Cele şase judeţe din Regiunea de Nord-Est, în speţă Suceava, Iaşi, Bacău, Botoşani, Vaslui şi Neamţ, au fost dotate cu 50 de autospeciale şi ambulanţe de intervenţie în caz de urgenţă în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, proiect al cărui punct final s-a consumat ieri, printr-o conferinţă de presă organizată la sediul Consiliului Judeţean Suceava.
Aşa cum a declarat Alina Popa, reprezentanta asociaţiei Euronest prin care s-a derulat proiectul, judeţului Suceava i-au revenit zece autospeciale şi ambulanţe, valoarea acestora fiind de 5,8 milioane de lei. Maşinile de intervenţie au fost transferate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, fiind distribuite localităţilor Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuţi, Suceava, Solca, Gura Humorului şi Vicovu de Sus.
Proiectul a avut un buget total de 32,5 milioane de lei, din care 25,7 milioane de lei fonduri europene nerambursabile. Contribuţia locală a fost de 524.000 de lei, fiind suportată de fiecare Consiliu Judeţean în parte. Consiliul Judeţean Suceava a achitat 18,06% din această sumă.
Maşină de intervenţii la înălţime pentru ISU Suceava
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a ţinut să sublinieze importanţa acestui proiect pentru populaţia judeţului, arătând că timpul de răspuns la intervenţiile pentru stingerea incendiilor şi salvarea de vieţi omeneşti va fi mult îmbunătăţit.
“În primul rând, din cele 50 de autospeciale şi ambulanţe, zece au venit la Suceava. Raportul a fost unul transparent, corect, s-a ţinut cont de necesităţi, de teren şi evident de populaţia din cele şase judeţe. În al doilea rând, dispersia celor zece autospeciale la nivelul judeţului arată că practic a fost acoperit tot teritoriul judeţului. Sunt foarte puţine zone unde ar mai trebui astfel de maşini. În al treilea rând, un lucru important este că prin colaborarea cu cei care lucrează în sistem am reuşit să găsim soluţii inclusiv pentru acest tip de ambulanţă care este unicat în România, pentru că doar regiunea de nord est o are în dotare”, a spus Nechifor.
Nechifor a menţionat că următorul proiect care se va derula la nivelul Regiunii de Nord-Est va viza dotarea fiecărui judeţ cu câte o maşină pentru intervenţii la înălţime.
Noile dotări vor conduce la creşterea promptitudinii la intervenţii
Şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Daniel Martiniuc, a subliniat la rândul său importanţa proiectului finalizat la nivelul Regiunii de Nord-Est.
„Ceea ce s-a realizat este un lucru extraordinar. Îmi aduc aminte că, cu ani în urmă, îmi pusesem pe uşă, la intrarea în cabinet, pe partea interioară, o ambulanţă şi o maşină de pompieri, ceva asemănător cu ce avem astăzi, şi dedesubt am scris <Stare de normalitate>.Noi, la vremea respectivă, aveam nişte ambulanţe în care, atunci când transportam pacienţi la Iaşi şi aceştia necesitau perfuzii, asistenta le ţinea mâna scoasă pe geam afară, ridicată în sus, ca să aibă lichidul cădere. Astăzi am reuşit printr-un efort comun să ne îmbogăţim parcul de maşini performante. Toate acestea nu fac decât să vină în întâmpinarea nevoilor populaţiei, în creşterea promptitudinii”, a spus Martiniuc.
La rândul său, şeful Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a declarat: „Noi suntem mulţumiţi şi satisfăcuţi de dotările pe care le-am primit. Putem spune că după 2004, intervenţiile au crescut exponenţial, ajungând chiar la 300 intervenţii. Şi asta datorită faptului că pacienţii, văzând dotarea care este la noi şi la Ambulanţă, sună la 112 şi vin cu ambulanţa, nu mai vin cu maşinile proprietate ca până acum”.