Prima zăpadă, urmată de un val de ger, a transformat în patinoare o mare parte din trotuarele Sucevei, unde intervenţia echipelor de deszăpezire nu s-a făcut simţită.
Dacă de-a lungul bulevardului principal trotuarele au fost curăţate la timp de zăpadă şi se circula ieri fără probleme, pe zeci de alte străzi intens circulate, zăpada rămasă, chiar şi într-un strat subţire, s-a transformat în luciu de gheaţă, dând emoţii tuturor celor care au avut de trecut pe acolo.
„Prioritate la deszăpezire au avut-o străzile, unde nu au fost deloc probleme, apoi trotuarele principale, cele din preajma instituţiilor, a staţiilor de autobuz şi a trecerilor de pietoni, de care ne-am ocupat joi. Practic, am avut la dispoziţie o zi şi jumătate să curăţăm străzile şi trotuarele principale de zăpada depusă. S-a intervenit şi pe celelalte trotuare, manual sau mecanizat, dar în timpul avut la dispoziţie efectiv nu aveam cum curăţa total de zăpadă toate străzile şi toate trotuarele Sucevei”, a declarat viceprimarul Gavril Vîrvara, care coordonează serviciul de Salubrizare.
În acelaşi timp, viceprimarul a precizat că şi agenţii economici au obligaţia de a curăţa zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din faţa spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, aşa cum, printre blocuri, pot interveni şi asociaţiile de proprietari, cu personalul contractual.
Dacă în alţi ani o parte din trotuare erau curăţate şi de angajaţii Direcţiei Domeniului Public, anul acesta, din lipsă de personal, aceştia nu pot acoperi nici măcar zonele care le revin, în principal aleile din parcuri.
„Foarte mulţi angajaţi au plecat din cauza salariilor mici, unii au ales să meargă în concediu paternal, mai avem câţiva cu concediu medical, iar cu cei şapte oameni care ne-au mai rămas am avut de amenajat şi secţiile de votare şi de montat instalaţiile de iluminat ornamental”, a explicat şeful Direcţiei Domeniului Public, Marian Andronache.
Gerul puternic a fost un alt element care a zădărnicit eforturile municipalităţii.
Pe de o parte, zăpada care s-a topit joi, în timpul zilei, peste noapte, la minus 14 grade Celsius, s-a transformat imediat în gheaţă, iar, pe de altă parte, antiderapantul împrăştiat în timpul nopţii nu şi-a mai făcut efectul, după cum a precizat directorul Rosal, Adrian Niculescu.
„La minus 14 grade Celsius nici sarea nu mai are efectul scontat. Am acţionat cu cele două utilaje speciale pentru trotuare şi o maşină care a împrăştiat sare manual, dar în multe zone nu am avut acces din cauza maşinilor parcate pe trotuare sau a stâlpişorilor. Vom reveni cu mai multe forţe pentru a împrăştia antiderapant pe toate trotuarele în weekend, dar în special pe timpul nopţii, pentru că ziua nu putem arunca cu antiderapant printre oamenii care circulă pe trotuare”.
Cinci suceveni au ajuns la spital, cu diverse traumatisme, din cauza gheţii formate pe străzi şi trotuare
Ninsoarea din ultimele zile a făcut primele victime la Suceava, unde cinci persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu diferite leziuni la nivelul mâinilor şi picioarelor după ce au alunecat şi au căzut pe gheaţa formată sub stratul de zăpadă.
Potrivit medicilor, două persoane s-au prezentat joi seară la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Suceava, după ce au căzut pe gheaţa formată pe străzi şi trotuare. Vineri, până la ora 15.00, alte trei persoane au solicitat îngrijiri din acelaşi motiv. Este vorba de o femeie de 70 ani, care a suferit un traumatism cranio-cerebral, un bărbat de 48 ani, diagnosticat cu o contuzie de umăr, şi o femeie de 83 ani, depistată cu un traumatism de şold, toţi pacienţii fiind din municipiul Suceava. Nici una din cele trei persoane care au căzut vineri pe gheaţă nu au necesitat internare.
Doctorii se aşteaptă ca numărul pacienţilor cu traumatisme provocate de căderile pe gheaţă să crească în zilele următoare, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
( 8 dec 2012, 21:12:53