Şoferii vitezomani de pe Autostrada Soarelui au rivali cât se poate de serioşi şi în judeţul Suceava, în ultimele luni radarele Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava înregistrând conducători auto care goneau cu viteze foarte mari. Deloc întâmplător, cele mai mari viteze, cu mult peste recordurile din ultimii ani, au fost înregistrate de singura maşină cu radar a Poliţiei Rutiere care nu este inscripţionată.
· Prinşi cu 182 şi 186 de hm/h în localitate, la volanul unor maşini înmatriculate în Anglia şi Irlanda
În acest an, Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava acţionează cu zece maşini cu camere video şi radare. Este vorba de nouă autospeciale Logan MCV, inscripţionate cu însemnele poliţiei, şi de un Logan de culoare albă, care nu este inscripţionat. În doar nouă luni de zile, în perioada ianuarie-septembrie a.c., în urma acţiunilor cu radare au fost amendaţi nu mai puţin de 27.974 de conducători auto. Numărul sancţiunilor este cu 109% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2011. În 670 de cazuri şoferii au depăşit cu cel puţin 50 de kilometri la oră limita de viteză admisă pe porţiunea de drum pe care s-au aflat, astfel că au rămas şi fără permis de conducere.
Vârfurile de viteză înregistrate de radar sunt foarte mari, mai ales dacă avem în vedere că în anii anteriori radarele Poliţiei Rutiere nu au înregistrat şoferi cu mai mult de 140 de kilometri la oră.
Cei mai mari vitezomani au fost prinşi pe DN 2, pe raza localităţii Româneşti, unde limita admisă în localitate este de 70 de km/h.
Şoferul unui autoturism VW Passat, înmatriculat în Anglia, a fost înregistrat de radar cu 186 de kilometri la oră, aşadar cu 116 km/h peste limita admisă. Tot la Româneşti, acelaşi radar neinscripţionat al Poliţiei Rutiere (Dacia Logan de culoare albă, cu numărul SV-09-JNH), a înregistrat un sucevean care conducea un BMW înmatriculat în Irlanda cu viteza de 182 de km/h.
· Depăşire pe trecerea de pietoni la 155 de km/h
Cel puţin la fel de inconştient a fost şi un şofer din Botoşani, la volanul unui Ford cu numere de înmatriculare provizorii, care a fost înregistrat de radar în timp ce depăşea pe trecerea de pietoni, în comuna Dumbrăveni, pe DN 29, cu 155 de kilometri la oră.
Într-un alt caz, un motociclist domiciliat în Cornu Luncii a fost înregistrat de radar cu 160 de kilometri la oră, pe DN 17, în Ilişeşti.
Acţiuni la foc continuu cu radarele
Toate aceste viteze record au fost înregistrate în vara acestui an, în lunile iulie şi august, cu autoturismul Dacia Logan cu radar neinscripţionat, care a intrat în dotarea Serviciului Rutier Suceava în luna martie 2012. Astfel de maşini se găsesc în dotarea celor mai multe structuri de poliţie rutieră din ţară, unele având chiar mai multe vehicule de acest gen.
Subcomisarul Petre Jucan, şeful Serviciului Rutier Suceava, a precizat că numărul mare de acţiuni de control cu radare, inclusiv cele cu radare în cascadă, va continua într-un ritm alert, în condiţiile în care viteza excesivă ori neadaptată în curbe duce la producerea celor mai multe accidente grave de pe şoselele judeţului.
Un calcul simplu arată că în acest an, zilnic, peste o sută de şoferi au fost amendaţi după ce au fost înregistraţi de radare cu viteze peste limitele legale.
Numai în acest an, în primele nouă luni, în judeţ au fost înregistrate 119 accidente grave cauzate de viteza neadaptată la condiţiile de drum şi 15 accidente grave din cauza vitezei excesive.
Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava are zilnic un grafic de acţiune cu radarele pe drumurile naţionale şi cel puţin o dată pe săptămână organizează controale cu radare în cascadă.
Concluzia care se poate trage este că şi în judeţ avem destui conducători auto pericol public, care „rup” maşinile atunci când se află pe porţiuni de drum bune şi la ore puţin aglomerate, trist fiind că uneori inconştienţa acestora se transformă în tragedii, în care cad adesea victime şi oameni nevinovaţi.