Un tânăr în vârstă de 25 de ani şi mama acestuia, în vârstă de 54 de ani, au fost săltaţi ieri dimineaţă şi aduşi alături de alţi suspecţi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, sub acuzaţia că făceau parte dintr-o reţea de contrabandişti de ţigări. Ieri dimineaţă au fost efectuate 22 percheziţii domiciliare la imobile aparţinând învinuiţilor, pe raza judeţelor Suceava, Vrancea, Mureş şi a municipiului Bucureşti, fiind puse în aplicare 25 de mandate de aducere.
Monitorizaţi din martie 2012
Din martie 2012, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, sub conducerea şi coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au adunat informaţii şi au efectuat cercetări într-o primă fază faţă de George Ovidiu Cîmpan, în vârstă de 25 de ani, mama acestuia, Doina Cîmpan, de 54 de ani, ambii din municipiul Suceava, şi Viorel Mihai Ionuţa, de 48 de ani, din Siret, puşi sub acuzare pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.
Ţigările erau introduse în ţară de complici peste frontiera verde şi prin PTF Siret
Conform anchetei procurorilor DIICOT Suceava, cei trei, împreună cu cetăţeanul ucrainean Belyavyy Dmytro, cu Doina Ramona Uifalvi, de 39 de ani, Doina Cadar, de 50 de ani, Vasile Cadar, de 53 de ani, din municipiul Târgu-Mureş, Alexandru Ionescu, de 53 de ani, Sandu Tudor de 48 de ani şi Mihai Florin Iancu, de 28 de ani, din municipiul Bucureşti, au constituit o grupare infracţională cu preocupări pe linia achiziţionării, depozitării, transportării şi comercializării unor cantităţi de ţigări de provenienţă extra-comunitară, introduse prin contrabandă în România din Ucraina, atât peste frontiera verde cât şi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Mama şi fiul se aprovizionau cu ţigări şi le valorificau în ţară
Tânărul în vârstă de 25 de ani şi mama acestuia se aprovizionau cu diverse cantităţi de ţigări de la cetăţeanul ucrainean Belyavyy Dmytro şi de la Viorel Mihai Ionuţa, care le introduceau ilegal în ţară şi le transportau pe relaţia Siret-Suceava. De la Suceava, rezultă din ancheta coordonată de DIICOT Suceava, George Ovidiu Cîmpan şi Doina Cîmpan la vindeau mai departe unor alţi membri ai reţelei, o femeie din Suceava, Crina Panţiru, în vârstă de 59 de ani, plus trei persoane din Târgu Mureş şi încă trei din Bucureşti. De transport, arată procurorii, se ocupau Cătălin Cîmpan, în vârstă de 33 de ani, domiciliat în Şcheia, un alt fiu al Doinei Cîmpan şi George Posteucă, în vârstă de 32 de ani, din municipiul Suceava, angajat al unei firme de curierat rapid.
Profitul a atras şi alţi membri în grupare
Începând din august 2012, structurile de combatere a crimei organizate au stabilit că la gruparea infracţională au aderat şi Marian Toader Lazurcă, în vârstă de 22 de ani, şi Adrian Petrică Grămadă, de 21 de ani, ambii din Grăniceşti, care în scurt timp au devenit furnizori principali de ţigări, pe care le obţineau în principal de la suspectul Mihai Burciu, în vârstă de 27 de ani, din Vicovu de Jos, şi pe care le transportau cu autoturisme conduse de complicii Florin Gherasă şi Răzvan Dumitru Grumeza, ambii de 22 de ani, tot din municipiul Suceava. O parte din ţigări, arată anchetatorii, erau valorificate şi altor persoane, printre care au fost identificaţi: Daniela Pavel, în vârstă de 43 de ani, din municipiul Bucureşti, prin intermediul şoferului de camion George Ieşan, în vârstă de 27 de ani, din Şerbăuţi, Marian Radu, de 46 de ani, din Focşani şi Mihai Şovea, în vârstă de 52 de ani, din oraşul Salcea.
Gruparea infracţională se aproviziona cu ţigări de la mai multe persoane în acelaşi mod, inclusiv de la Ciprian Ernest Demescă, în vârstă de 26 de ani, din oraşul Siret, care le comercializa pe aceeaşi filieră aceloraşi beneficiari, dar şi numitei Daniela Rus, de 36 de ani, din municipiul Târgu-Mureş.
Prejudiciul, estimat preliminar la 500.000 de lei
Pe parcursul cercetărilor s-a reuşit identificarea şi indisponibilizarea a cinci transporturi de ţigări, fiind confiscate 8.856 de pachete care urmau să fie valorificate în mod ilegal în ţară.
Prejudiciul creat de grupare a fost estimat preliminar la 500.000 de lei.
În acţiunea coordonată de DIICOT Suceava au participat şi poliţişti de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bucureşti, Mureş şi Vrancea, în descinderile de ieri dimineaţă fiind angrenaţi şi jandarmii.
Suportul tehnic şi informativ în cadrul anchetei a fost asigurat de către DGIPI, SRI şi DOS-SOS Suceava.
Aseară, la închiderea ediţiei, mai mulţi suspecţi erau încă audiaţi la sediul DIICOT Suceava, în vederea emiterii unor ordonanţe de reţinere.
(16 dec 2012, 16:07:41