Municipiul Câmpulung Moldovenesc, criticat adesea pentru aspectul bătrânicios și obosit, pare să se reinventeze continuu, din prima zi a lunii decembrie. Localitatea a arborat de Ziua României un drapel uriaș, ale cărui imagini au făcut înconjurul lumii pe rețelele de socializare, iar acum are cel mai spectaculos iluminat festiv din ultimii 50 de ani și unul dintre cele mai reușite din întregul județ.
Primăria nu se scaldă deloc în bani, dar primarul Mihăiță Negură spune că a găsit ac de cojocul crizei, cu ajutorul unor oameni inimoși.
Sărbătoarea luminițelor
Peste 3.000 de câmpulungeni, majoritatea însoțiți de copii, au ținut să participe joi seara la inaugurarea iluminatului festiv din municipiu și la sosirea lui Moș Nicolae pentru cei mici. Luminițele de sărbători au fost aranjate fastuos în acest an, iar părerea unanimă a celor prezenți a fost că este cel mai reușit aranjament luminos festiv pe care l-a avut vreodată localitatea.
În afară de noi ghirlande luminoase în tot centrul, aranjamentul include 40 de „pahare” de lumină pe stâlpii de iluminat public, cascade de beculețe pe clădirea primăriei și a Casei de Cultură, ornamente pentru brazii de pe platoul central. În plus, două figurine uriașe – oamenii de zăpadă tată și fiu - au fost instalate la inaugurare, iar a doua zi, cu un transport special, a fost adusă tocmai din Austria a treia figurină luminoasă, un ren uriaș, de 3,5 metri.
Aprinderea luminilor a fost primită cu aplauze și urale. „Niciodată în ultimii 20 de ani nu am văzut așa ceva. Bravo celor ce au organizat, în sfârșit arată orașul ca o localitate civilizată!”, ne-a declarat Vasile State, unul dintre localnicii prezenți.
Ornamente de 100 de mii de lei
Potrivit precizărilor primarului Mihăiță Negură, tot aranjamentul de sărbătoare a fost realizat numai cu fonduri din sponsorizări, motiv pentru care edilul-șef a mulțumit tuturor celor ce s-au implicat. Totul a costat 100 de mii lei, dar primăria nu a cheltuit nici un leu din buget. Toate cheltuielile au fost suportate din donații făcute de 15 firme și zece persoane fizice.
După inaugurarea iluminatului, oficialii câmpulungeni au oferit și alte surprize localnicilor. Focul de artificii a luminat minute în șir centrul localității iar ulterior, la Stâna lui Moș Crăciun, amenajată pe platoul central, copiilor li s-au împărțit dulciuri de către un Moș Nicolae veritabil – consilierul local Neculai Cârmaci. Operațiunea a fost supravegheată de forțele de ordine și chiar dacă s-a produs o oarecare înghesuială, au fost evitate incidentele.
În total au fost distribuite 1.300 de pachete cu moși de ciocolată și artificii convenționale, care au fost plătite de primărie, dar pentru că micile daruri nu au fost decât simbolice, nici cheltuiala cu ele nu a depășit câteva sute de lei.
Bucuria românilor plecați din țară
Localnicii au rămas apoi pe platoul central timp de o oră pentru a se fotografia cu copiii lângă brazii luminați. Fotografiile au ajuns imediat pe rețelele de socializare si de aici au făcut înconjurul lumii. Noua imagine a Câmpulungului a fost apreciată în Italia, Germania, Canada, Rusia, Israel, Spania, Brazilia, Africa de Sud și țările arabe. Românii plecați la muncă în străinătate, unii dintre ei chiar câmpulungeni, au fost cei mai fericiți că pot să vadă și într-un orășel românesc luminițe de sărbătoare ca în alte țări.
„E frumos acum orașul meu. Mi-e dor de el, mi-e dor de sărbătorile de acasă. Mă bucur să văd că nu ați lăsat orașul așa gri și amărât cum îl ştiam. Bravo vouă, frați câmpulungeni”, a scris Carmen, o câmpulungeancă aflată în Italia.
Alții spun că noua față a orașului lor este pentru ei un motiv în plus să revină în țară. „Până acum eram cu inima îndoită de sărbători. Aș veni acasă să fiu cu ai mei, aș și rămâne ca să vadă copiii cum e luminat totul aici, nu sărăcia de acasă. Acum arată Câmpulungul ca aici, în Germania. Abia aștept să ajungem”, a comentat pe Facebook și Alex, un alt tânăr localnic aflat la muncă peste hotare.
Cu bani puțini
La fel de încântați au fost câmpulungenii și de ideea primarului Negură de a pune în centru urbei, de 1 Decembrie, un steag de 35 metri. Mulți s-au întrebat însă dacă, la vreme de criză, chiar era cazul să se cheltuiască mulți bani pe așa ceva. Primarul Negură spune totuși că steagul a costat doar puțin peste 100 de euro în final.
„Este adevărat, când am căutat, furnizorul ni s-a oferit steagul la 28 milioane în lei vechi. Am zis că e totuși mult și am găsit alternativă. Am cumpărat suluri de material, care ne-au costat 4,8 milioane lei vechi, și de cusut s-a ocupat un angajat al primăriei, care a muncit o zi întreagă. În formula asta nu cred că ne mai poate reproșa cineva cheltuiala, iar în final am obținut exact ce voiam”, a explicat primarul câmpulungean.
Mihăiță Negură spune că a pregătit localnicilor și alte surprize la final de an. „Vreau să schimb felul în care câmpulungenii înșiși își văd orașul, vreau să devină mândri de el. Încercăm împreună să facem asta și din ce văd până acum, cred că și reușim”, a mai spus primarul câmpulungean.
( 8 dec 2012, 13:07:23