Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 12 dec 2012 - Anul XVII, nr. 291 (5196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

De Crăciun

Brazii autohtoni, scoşi de pe piaţă de „verişorii” lor nordici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Brazii de Crăciun din pădurile judeţului lipsesc cu desăvârşire din pieţele Sucevei, deşi în mai puţin de două săptămâni, copiii îl aşteaptă pe Moş Crăciun, cu cadourile mult dorite.

Acest lucru se întâmplă deoarece nici una dintre pieţele Sucevei nu este autorizată să vândă pomi de Crăciun, deşi în Iaşi sau în Bucureşti toate pieţele au făcut demersuri pentru a obţine dreptul de a comercializa brazii româneşti.

Autorităţile locale spun că acest lucru se întâmplă din cauza interesului tot mai scăzut al sucevenilor pentru brazii autohtoni, care, deşi au avantajul preţurilor mici, nu sunt atât de frumoşi precum cei aduşi din import, ca urmare a orientării unei mari părţi din populaţie către brazii artificiali, iar pe de altă parte, din cauza condiţiilor restrictive de autorizare a pieţelor în vederea comercializării brazilor.

Practic, legislaţia este mult mai strictă în privinţa brazilor autohtoni, fiind mult mai uşor pentru comercianţi să vândă brazii aduşi din Danemarca sau Norvegia, care, fiind crescuţi special în acest scop, au şi o coroană mult mai bogată.

Tocmai de aceea, în vreme ce singura şansă a sucevenilor de a procura brazi autohtoni este să se adreseze ocoalelor Direcţiei Silvice Suceava sau particularilor care vor cumpăra de acolo brazi pentru a-i scoate la vânzare pe unde vor apuca, de multe ori pe stradă ori la colţ de bloc, în marile centre comerciale brazii sunt deja prezenţi, într-o ofertă diversificată.

 

20 de lei, cel mai ieftin brad autohton

În acest an, Direcţia Silvică Suceava scoate la vânzare pentru populaţie 6.000 de pomi de Crăciun, din speciile brad şi molid.

Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a precizat că preţurile sunt aceleaşi ca anii trecuţi, respectiv între 10 şi 30 de lei, fără TVA.

Mai exact, brazii cu o înălţime de până în 1,30 metri pot fi cumpăraţi cu doar 20 de lei (fără TVA), cei între 1,3 şi 2 metri - 25 de lei, iar între 2 şi 3 metri - 30 de lei.
Pentru molid şi alte răşinoase, preţurile pornesc de la 10 lei - pentru cei cu o înălţime până în 1,30 metri, 15 lei – pentru cei între 1,30 şi 2 metri şi 20 de lei - pentru molizii între 2 şi 3 metri.

Solicitările pentru exemplare mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale şi se taxează la fiecare metru cu 20 de lei (fără TVA).

Şeful DS Suceava a spus că brazii pot fi achiziţionaţi doar în baza solicitărilor ferme, depuse la ocoale, pentru că, deşi sunt aprobaţi la vânzare 4.500 de brazi şi 1.500 de molizi, din teren nu se va recolta mai mult decât se cere la vânzare.

 

Între 30 şi 200 de lei, brazii de import

Pentru cei care se grăbesc să împodobească bradul de Crăciun şi vor să se bucure deja de mirosul de cetină, magazinele de bricolaj, precum Bricostore, Baumax, Dedeman, sau chiar şi cele generaliste au deja pregătită o ofertă diversificată de brazi. Unii sunt aduşi din ţările nordice, în vreme ce alţii au ca origine România, dar provin din plantaţii particulare specializate, în care au fost aclimatizate specii aduse tot de peste hotare.

Cel mai ieftin brad, cu o înălţime cuprinsă între 1,25 şi 1,75 m, se vinde cu 30 de lei bucata la unele magazine, în vreme ce în alte părţi, cei sub 1 metru se vând cu 50 de lei bucata.

Brazii argintii se vând cu 90 de lei bucata, având înălţimi cuprinse între 1,75  şi 2,25 m, dar mai există şi varianta achiziţionării lor la ghiveci, la 100 de lei, dar sunt mult mai mici, de maxim 1 metru înălţime.

În acelaşi timp, brazi de până în 2 metri sunt scoşi la vânzare la preţuri de aproximativ 200 de lei, încât, în funcţie de cât sunt dispuşi să dea pentru a avea un brad cât mai frumos, sucevenii au de unde alege.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Brazii autohtoni, scoşi de pe piaţă de „verişorii” lor nordici.
 Vizualizări articol: 2620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Brazii autohtoni, scoşi de pe piaţă de „verişorii” lor nordici4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei