Una dintre cele mai mari lucrări de investiţii în infrastructura Sucevei, primele parcări subterane din nordul Moldovei, a fost inaugurată sâmbătă, în prezenţa a mii de suceveni curioşi să vadă ce s-a realizat în mai bine de doi ani de muncă intensă, care pe unii, în special cei care locuiesc în zonă, i-a afectat direct.
Cele două parcări subterane care pun la dispoziţia sucevenilor 162 de locuri de parcare gratuite în una dintre cele mai aglomerate zone din municipiul reşedinţă de judeţ au devenit un adevărat magnet pentru suceveni, care au venit cu miile să le viziteze, încât reacţia unora dintre cei aflaţi în vizită a fost „Ce de lume! Aici parcă e la mall!”.
Lungu: „A fost o lucrare curajoasă, cu foarte multe riscuri pe care ni le-am asumat”
Inaugurarea oficială a parcărilor subterane a avut loc la ora 11.00, la eveniment fiind prezenţi numeroşi reprezentanţi ai administraţiei locale, judeţene, cât şi cei ai partidelor politice.
“Acum cinci ani, când discutam prima dată despre aceste parcări subterane, mi se părea un vis. Iată că astăzi acest vis s-a transformat în realitate”, a spus Ion Lungu, înconjurat de o mulţime de oameni dornici să vadă investiţia care aduce Suceava în rândul oraşelor europene.
„Sunt trei lucrări pe care le inaugurăm astăzi - două parcări subterane și modernizarea zonei centrale, în special a pavajului pietonal. Cred că sunt niște lucrări reușite, prin care Suceava a făcut un pas înainte în ceea ce înseamnă transformarea municipiului într-un oraș modern, într-un oraș civilizat, într-un oraș european, așa cum ni-l dorim cu toții. Vă spun cu toată sinceritatea că în România sunt puține orașe care să aibă astfel de parcări, însă în același timp în Europa toate orașele importante au asemenea parcări. A fost o lucrare curajoasă, cu foarte multe riscuri pe care ni le-am asumat”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.
Lucrarea finalizată sâmbătă a costat aproximativ zece milioane de euro, din care opt milioane de euro sunt bani obţinuţi din fonduri europene, iar două milioane de euro sunt contribuţia proprie a Primăriei Suceava.
Înainte de începerea proiectului de amenajare a parcărilor subterane au fost lucrări de consolidare a zonei, în valoare de aproape două milioane de euro.
„Vreau să le mulţumesc sucevenilor. Aceste parcări sunt ale sucevenilor, ale celor pe care i-am deranjat foarte mult în ultimii doi ani de zile şi cărora le-am produs foarte mult disconfort, cărora le mulţumesc pentru sprijinul acordat. Nu puteam să terminăm acest proiect dacă nu ne ajuta Dumnezeu să avem parte de un constructor serios, firma General Construct. Noi inaugurăm astăzi cu patru luni de zile mai devreme aceste parcări subterane, al căror termen de realizare era luna martie 2013. Constructorul a lucrat nemţeşte, iar noi am plătit nemţeşte”, a adăugat edilul sucevean, care a dat cuvântul şi celorlalte oficialităţi sau reprezentanţi ai partidelor politice.
Civilizaţie şi modernitate
Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a subliniat faptul că „inaugurarea parcărilor subterane este un moment foarte important nu doar pentru municipiul Suceava, ci pentru întreg judeţul Suceava, pentru că de aceste parcări vor beneficia toţi cetăţenii din judeţ care vor veni în zona centrală. Este important pentru că s-a amenajat şi această zonă pietonală în centrul oraşului, de care vor beneficia toţi cetăţenii din Suceava. Este o investiţie foarte importantă pentru că o parcare într-o zonă urbană înseamnă un element de civilizaţie, un element de modernitate”.
„Astăzi, pe 1 Decembrie, putem spune că se vede diferenţa. Ceea ce a făcut Consiliul Local Suceava, cu domnul primar, este cu adevărat un element de civilizaţie europeană. Cred că mai frumos cadou pentru astăzi nu putea fi făcut”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.
Gheorghe Flutur, invitat să vorbească de Ion Lungu, care i-a mulţumit pentru sprijinul acordat la realizarea acestui proiect atunci când se afla la conducerea Consiliului Judeţean, a „aruncat mănuşa” celor din administraţia locală şi judeţeană, provocându-i să finalizeze o altă investiţie importantă pentru Suceava: „Aş vrea ca la anul, pe vremea asta, sucevenii să participe tot la o astfel de manifestare la Cetatea de Scaun, pe care o modernizăm tot pe bani europeni. Şi cred că astăzi am făcut un pas să parcăm capitala de regiune pe Nord aici, la Suceava”.
În calitate de consilier local care a şi aprobat realizarea acestui proiect, din mandatul trecut, Lucian Harşovschi i-a mulţumit primarului Ion Lungu că a avut încredere în proiect şi tăria de a-l continua chiar şi atunci când „mulţi spuneau că va fi o piatră de moară de gâtul municipalităţii şi că atunci când se va săpa acolo blocurile din jur vor cădea în această groapă”, dar a subliniat şi meritul deputatului Ioan Balan de a sprijini proiectul la nivel central.
„Asistăm astăzi la unul dintre momentele ce ţin de renaşterea Sucevei”
Un discurs aparte a avut consilierul local Tiberius Brădăţan, legat mai mult de semnificaţia zilei de 1 Decembrie: „Să ne bucurăm că suntem români şi să facem o Românie puternică. Aici, în această parcare frumoasă, care este un lucru foarte bun pentru Suceava, trebuie să pornim şi să construim mai departe. De aici înainte trebuie să privim la ce mai are nevoie Suceava, să punem umărul şi să fim uniţi”.
Nu în ultimul rând, a luat cuvântul şi deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, care a spus:
„Îmi aduc aminte că acum patru ani eram lângă primarul Ion Lungu, lângă fostul preşedinte al CJ şi promiteam sucevenilor renaşterea Sucevei. Asistăm astăzi la unul dintre momentele ce ţin de renaşterea Sucevei. Ne-am ţinut de cuvânt. Şi sper că în continuare, cât de curând, să asistăm la evenimente ca acesta, la Centrul Cultural Bucovina, şi poate, de ce nu, să începem şi construirea unei săli polivalente pe terenul pe care parlamentarii de Suceava l-au transferat către Primăria Suceava. Suntem aici, cu toţii, cei care au pus umărul la renaşterea Sucevei, pentru suceveni”.
Regulament de gestionare a parcărilor subterane
Cele două parcări, care pun la dispoziţia celor care au treabă în zona centrală 162 de locuri de parcare gratuite, vor fi gestionate în baza unui regulament aprobat de Consiliul Local Suceava.
Conform acestuia, staţionarea unui autoturism în parcare este gratuită timp de maxim 12 ore în termen de 24 de ore, după care se aplică amenzi progresive care ajung până la 1.000 de lei.
Regulamentul va fi pus în aplicare de la 15 decembrie, până atunci fiind lăsat un interval de acomodare a sucevenilor cu modalitatea de funcţionare a parcărilor dotate cu parcometru, dispecerate de supraveghere non-stop, 32 de camere video, lift de ajungere la suprafaţă, pe esplanada modernizată, şi toalete publice.
( 3 dec 2012, 12:43:57