Alte cinci secţii modernizate au fost inaugurate ieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. Este vorba de secţiile Nefrologie, Medicină Internă, Ortopedie şi Traumatologie, Gastroenterologie, Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, unde investiţiile totale se ridică la 2.595.685 de lei. Finanţarea lucrărilor de reabilitare a fost asigurată de Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Suceava şi din venituri proprii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
„În cadrul strategiei de dezvoltare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, reorganizarea, reabilitarea şi modernizarea secţiilor în conformitate cu normele şi standardele prevăzute de legislaţia în vigoare sunt o prioritate, având ca scop asigurarea unor condiţii de spitalizare moderne, europene, cât şi dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor medicale acordate pacienţilor”, a declarat ieri managerul unităţii sanitare, Vasile Rîmbu.
La recepţia lucrărilor a fost prezent ieri şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, care s-a arătat plăcut surprins de felul în care arată ultimele cinci secţii reabilitate.
Nechifor: „Am văzut cinci secţii care arată impecabil, la standarde internaţionale”
“Astăzi am văzut cu toţii cum arată secţiile modernizate şi cum arată încă secţia ORL nemodernizată. Am văzut cinci secţii care arată impecabil, la standarde internaţionale. Ceea ce mă bucură cel mai mult este faptul că, într-un timp foarte scurt, septembrie şi octombrie, am reuşit astfel de investiţii care au ridicat standardul medical şi de confort pentru pacienţi şi pentru personalul angajat”, a spus Cătălin Nechifor. El a arătat că investiţiile realizate în cele cinci secţii sunt mari şi a lăudat eforturile pe care le-a făcut echipa managerială a spitalului, care s-a preocupat îndeaproape ca lucrările să fie executate corect şi la timp.
Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a exprimat încrederea că anul viitor toate secţiile din spital vor fi reabilitate, astfel încât procesul de modernizare a unităţii să fie încheiat. Cătălin Nechifor a remarcat modul ţintit în care s-au realizat investiţiile, întâi în secţiile cele mai vitregite din punct de vedere al condiţiilor hoteliere, cu un număr mare de pacienţi şi cu afecţiuni complexe, dificil de tratat. El a observat şi confortul termic asigurat acum de spital, în urma lucrărilor de anvelopare a clădirii. „Cred că am câştigat câteva grade bune după ce am făcut această etapă de anvelopare. Şi asta e bine, pentru că pe timp de iarnă asigurăm în interior o căldură suficient de mare. În acelaşi timp, sunt convins că va fi şi o reducere de costuri, pentru că anveloparea pe care tocmai am terminat-o scade cu 30% valoarea facturii pe care o plăteam înainte pentru agentul termic”, a declarat Cătălin Nechifor.
Deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, la inaugurarea secţiei Nefrologie
La inaugurarea de ieri au mai luat parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Băişanu şi medicul Tiberius Brădăţan, candidat USL pentru Senat în Colegiul nr. 2 Suceava.
La recepţia lucrărilor din secţia Nefrologie a participat şi deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, candidat din partea ARD pentru un nou mandat.
Secţia Nefrologie are 27 de paturi şi 24 de salariaţi, respectiv patru medici, 12 asistenţi medicali şi opt infirmiere/îngrijitoare. Anual, în acest sector sunt internaţi circa 1.400 de pacienţi cu afecţiuni renale, respectiv insuficienţe renale cronice şi acute, hipertensiune arterială de cauză renală, infecţii ale tractului urinar, intoxicaţii.
Secţia de Medicină Internă are în structura sa două compartimente - hematologie şi endocrinologie - şi dispune de 52 de paturi. Aici îşi desfăşoară activitatea opt medici specialişti, 17 asistente medicale şi opt infirmiere. De serviciile medicale de specialitate ale secţiei beneficiază anual circa 2.200 de pacienţi cu afecţiuni cardio-respiratorii cronice acutizate, afecţiuni hepatice cronice, afecţiuni hematologice benigne, limfoame, leucemii cronice şi acute, coagulopatii etc.
Secţia Ortopedie şi Traumatologie, singura de profil din judeţ, asigură în permanenţă consultaţiile şi tratamentul urgenţelor traumatologice celor peste 700.000 de locuitori. Secţia are 35 de paturi, şase medici, opt asistente şi nouă infirmiere şi acordă, anual, servicii medicale pentru circa 1.500 de pacienţi internaţi cu afecţiuni osteo-articulare acute sau cronice. În fiecare an, în acest sector sunt efectuate peste 1.200 de intervenţii chirurgicale. În afara urgenţelor traumatologice, secţia asigură tratamentul pacienţilor cu afecţiuni osteo-articulare cronice degenerative, fiind realizate intervenţii în cadrul Programului Naţional de Endoprotezare Articulară.
Principalele lucrări efectuate în cadrul ultimelor secţii supuse modernizării
Secţia Gastroenterologie are 25 de paturi, asigurând prevenirea, depistarea şi tratarea afecţiunilor tubului digestiv şi ale glandelor anexe. Principalele afecţiuni tratate în cadrul secţiei sunt ulcerul peptic complicat, ciroza şi hepatita alcoolică, hemoragia gastrointestinală, tulburări ale pancreasului, alte gastroscopii pentru boli digestive majore. Personalul secţiei este format din trei medici, şapte asistenţi şi cinci infirmiere.
Secţia Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică este singura secţie cu acest profil din judeţ. Anual, aici se efectuează peste 800 de intervenţii chirurgicale de specialitate, fiind tratate afecţiuni chirurgicale, ortopedice şi urologice la pacienţii cu vârste până în 18 ani. Secţia are 25 de paturi, iar în cadrul ei îşi desfăşoară activitatea trei medici, şapte asistente medicale şi cinci infirmiere.
De menţionat că principalele lucrări de amenajare, reabilitare şi modernizare realizate în cadrul celor cinci secţii menţionate constau în executat pereţi gips carton, zugrăveli cu var lavabil, confecţionat şi montat uşi PVC, pardoseli covor PVC, placări pereţi şi pardoseli cu faianţă şi gresie, tapet PVC pereţi, montat tavane suspendate, instalaţii sanitare, termice şi electrice, instalaţii gaze medicale (oxigen). De precizat că toate saloanele au fost dotate cu instalaţii cuprinzând prize de oxigen, vacuum, aer comprimat şi avertizoare fum.