Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2012 - Anul XVII, nr. 267 (5172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Direcţia Silvică Suceava

Măsuri speciale pentru regenerarea pădurilor atacate de Ips duplicatus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

“Molima” care s-a abătut asupra pădurilor sucevene – gândacul de scoarţă Ips duplicatus, care a provocat uscarea a aproape 50.000 de molizi plantaţi în afara arealului lor natural, impune acum măsuri speciale pentru regenerarea pădurilor distruse cu o rapiditate uimitoare.

Problema e că normele tehnice de împădurire stabilite prin lege la nivel naţional nu sunt aplicabile pe terenurile rămase dezgolite după tăierea arborilor infestaţi, atât din cauza schimbărilor climatice, cât şi a transformărilor suferite de sol, ca urmare a influenţei vegetaţiei de răşinoase existente acolo timp de aproximativ 60 de ani.

Tocmai de aceea, conducerea Direcţiei Silvice Suceava a demarat deja procedurile de realizare a unui studiu în teren în urma căruia să se stabilească cu exactitate care sunt cele mai bune măsuri de regenerare a pădurilor pentru fiecare ocol silvic în parte, ţinându-se cont de particularităţile terenului, influenţa climatică şi vegetaţia preponderentă în zonă.

În acest scop, ieri, la sediul DS Suceava a avut loc şi o şedinţă la care au fost prezenţi şefii ocoalelor silvice pe teritoriul cărora au fost provocate pagube de către gândacul de scoarţă, dar şi dr. ing. Ion Barbu, de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, care, cu echipa sa, se va ocupa de realizarea studiului de regenerare a pădurilor.

Acesta a venit cu exemple concrete în privinţa modificărilor climatice şi de sol apărute în zonă, care nu sunt favorabile anumitor specii de arbori, care ar fi de la bun început condamnaţi la uscare, dacă ar fi plantaţi după schema impusă de lege, lucru constatat de altfel în teren şi de şefii de ocoale, ca urmare a lucrărilor silvice efectuate în ultimii ani.

„Avem nevoie de acest studiu pentru a găsi cea mai bună metodă de regenerare a pădurilor dispărute după atacurile populaţiilor de Ips duplicatus. În câteva săptămâni vom avea rezultatele finale, pe care le vom transmite la Regia Naţională a Pădurilor, în scopul obţinerii unei derogări de la normele tehnice prevăzute în lege”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Mai mult, în baza acestui studiu se va stabili şi necesarul de puieţi care trebuie pregătiţi în pepiniere pentru regenerarea pădurilor dispărute, iar, ca primă măsură, conducerea DS Suceava a luat decizia de a mări suprafeţele de teren cultivabil ale pepinierelor.

„Fenomenul de uscare a pădurilor, care s-a resimţit atât de puternic anul acesta, va continua şi anul viitor, încât va fi nevoie de un efort considerabil să asigurăm puieţii necesari refacerii a zeci de hectare de teren despădurit”, a adăugat Sorin Ciobanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri speciale pentru regenerarea pădurilor atacate de Ips duplicatus.
 Vizualizări articol: 1353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Măsuri speciale pentru regenerarea pădurilor atacate de Ips duplicatus5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei