Dosarul terenurilor de la Metro începe să facă victime. Un notar în activitate şi doi foşti comisari-şefi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava vor fi judecaţi pentru diferite fapte penale după ce ar fi înşelat o bătrână de la care au cumpărat un teren, pe care mai apoi l-au revândut la preţuri mult mai mari. Decizia a fost luată de magistraţii Curţii de Apel Suceava şi îi priveşte pe notarul public Adela Ivaşcu, respectiv ofiţerii în rezervă Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru. Până să se ajungă la această etapă, dosarul are în spate o istorie extrem de întortocheată, cu declinări de competenţă, neînceperea urmăririi penale, retrimiteri la Parchet şi din nou neînceperea urmăririi penale. După ce au retrimis o dată dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu propunerea de a începe urmărirea penală, magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au avut surpriza să constate că procurorii au dat aceeaşi soluţie ca în 2011: neînceperea urmăririi penale.
De această dată, judecătorii au decis să ia taurul de coarne şi au desfiinţat ordonanţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava şi au dispus începerea procesului penal. Astfel, notarul public Adela Ivaşcu va fi judecat pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune în convenţii şi de abuz în serviciu în formă calificată, în timp ce comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru vor trebui să răspundă pentru acuzaţiile de instigare la abuz în serviciu în formă calificată.
„Mă bucur că după aproape şapte ani de plimbare a dosarului între Parchetul Curţii de Apel, DNA, unde pentru unii procurori fărădelegea este lege, la Curtea de Apel Suceava s-a făcut dreptate şi vinovaţii au fost trimişi în judecată. Avem încrederea că vom obţine o soluţie de condamnare”, a arătat Oana Târnovan, avocata care i-a reprezentat pe urmaşii bătrânei înşelate de notar şi cei doi poliţişti.
Pentru ce au ajuns cei trei să fie judecaţi
Cei trei sunt cercetaţi pentru că au pus la cale o tranzacţie în urma căreia au păcălit o bătrână în vârstă de 65 de ani. Comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, respectiv notarul public Adela Ivaşcu au pus la cale o tranzacţie în urma căreia primii doi s-au ales cu o suprafaţă de 2,12 hectare de teren în zona Metro la un preţ de 28 de ori mai mic faţă de cel practicat pe piaţa imobiliară de la acea vreme, în februarie 2002. Culmea este că bătrâna ştia că vinde un teren la Mitocu Dragomirnei, iar ulterior a aflat cu stupoare că terenul „a zburat” în zona Metro. Neregulile au fost constatate de soţii Crăciun, fiica şi ginerele femeii păcălite, care au demarat o luptă de uzură cu instituţiile statului. Dintr-o expertiză solicitată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava rezultă foarte clar că ex-poliţiştii Buznea şi Tărniceru au cumpărat cu 2.000 de euro un teren care în realitate valora 56.300 de euro.
Notarul public Adela Ivaşcu a încercat să ajungă la o înţelegere cu soţii Crăciun
Notarul Adela Ivaşcu şi-a recunoscut implicarea în această escrocherie şi a încercat să se scuze.
„În luna martie a anului 2011, notarul public Adela Ivaşcu ne-a solicitat o întrevedere pentru a cădea la o înţelegere. În discuţia avută, notarul a aruncat vina pe cei doi foşti poliţişti, susţinând că dacă ştia că este minţită de către cei doi nu ar fi autentificat contractul de vânzare-cumpărare”, au arătat soţii Crăciun.
În opinia familiei care luptă pentru a-şi recupera terenul de 2,12 hectare din zona Metro, mărturiile notarului public Adela Ivaşcu nu reprezintă decât o recunoaştere a vinovăţiei. În plus, se ridică şi mari semne de întrebare cu privire la modul în care notarul a autentificat actele, în baza unor afirmaţii şi nu a unor documente clare.
„<Dacă atunci m-aş fi gândit că ei mă mint, n-aş fi semnat>, asta este ceea ce ne-a spus notarul public. Dar faptul că notarul public pretinde că a fost minţit de către cei doi poliţişti nu este o scuză”, consideră soţii Crăciun.
Urmaşii bătrânei păcălite grosolan de Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru spun că li s-au oferit bani în schimbul retragerii plângerii penale.
„Ne-a spus că este de acord să ne plătească partea de bani care-i revine proporţional pentru a avea linişte. Această recunoaştere a notarului public vine să înlăture orice speculaţii făcute de către procurorii suceveni care au instrumentat până acum dosarul şi care, până în momentul de faţă, au dat doar rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale faţă de cei trei”, au mai spus soţii Crăciun. Înregistrarea discuţiei dintre soţii Crăciun şi notarul public Adela Ivaşcu a fost postată şi pe youtube şi poate fi ascultată la „liber”.
Cumpărat cu 2.000 de euro, terenul le-a adus poliţiştilor 240.000 de euro
În plângerea depusă la soţii Crăciun se arată că Tatiana Buznea şi Ilie Tarniceru, cu complicitatea notarului public Adela Ivaşcu, au înşelat-o pe bătrână, cumpărând de la aceasta, în cursul anului 2002, acţiuni la Staţiunea de Cercetări Agricole la un preţ derizoriu, aproximativ 2.000 de euro, pe care le-au transformat apoi în parcele de teren în zona Metro.
Ulterior, în cursul anului 2005, noii proprietari de la Metro, respectiv comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, au vândut către SC CAOMI SRL Bucşoaia suprafaţa de 3.636 metri pătraţi, contra sumei de 90.000 de euro. Pe 30 iunie 2006, cei doi au mai vândut o bucată de teren, de această dată firmei SANADENTA SRL. Pentru o suprafaţă de 1.250 de metri pătraţi de teren, ex-poliţiştii au încasat 150.000 de euro. Banii s-au împărţit, ca şi în primul caz, în părţi egale.
NUP-uri pe bandă rulantă
Dosarul a avut un traseu extrem de sinuos, iar familia Crăciun susţine că s-a încercat muşamalizarea. Iniţial, plângerea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, iar de aici a fost trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, care a dispus neînceperea urmăririi penale atât faţă de poliţiştii Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, cât şi faţă de notarul public Adela Ivaşcu. Nemulţumiţi de această soluţie, soţii Crăciun au sesizat structura centrală a DNA, care după mai multe verificări a constatat că sunt elemente de natură infracţională, dar a considerat că dosarul trebuie instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii de aici au spus însă că nu descoperit infracţiuni şi au dispus neînceperea urmăririi penale. Şi de această dată soluţia procurorilor a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a dispus retrimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Nici această ultimă analiză a dosarului de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava nu a avut prea mare succes, soluţia de neîncepere a urmăririi penale fiind menţinută. Ultimul NUP nu a mai rămas în picioare şi judecătorii au decis că este timpul să înceapă procesul.