În pragul sărbătorilor de iarnă, Ansamblul Folcloric al Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” a susținut un spectacol care s-a desfășurat joi seara, pe scena din fața Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în fața unui public numeros.
Spectacolul a debutat cu minirecitalul elevei din clasa a XI-a Anca Golea, care a interpretat două cânteceîndrăgite și îndelung aplaudate de public, „Cântă cucul, bată-l vina” și „Foaie verde și-o cucută”. A urmat Diana Girigan, din clasa a X-a, care a interpretat cântecul „Adâncata-i sat frumos”. Momentele muzicale au fost îmbinate cu cele de joc. Fetele din ansamblu au jucat „Dansul fetelor din Bucovina”. Audiența a fost încântată în continuare de solistele Cornelia Robciuc și Vasilica Maruneac, din clasa a XII-a, care au interpretat cântece bucovinene cum ar fi “Ista-i moldoveanul” sau „Dă Doamne la om noroc”, precum și o piesă din folclorul ardelenesc, „Toate șogorițele”.
„Jocul Căprițelor”, „Jocul Urșilor” și „Jocul Căiuților”
A urmat o suită de dansuri populare mixte bucovinene, după care microfonul a fost luat de Iulia Rodinciuc, din clasa a X-a, care a interpretat „Foaie verde cinci chiperi” și „Hora din Moldova”, urmată de colega ei Daniela Cușnir, cu piesele „Joacă moșul ciobănaș” și colinda „Primește-mă gazdă-n casă”. Elevii Anca-Larisa Golea și Sebastian Hatnean, din clasa a XI-a, au interpretat Colinda de Crăciun. A urmat momentul inedit al spectacolului, și anume obiceiurile tradiționale strămoșești de iarnă din Bucovina, reprezentate de ansamblu prin „Jocul Căprițelor”, „Jocul Urșilor” și „Jocul Căiuților”.
La acest spectacol a participat și un instrumentist consacrat, Vasile Bădeliță, care a interpretat, alături de elevul din clasa a X-a Ionuț Păcuraru, o horă și o bătută. Eleva Cristina Țârdea a interpretat cântecele „Mândră-i hora-n Bucovina” și „La strânsură pe-nserat”. Ultimul moment de dans popular le-a aparținut de data aceasta băieților, care au încântat spectatorii cu jocuri bărbătești din Bucovina, „Trilișeștiul” și „Pădurețul”.
Nici obiceiurile închinate Anului Nou nu au lipsit din programul Ansamblului Folcloric condus de prof dr. Lazăr Tipa. Elevul din clasa a XII-a Costel Poldi a rostit „Urătura de nouă ani”. Ultimul moment al serii a aparținut grupului de soliste al Ansamblului Colegiului Economic, care au colindat spectatorii.