În judeţul Suceava, numărul bărbaţilor şomeri este mult mai mare decât cel al femeilor şomere, explicaţia celor de la agenţia de ocupare a forţei de muncă fiind că multe dintre acestea din urmă nu apar în evidenţe deoarece sunt casnice. Conform statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la finele lunii octombrie, în judeţ erau înregistraţi 13.418 şomeri, dintre care 5.969 erau femei, iar 7.749 bărbaţi. În condiţiile acestei diferenţe, se constată că în rândul femeilor din judeţ rata oficială a şomajului este de 4,96%, în timp ce la bărbaţi este de 5,99%.
Paradoxal este faptul că oferta de locuri de muncă este mai mare pentru bărbaţi, astfel că cifrele statistice par ilogice.
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, ne-a explicat cum este posibil acest lucru.
„Statisticile noastre se referă doar la persoanele care nu au loc de muncă şi se află în baza noastră de date, fie ca şomeri indemnizaţi, fie ca şomeri neindemnizaţi. În judeţ am avut însă întotdeauna un număr destul de mare de femei casnice, care nu caută un loc de muncă, precum şi femei care după ce rămân fără serviciu renunţă să-şi mai caute un alt loc de muncă. În aceste condiţii, nu se poate spune că şomajul mai ridicat în rândul bărbaţilor înseamnă automat că aceştia îşi găsesc mai greu un serviciu”, a explicat Anca Capverde.
Ea a mai arătat că o explicaţie secundară a acestei situaţii este legată şi de faptul că femeile acceptă în general mai uşor un salariu mai mic atunci când se angajează.
Conform statisticilor AJOFM Suceava, la finele lunii octombrie a acestui an rata şomajului înregistrată în judeţ a fost de 5,49%, peste media naţională de 5,17%. Şomajul a crescut în ultima perioadă de timp şi este de aşteptat să mai crească, în condiţiile în care au început deja disponibilizările sezoniere, în sezonul rece, cu precădere în construcţii.