Revolta părinţilor elevilor de la şcoala din Fântânele îndreptată împotriva profesoarei de matematică Antoneta Soveja a continuat şi ieri. Toată săptămâna în curs, zeci de părinţi care au copii elevi de gimnaziu la şcoala din Fântânele au stat mai mult pe la şcoală şi au protestat, nelăsându-şi copiii să intre la orele de matematică ale profesoarei Soveja.
Profesoara este acuzată de părinţi că-i terorizează pe elevi la clasă, că-i umileşte şi că nu-şi ţine orele cu profesionalism. Părinţii susţin că dascălul face orice, numai matematică nu, în orele pe care le are şi le pune note de 10 copiilor fără ca aceştia să ştie ceva. „Tot comportamentul profesoarei este determinat de o boală psihică cu care a fost diagnosticată în urnă cu câţiva ani. Ar trebui să-şi ia tratamentul şi să stea acasă, nu să le predea copiilor noştri”, a spus unul dintre părinţi.
Şi directorul şcolii, Mihai Silviu, susţine că întâmpină probleme cu profesoara, din cauza unui comportament inadecvat. „Atâta timp cât doamna are dreptul legal să muncească, eu nu pot să iau nici o măsură împotriva ei”, a spus directorul, care a cerut şi sprijinul Inspectoratului Şcolar pentru rezolvarea conflictului apărut în şcoală. „Ieri (n.r. - miercuri) a fost un reprezentant al IŞJ la şcoală, a discutat cu părinţii şi a dorit să discute şi cu doamna Soveja, însă aceasta terminase orele, iar acasă nu a putut fi găsită”, a mai adăugat directorul Mihai Silviu.
Profesoara stă în clasă, atât cât are program de lucru, însă fără elevi cărora să le predea
Profesoara de matematică Antoneta Soveja neagă acuzaţiile pe care i le aduc părinţii şi directorul şcolii. „În primul rând, directorul a aţâţat părinţii împotriva mea, a divulgat un secret, şi anume diagnosticul meu, care este confidenţial. Nu avea voie să facă lucrul acesta. Pentru acest lucru l-am şi acţionat în instanţă. În al doilea rând, directorul nu ştie să gestioneze situaţia. Eu am drept de muncă, m-am prezentat la serviciu în condiţii normale, iar părinţii îmi tulbură activitatea. Cu ce drept au intrat ei în şcoală şi-mi perturbă orele? Am să sun la 112, să cer ajutorul poliţiei, să vină şi să identifice persoanele care au intrat în şcoală şi perturbă activitatea”, a declarat Antoneta Soveja.
Profesoara susţine că „părinţii sunt foarte porniţi împotriva mea, dar eu nu le-am făcut nimic nici lor, nici copiilor”.
Pentru că are probleme de sănătate de natură psihică, profesoara are aviz de lucru cu menţiunea „apt condiţionat”, eliberat de un medic de medicina muncii, ceea ce înseamnă că are dreptul să predea cu condiţia să urmeze tratamentul medicamentos prescris. Avizul de muncă este valabil până pe 21 decembrie, după care dascălul trebuie să se prezinte la un nou consult.
Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman, a declarat că „IŞJ nu poate să dea afară pur şi simplu un cadru didactic, ci doar în baza unui certificat medico-legal în care să scrie negru pe alb că este inapt să predea”.
Cert este că problema pare să nu-şi găsească încă rezolvare, cel puţin până pe 21 decembrie, când dascălul trebuie să-şi reînnoiască avizul de muncă. Părinţii din Fântânele sunt însă decişi să nu-şi lase copiii la ora profesoarei Soveja, chiar dacă aceştia acumulează absenţe la această materie aproape zilnic.
„Doamna Soveja se prezintă la şcoală, însă nu-şi poate ţine orele. Stă în clasă, dar nu are elevi”, a spus directorul Mihai Silviu.