Peste 4.000 de suceveni vor fi verificați de polițiștii din județ, în dosarul posibilelor fraude de la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu din vara acestui an.
Ancheta referendumului a fost începută la sesizarea din oficiu a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, iar de la începutul acestei luni neregulile descoperite la secții de votare de pe raza judeţului Suceava au fost incluse într-un singur dosar şi disjunse Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Fiind vorba de un volum foarte mare de muncă, în cauză urmând să fie verificate şi audiate mii de persoane, alegători, dar şi membri şi preşedinţi ai comisiilor electorale de la secţii de votare, procurorul general Vasile Mandici a dispus repartizarea cercetărilor către Parchetele locale.
Astfel, câte un dosar al anchetei referendumului a ajuns la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Rădăuţi.
La rândul lor, procurorii au trimis sau, în cazul celor de la Gura Humorului, urmează să trimită dosarele la poliţie, dispunând efectuarea de verificări.
Poliţiştii din tot judeţul au acum de verificat listele electorale permanente, listele suplimentare, de comparat semnături, de verificat CNP-uri şi serii de cărţi de identitate, şi de audiat mii de persoane.
Notari, avocaţi, executori, pe lista suspecţilor
Potrivit primelor date centralizate de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în municipiul Suceava şi comunele arondate ar fi în jur de 2.000 de persoane de audiat, în zona Fălticeni - 500, la Câmpulung - 150, la Rădăuţi, între 500 şi 600, iar în zona Vatra Dornei aproximativ 700 de persoane.
Un dosar al anchetei referendumului este înregistrat şi la Parchetul Curţii de Apel Suceava, printre membrii comisiilor electorale fiind şi notari, avocaţi, executori etc.
Ce nereguli au găsit procurorii de la Parchetul General
Din datele furnizate de reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, în urma referendumul din 29 iulie a.c., în listele electorale din secţiile de votare din judeţul Suceava s-au descoperit voturi multiple, persoane decedate ori minori care, chipurile, au fost la vot, CNP-uri greşite ori inexistente.
„Rămâne de văzut în urma verificărilor dacă e vorba de eroare materială sau infracţiune. Deocamdată verificăm liste, şi nu persoane. Nu s-a început urmărirea penală împotriva nici unei persoane”, ne-a declarat, ieri, unul dintre procurorii care se vor ocupa de ancheta referendumului.
Sinescu: „Consider că referendumul s-a desfăşurat corect în judeţul Suceava”
La câteva zile de la organizarea referendumului, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a anunţat că, pe toată perioada campaniei electorale, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a raportat un număr de patru incidente, două în mediul urban şi două în mediul rural.
El a adăugat că potrivit datelor comunicate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, în ziua referendumului s-au produs 16 incidente electorale, din care şapte în mediul urban şi nouă în mediul rural. Pentru două incidente s-au întocmit dosare penale, în două cazuri s-au constatat contravenţii, iar în 11 situaţii incidentele nu s-au confirmat. Prefectul a mai spus că a existat o situaţie în care IPJ Suceava şi-a declinat competenţa către Biroul Electoral Judeţean. „Consider că referendumul s-a desfăşurat corect în judeţul Suceava, în condiţii de transparenţă şi legalitate, iar numărul incidentelor electorale a fost minor şi nu a afectat desfăşurarea procesului electoral şi climatul de ordine şi siguranţă publică”, declara prefectul Florin Sinescu.
(15 nov 2012, 11:58:21