Municipalitatea suceveană intenţionează să contracteze un credit de 4,6 milioane de lei (46 de miliarde de lei vechi) pentru a finaliza lucrările de construire a Centrului Cultural „Bucovina”, prin modernizarea şi extinderea vechii clădiri a Cinematografului „Modern”. Lucrările, începute din 2010, au fost abandonate în vară, din lipsă de fonduri.
Decizia urmează să fie luată astăzi, în şedinţa de Consiliu Local al Primăriei Suceava, în baza unui proiect de hotărâre iniţiat de primarul Sucevei, Ion Lungu.
„Mai avem nevoie de 46 de miliarde de lei vechi pentru finalizarea Centrului Cultural <Bucovina>. Noi am făcut eforturi, dar din păcate anul acesta nu mai avem posibilităţi financiare. Dacă demarăm anul acesta procedurile de creditare, putem finaliza investiţia anul viitor. Dacă lăsăm pe anul viitor luarea unei decizii, banii îi vom avea la dispoziţie abia în 2014”, a explicat primarul Ion Lungu.
Dacă aleşii locali vor da undă verde proiectului, edilul sucevean este pregătit să meargă la Bucureşti, la Ministerul de Finanţe, să anunţe intenţia de contractare a unui credit, procedura fiind necesară deoarece există o serie de limitări impuse autorităţilor locale în privinţa creşterii gradului de îndatorare. În această privinţă, Suceava stă bine, deoarece, cu tot cu creditul de 4,6 milioane de lei, gradul de îndatorare al primăriei ar ajunge la 17,49%, sub limita de 30% impusă de legislaţia în vigoare.
Lucrările de amenajare a Centrului Cultural “Bucovina” au costat până acum aproximativ şapte milioane de lei, stadiul de realizare al lucrării fiind destul de înaintat.
Structura de rezistenţă este finalizată, închiderile sunt realizate în proporţie de 80%, iar 60% din finisaje sunt făcute.
Noul imobil va avea trei etaje plus un etaj tehnic, respectiv birouri, spaţii pentru expoziţii, magazin, bibliotecă, laboratoare, cabine, depozit pentru costume, spălătorie etc. În clădirea reabilitată urmează să aibă sediu Centrul Cultural „Bucovina”, adică şi instituţiile subordonate - Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ion Irimescu” şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.