Locatarii a două blocuri din municipiul Suceava vor beneficia de reabilitarea termică a locuinţelor din fonduri europene, după ce şi-au anunţat intenţia de a intra în programul derulat la nivel naţional, prin intermediul asociaţiilor de proprietari.
Numărul solicitărilor este mult mai mic decât se aştepta conducerea Primăriei Suceava, care spera ca prin acest program să reabiliteze termic aproximativ 3.000 de apartamente.
Una din cauze ar putea fi termenul limită destul de strâns până la care locatarii trebuiau să ia o decizie.
În vreme ce condiţiile de participare au fost anunţate la începutul lunii, termenul limită de depunere a solicitărilor, cu toate datele necesare anexate, era de 20 noiembrie, termen în care s-au încadrat doar locatarii a două blocuri - Blocul T7 (blocul Union) de pe strada Ana Ipătescu, cu 40 de apartamente, şi blocul 18 de pe strada Mihai Viteazu, cu 30 de apartamente.
„Aşteptăm în continuare propuneri de la asociaţiile de proprietari pentru acest proiect, deoarece s-a amânat termenul de depunere a proiectelor pentru data de 15 decembrie. Noi am putea reabilita prin acest program cam 3.000 de apartamente”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Locatarii celor două blocuri care vor fi prinse în programul naţional de reabilitare termică pe bani europeni vor avea de achitat 20% din valoarea lucrărilor de anvelopare, deoarece majoritatea au venituri cuprinse între 150 şi 350 de euro pe membru de familie. Din fonduri europene pot fi achitate maxim 60% din valoarea lucrărilor, diferenţa de bani urmând să fie suportată de la bugetul local.
Conform normelor de aplicare a noului program de reabilitare termică, autorităţile locale suportă 10%, 20% sau chiar 30% din valoarea lucrărilor, în funcţie de veniturile majorităţii locatarilor din bloc.
(22 nov 2012, 20:54:10