Autoritățile câmpulungene au oferit în acest an o întreagă serie de surprize localnicilor, cu ocazia sărbătorii de 1 Decembrie. Manifestările nu au mai fost axate, așa cum se obișnuiseră câmpulungenii din anii trecuți, doar pe comemorarea eroilor înhumați în cimitirul central, ci au inclus, pe lângă un impresionant ceremonial militar și religios, și momente inedite, de sărbătoare.
Special pentru această zi, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a dispus instalarea pe unul dintre cele mai înalte blocuri din localitate a unui drapel uriaș, din satin. Potrivit precizărilor primarului câmpulungean, tricolorul de pe blocul turn are 35 metri lungime și 4,5 metri lățime, iar scopul realizării sale a fost de la bun început obținerea unui aspect de sărbătoare pentru centrul localității.
Nu doar edilii s-au gândit să etaleze tricolorul și să evidențieze tradițiile. Salariați ai primăriei, politicieni cu sau fără funcții importante, chiar și gospodari obișnuiți din oraș veniți doar să privească manifestările au ales să îmbrăce costume populare și au purtat banderole tricolore. Au ținut să fie prezenți mare parte dintre candidații aflați în campanie electorală, chiar și cei ai partidelor care nu s-au grăbit să asiste, de pildă, la Ziua Armatei, când nu erau în campanie.
După impresionanta festivitate de comemorare derulată în dimineața de 1 Decembrie a fost organizată, lângă primărie, dezvelirea oficială a celei mai noi statui din localitate. Statuia îl înfățișează pe legendarul întemeietor al Câmpulungului, voinicul Ionel Hălăuceanu, zis Nițucă în popor, despre care legenda povestește că a ucis un balaur care teroriza în vechime aceste locuri. Statuia a fost realizată din inițiativa scriitorilor câmpulungeni Otilia și Vasile Sfarghiu, care au și finanțat din resurse integral private sculptura. Autorul care a pus în practică ideea a fost însă maestrul Ion Maftei, artist plastic câmpulungean celebru în țară și străinătate. Sculptorul a explicat că este prima sa lucrare de exterior realizată în România. Statuia este inedită și din alt punct de vedere: este primul astfel de obiectiv pentru care au contribuit trei cetățeni de onoare ai Câmpulungului, din buzunarul și cu munca lor.
Maestrul Ion Maftei este deja cetățean de onoare, iar soții Sfarghiu urmează a fi proclamați cetățeni de onoare ai Câmpulungului în decembrie, la următoarea ședință a Consiliului Local.
După momentul festiv dedicat noii statui, publicul a fost invitat să asculte un concert folcloric în aer liber.
Deși a existat și o astfel de propunere, edilii câmpulungeni au renunțat la a oferi spectatorilor fasole cu ciolan, din mai multe motive: în primul rând pentru că nu au vrut să strice postul localnicilor, în al doilea rând pentru că fasolea la cazan nu este considerată tradițională în Bucovina și nu în ultimul rând pentru că s-a încercat să nu se strice caracterul solemn și patriotic al sărbătorii cu vreo buluceală populară la cazanul cu fasole ”promoțională”.