Sucevenii care vor să beneficieze de reabilitarea termică a locuinţelor pe fonduri europene sunt aşteptaţi ca în termen de o săptămână să vină cu propuneri concrete, exprimate prin intermediul asociaţiilor de proprietari, care vor fi partenerele Primăriei Suceava în cadrul acestui program derulat la nivel naţional.
Şeful municipalităţii sucevene a spus că până acum nu au venit deloc propuneri, deşi termenul stabilit cu conducerea asociaţiilor de proprietari este de 20 noiembrie.
„Ne dorim să intrăm în programul de reabilitare termică cu vreo 70 de blocuri, adică 3000 de apartamente, dar depindem în totalitate de colaborarea asociaţiilor de proprietari. Sucevenii au şansa de a beneficia de conform termic sporit în locuinţe şi să plătească doar 10% sau maxim 30% din costurile de anvelopare termică, în funcţie de veniturile celor din bloc”, a explicat Ion Lungu.
Prin acest program, 60% din costuri sunt asigurate de UE şi bugetul de stat şi 40% de asociaţiile de proprietari şi de primărie. Ratele de cofinanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi stabilite în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse, cel mai mult fiind de plată (30% din costurile totale) pentru locatarii din blocurile în care peste 50% din locatari au venituri lunare cuprinse între 350 şi 500 de euro pe membru de familie şi cel mai puţin (10% din costurile totale) pentru locatarii din blocurile în care peste 50% din familii au venituri lunare sub 150 de euro pe membru de familie.