Dispozitivele de skimming, destinate copierii şi clonării datelor de pe cardurile bancare, folosite de gruparea din care făcea parte luptătorul de MMA Gheorghe Ignat (29 de ani), alias „Ursul Carpatin”, erau fabricate în Bazarul municipiului Suceava, iar un astfel de dispozitiv a ajuns pe mâna anchetatorilor.
Aşa cum v-am informat în exclusivitate în ediţia de ieri, unul dintre complicii lui Ignat era un anume Sergiu Nicolae Ceauşu (37 de ani), tot din municipiul Suceava, individ arestat preventiv de la începutul acestui an într-un dosar instrumentat de DIICOT Bacău, cu fraude bancare comise în Olanda şi Republica Dominicană.
Ceauşu, susţin anchetatorii, avea în 2010, când s-a comis furtul celor aproape 400.000 de euro din bancomatele din Australia, o firmă cu punct de lucru în Bazarul municipiului Suceava.
Într-o încăpere a firmei, Ceauşu vindea produse de îmbrăcăminte, în cealaltă, însă, se ocupa de treburile murdare. Procurorii DIICOT arată că suceveanul fabrica aici echipamentele de skimming, precum şi de identificare a datelor de pe cărţile de credit compromise.
Colet pentru Spania, interceptat, fotografiat şi lăsat să ajungă la destinaţie
Spre sfârşitul lunii martie a anului 2010, Ceauşu i-a dat unui alt individ, poreclit „Albanezu”, un colet care urma să fie trimis prin intermediul unei firme de curierat rapid celuilalt sucevean implicat în această grupare, Ovidiu Ionuţ Ţilea (29 de ani), acesta din urmă fiind la acea vreme în Spania.
Anchetatorii au aflat de coletul cu pricina şi au reuşit să-l intercepteze în drumul spre Spania, în interior aflându-se o tijă metalică şi un ansamblu electronic cu o minicameră video.
„Acel ansamblu de piese se montează împreună cu dispozitivul de skimming pe bancomat în vederea obţinerii datelor de carduri bancare”, explică surse din rândul anchetatorilor.
Coletul a fost deschis şi fotografiat de ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, după care a fost lăsat să ajungă la destinaţie, în Spania.
Piese din bancomate, trimise la studiu specialistului din Bazar
Coletul a a ajuns la Ţilea, însă acesta l-a contactat câteva săptămâni mai târziu pe Ceauşu, spunându-i că vrea să rupă un „dop de ăla” („gură de ATM” - explică anchetatorii), însă lucrurile s-au complicat, întrucât spaniolii au instalat senzori de protecţie.
În aceste condiţii, a reieşit din interceptări, Ţilea i-a transmis complicelui lui că îi va trimite părţi din ATM-uri care să-l ajute pe Ceauşu să fabrice dispozitive de skimming mai performante.
Coletul respectiv a fost trimis în august 2010, iar anchetatorii l-au interceptat şi pe acesta, înainte să ajungă la Suceava.
„În acel colet se afla o tijă metalică şi ansamblul electronic cu o minicameră video, din primul colet interceptat, precum şi o fantă originală de introducere a cardului bancar şi cinci bucăţi de material transparent asemănătoare fantelor de introducere a cardurilor bancare, un cablu de transfer date prin USB, prevăzut la un capăt cu un conector cu patru pini, un set de pile, adeziv şi un cutter”, mărturisesc sursele noastre.
Coletul respectiv a ajuns în mâinile anchetatorilor, fotografiat şi apoi lăsat din nou să ajungă la destinaţie.
Acelaşi individ poreclit „Albanezu” a ridicat coletul, după care l-a lăsat la o spălătorie de pe strada Gheorghe Doja, de unde a fost preluat la scurt timp de Sergiu NicolaeCeauşu.
Ambalajul a fost aruncat la un tomberon din spălătorie, fiind ridicat ulterior de anchetatori.
Sergiu Nicolae Ceauşu se află încarcerat în Penitenciarul Bacău, iar Gheorghe Ignat şi Ovidiu Ionuţ Ţilea au primit, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Cei trei suceveni sunt acuzaţi de furtul a peste 400.000 de euro din bancomate din Australia, Malaezia şi Marea Britanie.
(30 nov 2012, 11:32:39