Sucevenii pot vedea, începând de ieri, cum arată centrul municipiului, după doi ani de zile în care traficul pietonal din zonă a fost restricţionat de plasele metalice care au delimitat şantierul primelor parcări subterane din judeţ.
Acestea urmează să fie date în folosinţă peste numai câteva zile, la 1 decembrie, atunci când în zona modernizată de la suprafaţă va fi inaugurat şi Târgul de Crăciun, odată cu aprinderea luminilor de sărbătoare în bradul de Crăciun, dar şi în întreg municipiul.
Ridicarea restricţiilor de circulaţie pe esplanada modernizată a atras atenţia a mii de suceveni, care s-au plimbat ieri pe zona pavată cu granit, dar prevăzută şi cu spaţii verzi, au „inspectat” lucrările efectuate în ultimii doi ani, inclusiv cele două case ale lifturilor care vor asigura accesul în subteran, dinspre şi către locurile de parcare nou create, remarcând şi pregătirile făcute pentru decorarea zonei în vederea sărbătorilor de iarnă.
Proiect de 15,5 milioane de euro, finalizat cu aproape patru luni mai devreme
Valoarea lucrărilor de amenajare a două parcări subterane, cu o capacitate de 162 de locuri, precum şi cele de modernizare a zonei centrale, se ridică la aproximativ 14 milioane de euro, banii fiind asiguraţi prin Programul Operaţional Regional.
Alte 1,5 milioane de euro au fost asigurate de municipalitatea suceveană pentru consolidarea terenului, prin turnarea a aproape o mie de piloţi de stabilizare la o adâncime de 14 metri.
Lucrările, demarate la finele anului 2010, au ca termen de finalizare primăvara anului 2013, dar, ca urmare a eforturilor constructorului – firma General Construct, dar şi a imboldurilor primite din partea municipalităţii sucevene, care a vegheat îndeaproape fiecare etapă a lucrării, atât prin vizite în teren, cât şi prin comandamente săptămânale de gestionare a lucrărilor şi problemelor apărute, termenul de finalizare a fost devansat cu aproape patru luni de zile.
Proiectul prevedea crearea a două parcaje subterane cu o suprafaţă de 5.352 de metri pătraţi, reabilitarea a 13.375 de metri pătraţi din zona pietonală şi spatiile verzi aferente, precum şi a 8.170 de metri pătraţi de străzi.
Pe lângă asigurarea a 162 de noi locuri de parcare, gratuite, din care 107 în prima parcare, cu acces de la bulevardul principal, iar 55 în parcarea din spatele Casei de Cultură, proiectul a adus o serie de modificări şi în infrastructura rutieră a zonei centrale, unde au apărut trei noi sensuri giratorii, menite să asigure şoferilor acces facil la intrarea şi la ieşirea din parcările subterane, fiind executate şi diverse lucrări de „ajustare” a străzilor din jur – Nicolae Bălcescu şi Ciprian Porumbescu, în vederea aplicării unui nou regulament de parcare.
(27 nov 2012, 12:59:54
Referitor la anveloparea blocurilor din centru ele de fapt ar trebui imbracate in structura metalica pentru a le da o forma moderna paralelipipedica.In felul acesta ele s-ar potrivi perfect cu proiectul exceptional al Curtii Domnesti facut de firma spaniola Arena & Ambar.va rog sa vizionati pe net proiectul spaniolilor.este exceptional.