Scandalul şi revolta părinţilor elevilor de la şcoala din Fântânele a reizbucnit săptămâna aceasta, după ce profesoara de matematică Antoneta Soveja, acuzată de părinţi că-i terorizează pe elevi la clasă, că-i umileşte şi că nu-şi ţine orele cu profesionalism, a revenit la catedră, încheindu-şi concediul medical.
Antoneta Soveja, de 49 de ani, este profesoară de matematică la Fântânele de aproape două decenii, însă în ultimii ani a fost diagnosticată cu probleme psihice, iar părinţii spun că are un comportament care lasă de dorit, din cauza căruia aceştia s-au adresat conducerii şcolii, dar şi Inspectoratului Şcolar, solicitând găsirea unei soluţii şi înlocuirea dascălului.
Zeci de părinţi s-au adunat ieri dimineaţă la şcoală, decişi să nu o lase pe profesoara Antoneta Soveja să-ţi ţină orele şi nici să-şi lase copiii în clasă în prezenţa acesteia. „Nu se mai poate aşa, mergem şi la poliţie să facem plângere dacă e cazul. Azi a intrat la oră şi copiii nu au vrut să stea, iar ea i-a blocat în clasă şi nu-i lăsa să iasă”, au spus părinţii.
Aceştia o acuză pe profesoară că nu face orele de matematică şi că în ore are alte preocupări, face dansuri şi poezii cu ei. „Toţi au în catalog nota 10, dar ei nu ştiu nimic la matematică. Nu o mai vrem la ore. Este bolnavă, să-şi ia tratamentul şi să stea acasă”, susţin revoltaţi părinţii copiilor.
Profesoara are aviz de muncă cu menţiunea „apt condiţionat”
Directorul şcolii, Mihai Silviu, a asistat şi el la revolta spontană a părinţilor, însă susţine că nu are cum să ia măsuri, deoarece profesoara s-a întors din concediu medical şi are drept de muncă. „Doamna are aviz de muncă cu menţiunea <apt condiţionat> valabil până pe 21 decembrie, după care trebuie să facă o nouă evaluare psihiatrică”, a spus directorul.
Mai exact, „apt condiţionat” dă dreptul dascălului să profeseze dacă urmează tratamentul medicamentos prescris, iar directorul susţine că în momentul de faţă este „legat de mâini şi de picioare”, în imposibilitatea de a rezolva în vreun fel conflictul iscat între dascăl şi părinţi. Directorul Mihai Silviu susţine însă că „profesoara are probleme. Capacitatea doamnei de a preda matematica este bună, însă comportamentul acesteia lasă de dorit”. Soluţia ca profesoara să fie schimbată de la clasă nu este una de dorit, fiindcă directorul susţine că va avea aceleaşi probleme, numai că între alţi părinţi şi dascăl. „I-am propus pensionarea, şi medicul psihiatru i-a propus aceeaşi soluţie, însă doamna refuză categoric”, a mai spus directorul, care a adăugat că a chemat inspectorul zonal de la Inspectoratul Şcolar să vină şi să discute şi cu părinţii, şi cu profesorii şi să se găsească o soluţie.
Dascălul neagă toate acuzaţiile care i se aduc
Pentru că nu i s-a permis să intre şi să ţină ora, profesoara Antoneta Soveja era ieri la serviciu, dar stătea în cancelarie. Aceasta a negat categoric toate acuzele care i se aduc şi, mai mult decât atât, îl face responsabil pe directorul Mihai Silviu de toată situaţia creată, din două motive principale. „În primul rând, directorul a aţâţat părinţii împotriva mea, a divulgat un secret, şi anume diagnosticul meu, care este confidenţial. Nu avea voie să facă lucrul acesta. Pentru acest lucru l-am şi acţionat în instanţă. În al doilea rând, directorul nu ştie să gestioneze situaţia. Eu am drept de muncă, m-am prezentat la serviciu în condiţii normale, iar părinţii îmi tulbură activitatea. Cu ce drept au intrat ei în şcoală şi-mi perturbă orele? Am să sun la 112, să cer ajutorul poliţiei, să vină şi să identifice persoanele care au intrat în şcoală şi perturbă activitatea”, a declarat Antoneta Soveja.
Profesoara susţine că „părinţii sunt foarte porniţi împotriva mea, dar eu nu le-am făcut nimic nici lor, nici copiilor”. Dascălul neagă că-i jigneşte pe copii sau că nu-şi predă lecţiile cum trebuie. „Eu îmi ţin orele după programă, elevii lipsesc şi normal că nu învaţă toată materia. Acuzele pe care mi le aduc, cum că fac dansuri şi alte activităţi cu ei, sunt neîntemeiate. Am făcut aceste lucruri în cadrul orelor de dirigenţie sau ca activităţi extraşcolare”, a spus Antoneta Soveja.
Ieri, elevii aveau teză, însă părinţii erau decişi să nu-şi lase copiii la evaluare. „Dacă nu vin la teză, eu îi pun absent şi altă teză nu mai dau. Este problema lor”, a spus profesoara.
Antoneta Soveja susţine că până acum, deşi predă de 20 de ani, nu a mai avut probleme cu părinţii sau cu elevii, însă directorul o contrazice, amintindu-i că au mai fost astfel de incidente în urmă cu vreo doi ani de zile. Dascălul susţine că „directorul trebuie să gestioneze conflictul. Am să iau legătura şi cu Inspectoratul Şcolar, pentru că nu pot să muncesc aşa. Eu am dreptul să predau la catedră. Am acel aviz <apt condiţionat> valabil până pe 21 decembrie eliberat de medic, deci am dreptul să fiu aici”, a mai spus profesoara Soveja.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava are cunoştinţă de situaţia de la şcoala din Fântânele. Purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman, a declarat că „IŞJ nu poate să dea afară pur şi simplu un cadru didactic, ci doar în baza unui certificat medico-legal în care să scrie negru pe alb că este inapt să predea”.