Seceta puternică din ultimele luni a afectat serios, aşa cum era de aşteptat, agricultura judeţului, datele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava la finele campaniei de toamnă arătând că însămânţările au fost realizate în proporţie de doar 73% faţă de cât era estimat.
Din 21.570 de hectare de teren agricol ce urmau să fie însămânţate în toamnă au fost lucrate efectiv doar 15.650 de hectare. În primul rând, din cauza secetei, mulţi cultivatori nu şi-au mai arat terenurile, iar o parte dintre cei care au reuşit să o facă (cu costuri mai mari decât în mod normal) au preferat să renunţe la însămânţări până în primăvară, în speranţa unor condiţii mult mai prielnice.
Au fost însămânţate în această toamnă o sută de hectare de orzoaică, 450 de hectare cu orz, 2.500 de hectare de teren cu plante de nutreţ, 650 de hectare de legume, 600 de hectare cu rapiţă şi 10.850 de hectare cu grâu de toamnă, secară şi triticale. În cazul grâului a fost însămânţată o suprafaţă mult mai mică decât era aşteptat, 65% faţă de cât se însămânţa în anii trecuţi.
Datele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava mai arată că au fost efectuate arături de toamnă pe o suprafaţă de 18.500 de hectare (86% din cât era estimat) şi arături pentru lucrări de primăvară pe 45.500 de hectare (46%).
Ca tendinţă generală, agricultorii speră ca primăvara lui 2013 să fie una normală, în care să poată recupera stagnarea cauzată de secetă.