Biroul Electoral Judeţean a prezentat rezultatele oficiale şi finale ale alegerilor parlamentare din judeţul Suceava. USL Suceava a câştigat detaşat alegerile atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, obţinând cu 50%+1 din voturile valabil exprimate trei mandate de senator şi nouă mandate de deputat. Potrivit rezultatelor prezentate de BEJ Suceava, la Senat clasamentul este următorul: USL - 58,79%, ARD – 26,52%, PP-DD – 11,49%, PRM – 1,88%, Partidul Popular – 0,56%, Partidul Ecologist – 0,40%, UDMR – 0,24% şi Partidul Alianţa Socialistă – 0,08%.
USL a obţinut un procent mai mare la alegerile pentru Camera Deputaţilor, în timp ce ARD a scăzut cu peste 3% la alegerile pentru deputaţi. Clasamentul oficial la alegerile pentru Camera Deputaţilor din judeţul Suceava este următorul: USL – 59,4%, ARD – 23,13%, PP-DD – 11,82%.
Cum USL Suceava a obţinut din prima nouă mandate de deputate şi trei de senator, şi-a ocupat toate locurile de parlamentar care i s-ar cuvenit în urma rezultatelor alegerilor din judeţ.
De asemenea, ARD Suceava are dreptul la un mandat de senator şi două de deputat, în timp ce PP-DD Suceava va avea un deputat.
Deşi a ocupat locul al doilea în colegiul de Senat nr. 2 Suceava, liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, a obţinut mandatul de senator. Cum contracandidatul său nu a obţinut jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, ci doar 48,91%, Gheorghe Flutur şi-a adjudecat mandatul de senator cu 42,67%.
Singurul candidat ARD care a câştigat colegiul la Camera Deputaţilor a fost actualul deputat PDL Ioan Balan. Acesta a obţinut 43,93% din voturi, fiind urmat de candidatul USL Paul Rusu, 42,25%. Ioan Bălan obţine astfel cel de-al doilea mandat de deputat în colegiul nr. 2 Suceava – Burdujeni.
Având în vedere că ARD are dreptul la doi deputaţi în judeţul Suceava, cel de-al doilea mandat îl va obţine Sanda-Maria Ardeleanu, actualul deputat în colegiul nr. 1 Suceava. Sanda-Maria Ardeleanu a ocupat locul al doilea în acest colegiu, însă având în vedere că are cel mai mare număr de voturi dintre candidaţii ARD din celelalte colegii, obţine un mandat de deputat. Astfel se face că în colegiul nr. 1 Suceava vor fi două mandate de deputat.
Tot două mandate pentru Camera Deputaţilor vor fi şi în colegiul nr. 9 Vatra Dornei. Acest colegiu a fost adjudecat cu peste jumătate plus unu din voturile exprimate de către candidatul USL Dumitru Pardău, care obţine astfel al treilea mandat de deputat. Cum PP-DD Suceava a obţinut voturile necesare pentru un mandat de deputat, acesta va fi atribuit candidatului acestui partid care are cel mai mare număr de voturi. În acest caz este vorba despre candidatul PP-DD din colegiul nr. 9 Vatra Dornei, Cezar Cioată.
Judeţul Suceava va mai avea încă doi deputaţi din partea minorităţilor naţionale. Este vorba despre Ghervazen Longher – Uniunea Polonezilor din România şi Mircea Grosaru – Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT.
Vă prezentăm în continuare lista oficială a viitorilor parlamentari suceveni:
SENAT
Colegiul 1 – Neculai Bereanu (USL) – 59,97%
Colegiul 2 - Gheorghe Flutur (ARD) – 42,67%
Colegiul 3 – Ovidiu Donţu (USL) – 70,46%
Colegiul 4 – Mihai Neagu (USL) – 59,89%
Camera Deputaţilor:
Colegiul 1 – Alexandru Băişanu (USL) – 61,22% şi Sanda-Maria Ardeleanu (ARD) – 26,83%
Colegiul 2 – Ioan Balan (ARD) – 43,93%
Colegiul 3 – Gavril Mîrza (USL) – 52,25%
Colegiul 4 – Eugen Uricec (USL) – 63,09%
Colegiul 5 – Ioan Stan (USL) – 73,60%
Colegiul 6 – Constantin Galan (USL) – 53,69%
Colegiul 7 – Ovidiu Iane (USL) – 52,79%
Colegiul 8 – Eugen Bejinariu (USL) – 67,08%
Colegiul 9 – Dumitru Pardău (USL) - 61,86% şi Cezar Cioată (PPDD) – 18,99%
Colegiul 10 – Radu Surugiu (USL) – 60,36%
(10 dec 2012, 11:03:53
Ce program are România ( după programul .. electoral )
Inteligenţa politică e ( încă ) fără practică .. şi anotimp
ŞI … ASTA vreau să se schimbe ! ( acum , cu/prin noul val )
Mi se răsucesc chiloţii pe mine de indignare şi obidă
Pentru ultimii 8 ani ( româneşti ) vânduţi&pierduţi
Ne-am dărâmat ( premedidat ) ţara până la ultima cărămidă
N-am furat nimic pentru ţară ,de-afară .. ( a dreq neam de şuţi )
Structurile Statului sunt destructurate,sistemu-i înclinat ( spre bogaţi )
Deasupra şi dedesuptul lucrurilor sunt speranţe “ aburinde ”
Sezonul de blasfemii s-a încheiat ( oare ?! ) .. cine-s obligaţi
Să muncească …cine pentru cine ?! cine pe cine minte ?
Împrejurările şi luciditatea sper să ne decanteze , căci de mâine
Vom rearanja jezlongurile de pe Tinanic ( unii,nu toţi )
Am scăpat de feuda portocalie , e bine , dar o pâine
E tot scumpă pentru cine-o cumpără şi ieftină pentru hoţi
Loialitatea e şi ea reevaluată,interpretată … trădată
Băsescu încă joacă ruleta rusească cu România
Ţară în care a fost campanie dar EA n-a fost candidată
Cine-ar vota-o ? căci are doar un slogan : alege SĂRĂCIA !