Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2012 - Anul XVII, nr. 268 (5173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Arheologie

Cinci culturi suprapuse într-o aşezare descoperită la Baia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima aşezare de pe teritoriul judeţului Suceava (şi cea de-a cincea din România) cercetată sistematic de arheologi, aparţinând iniţial civilizaţiei precucuteniene, suprapune, prin materialul arheologic adus la suprafaţă, urmele a cinci culturi diferite.

Alături de artefactele culturii Precucuteni II s-au găsit urmele a două culturi circumscrise Epocii Bronzului şi două aparţinând celei de-a doua perioade a Epocii Fierului.

Identificată la începutul anului 2000 de arheologii Mugur Andronic şi Bogdan Petru Niculică, aşezarea, situată în zona numită „În Muchie” din perimetrul localităţii Baia, a fost decopertată începând cu data de 30 octombrie a.c., lucrările fiind coordonate de arheologul Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Bucovinei.

Peste cele mai vechi urme de locuire datate cu cca. 6000 de ani în urmă s-au suprapus alte straturi de civilizaţie aparţinând culturilor Costişa şi Noua (Epoca Bronzului) şi La Tene şi Sântana de Mureş (cea de-a doua perioadă a Epocii Fierului).

Au fost descoperite câteva complexe de locuire, din care s-a recoltat o cantitate apreciabilă de material ceramic şi unelte din silex şi piatră (râşniţe, frecătoare, dăltiţe, toporaşe...).

Au fost scoase la iveală cel puţin opt vase ceramice întregibile, iar perimetrul unei locuinţe care „a sfârşit prin ardere” a fost retrasat pentru exemplificare.

Alături de materialul ceramic s-au găsit şi bulgări de lut frământat pregătit pentru modelare.

Descoperirea este, aşa cum a declarat Constantin-Emil Ursu, „relevantă prin numărul epocilor cărora le aparţin piesele, dar mai ales pentru nivelul precucutenian”.

Situl arheologic din care s-au recoltat artefactele nu va fi protejat, ci va fi descărcat de sarcină arheologică şi va fi redat agriculturii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci culturi suprapuse într-o aşezare descoperită la Baia.
 Vizualizări articol: 1373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Cinci culturi suprapuse într-o aşezare descoperită la Baia3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei