă stăm cu toţii la un loc şi ne mai jucăm. A vorbit doamna directoare cu părinţii mei şi le-a spus că sunt bine”, a mărturisit Ionuţ Dascălu, unul dintre elevii care şi-a petrecut noaptea în şcoală.

Timpul a trecut destul de rapid, iar directoarea şi una dintre învăţătoare i-au ajutat pe copii să-şi facă temele. Atmosfera s-a încălzit nu doar din cauza lemnelor din sobă, ci şi prin activităţile la care micuţii au participat.

„Copiii se comportă foarte bine, şi-au făcut temele, s-au jucat până la ora 9.30 seara, iar apoi au amenajat paturile cu pături şi perne şi s-au culcat. Le-am citit un basm şi Cenuşăreasa şi nu au de ce să se teamă, pentru că noi suntem cu ei”, a spus Oana Miruna Oprea.

De siguranţa copiilor s-au interesat şi reprezentanţii celorlalte instituţii ale statului, de la Prefectură şi Primăria Forăşti, până la Poliţie şi Jandarmerie.

 

„Pătuţuri” improvizate din scaune

Alexandru Constantin Isaic, un băiat în vârstă de 9 ani, a ţinut legătura cu mătuşa sa, pe care a anunţat-o că nu va mai ajunge acasă în seara de miercuri spre joi. „Mi-a spus să stau liniştit, să nu fiu panicat, că o să aibă grijă de mine doamna directoare”, a spus Alexandru Isaic. În „patul” său dinspre catedră, băiatul era împăcat cu situaţia creată, la fel cum se întâmpla şi cu „vecinele” sale, surorile Irina Vanesa şi Antonia Mirabela Maftei. Una este elevă în clasa a III-a, iar cealaltă în clasa a IV-a. Dacă acasă dorm în acelaşi pat, acum au împărţit acelaşi „pătuţ” încropit în clasa de curs.

„Noi am aranjat paturile, iar eu dorm cu sora mea mai mare. E bine aici, dar mai bine e acasă, fiindcă suntem cu părinţii, cu bunicii”, a arătat Irina Vanesa Maftei.

Paturile pe care copiii au dormit au fost improvizate din scaune aduse din clasele de curs, iar soba a duduit toată noaptea pentru a-i feri de frigul de afară. Păturile au venit din partea autorităţilor, care s-au îngrijit să le aducă micuţilor şi apă, suc şi mâncare.

 

Meniu de seară şi de dimineaţă

În timpul pe care l-au petrecut în şcoală, copiii au primit nu doar pături din partea autorităţilor, ci şi mâncare, apă şi suc. Meniul serii de miercuri şi cel din dimineaţa de joi a fost destul de variat.

„Nu au fost motive de îngrijorare nici un moment. Copiii au mâncat pâine cu pateu, corn cu ciocolată, iar mâine dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă) vor primi pâine cu gem şi câte un ceai cald”, a detaliat Oana Miruna Oprea.

După o noapte în care tabla a ţinut loc de televizor, iar catedra a fost folosită ca birou, cei şapte copii au ajuns din nou ieri la familiile lor.

 

Elevii din comuna Moara, culcaţi la pensiune

Aproape identic au stat lucrurile şi în comuna Moara. Cei 16 elevi din satele Vornicenii Mari şi Liteni care au venit miercuri dimineaţă la cursuri la Şcoala cu clasele V-VIII din satul Moara Nică nu s-au mai putut întoarce acasă după ce viscolul a blocat drumul de acces. Conducerea Primăriei Moara a luat legătura cu părinţii, iar între timp i-a cazat pe micuţi la o pensiune din zonă.

„Le-am asigurat hrană, apă şi ceai cald, iar doamna directoare a stat cu ei peste noapte”, a spus Dorel Constantin Dumitraş, viceprimarul comunei Moara.

În final, în pensiune au rămas doar patru elevi, restul fiind luaţi de părinţi cu tractoarele care au reuşit să învingă nămeţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sala de curs, dormitor pentru elevii izolaţi de viscol.
 Vizualizări articol: 2760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Sala de curs, dormitor pentru elevii izolaţi de viscol4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(14 dec 2012, 11:04:19
Cuvântul . Sec , obişnuit , la îndemână
Devenim ceea ce rostim ? .. habar n-avem că DA
Tainica multor cuvinte din limba română
O-ngropăm vorbindu-le , nu mai bine am tăcea ?

Puterea unui cuvânt e incredibil de mare
Şi , tot incredibil , e cât de superficiali suntem
Puterea vorbei pleacă din gând , pentru fiecare
Şi-am putea … câte-am putea ?!?! da’ nu vrem

Avem verbe dar preferăm adjectivele
AMOR îl punem între A şi MOR
Ne-am virusat şi vorbele şi gândurile
Ne-am modificat şi simţământul pentru DOR

Sunt tot mai puţine vorbe ( şi opţiuni )
Sunt tot mai puţine căutări .. de sine
Sunt tot mai multe adevăruri ’necate-n minciuni
Pentru tot mai mulţi .. sunt tot mai puţine

În viaţa multora NIMIC NU MAI CONTEAZĂ
Nici toleranţa,măcar ( ca şi cuvânt )
Puţine cuvinte tainice azi mai păstrează
Un miez ( pe care-l vor pierde,oricum,curând )
2.   Compuneri de iarna... trimis de
(14 dec 2012, 12:16:02
sandrinio pune burta pe lectura ca omori vocabularul limbii romane. cica ''...soba a duduit toata noaptea...'' si alte cateva expresii de toata jena pt. unu' care cica e ziarist si are destul de multe ''scrieri'' la activ. sandrinio, am senzatia ca unele articole le scrii dupa ce consumi nitica apa minerala cu cifra octanica ridicata.

la scoala tot asa ''apetisante'' iti erau si compunerile facute dupa fiecare vacanta?

in rest, felicitari viceprimarului dumitras pt. cum gestioneaza situatia cu zapada si cu organizarea activitatilor, in general, in primaria moara. chiar daca doru este si primar si viceprimar chiar si putin consilier, inca duce si mai face si treaba buna.
speram totusi sa nu se molipseasca prea curand de greata patologica a mentorului sau costica.
pacat ca cine trebuie sa inteleaga, nu intelege ca la un moment dat... ACELASI OM, pe care-l fugaresti fara pauza si-l doresti multilateral dezvoltat poate ceda sau poate refula intr-un mod cel putin neplacut.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei