Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava a premiat la sfârşitul săptămânii trecute cele mai profitabile firme din anul 2011. Evenimentul a avut loc la Complexul Zamca, acolo unde s-a desfăşurat „Gala Excelenţei în Afaceri 2012 – Topul Firmelor 2011”. În cadrul galei, firma care editează cotidianul Monitorul de Suceava, SC Interpress SRL, a obţinut primul loc la secţiunea „activităţi de editare a ziarelor”. Premiul a fost acordat pentru activitatea desfăşurată în anul 2011, la departajarea firmelor fiind luate în considerare mai multe criterii, cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.
Gala Excelenţei în Afaceri 2012 a avut loc în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a câtorva sute de oameni de afaceri suceveni care în anul 2011 au condus cele mai profitabile firme din judeţ. În deschiderea evenimentului, directorul CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a ţinut să sublinieze că topul firmelor reprezintă un barometru al realităţii economice judeţene, precum şi „o recunoaştere a meritelor şi reuşitelor pe care managerii companiilor sucevene le-au obţinut în cursul anului trecut”. Gheorghiu a subliniat că în cadrul Topului Firmelor 2011 au fost premiate firme care nu doar au făcut faţă situaţiei economice, sociale şi financiare actuale, ci au reşit să-şi dezvolte afacerile şi să identifice noi pieţe de desfacere.
În cadrul discursului său, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a ţinut să sublinieze că oamenii de afaceri suceveni reprezintă pentru administraţie „motorul care asigură dezvoltarea unei societăţi”, şi a adăugat că pentru anul 2013 îşi doreşte ca oamenii de afaceri să beneficieze de stabilitatea financiară şi fiscală necesară pentru dezvoltarea afacerilor.
În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că nu doar administraţia, ci întreaga ţară se bazează pe activitatea mediului de afaceri. „Trecem printr-o perioadă dificilă împreună şi suntem conştienţi de faptul că segmentarea populaţie înseamnă 4 milioane de angajaţi, 6 milioane de pensionari, 4 milioane de agricultori şi restul şomeri, tineri sau studenţi. Practic, ceea ce faceţi dumneavoastră ajută macroeconomic dezvoltarea României ca stat”, a spus Nechifor, care a făcut un apel oamenilor de afaceri suceveni să colaboreze mai strâns cu administraţia judeţeană. La rândul său, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Băişanu a ţinut să le transmită oamenilor de afaceri suceveni că „în opinia mea şi a celor pe care îi reprezint dumneavoastră sunteţi motorul economiei. Dumneavoastră sunteţi cei care reuşiţi să creaţi şi să ţineţi locuri de muncă, să daţi salarii şi să plătiţi impozite. Dumneavoastră sunteţi deosebit de importanţi pentru societatea românească”.
Prezent la Gala Excelenţei în Afaceri, primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că municipalitatea sprijină mediul de afaceri sucevean, subliniind că primăria nu va mări nici în anul 2013 taxele şi impozitele locale. Lungu a amintit că şi în 2012 a existat bonificaţia de 10% pentru firmele care şi-au plătit taxele şi impozitele locale până pe data de 31 martie. Ion Lungu a mai adăugat că există un proiect de hotărâre de Consiliu Local, unul dintre iniţiatorii acestuia fiind consilierul Ovidiu Donţu, care prevede înfiinţarea în Suceava a unei zone libere de impozite pentru firme. „Vrem să încurajăm o zonă industrială, astfel încât să creăm cât mai multe locuri de muncă în Suceava. Sunt convins că acest lucru îl putem realiza împreună şi vom avea cu toţii de câştigat”, a spus Lungu.
Nu în ultimul rând, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, le-a transmis reprezentanţilor Camerei de Comerţ că există numeroase oportunităţi pentru dezvoltarea unor relaţii economice între România şi Ucraina, în special în zona transfrontalieră. În acest sens, Vasyli Boeciko le-a înmânat celor de la CCI Suceava un dosar cu nu mai puţin de 300 de firme din Ucraina cu care agenţii economici suceveni ar putea să facă export sau import de mărfuri.
Trust Orizont a obţinut trofeul pentru cel mai bun loc obţinut în topul naţional
În cadrul Galei organizate de CCI Suceava au fost acordate mai multe premii de excelenţă, primul dintre acestea, „Trofelul de excelenţă pentru creativitate”, fiind primit de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Trofeul de excelenţă pentru calitate a fost primit de firmele Alevia SRL Fălticeni şi Marelbo Prod-Com SRL Bivolărie, în timp ce „Trofeul de excelenţă pentru brandul anului” a fost acordat firmelor Apă Minerală Dorna, Apă Minerală Naturală Bucovina, Betty Ice şi La Dorna. De asemenea, „Trofeul de excelenţă pentru cea mai mare cifră de afaceri în anul 2011” a fost obţinut de compania Egger Romania SRL Rădăuţi, iar „Trofeul de excelenţă pentru cel mai mare profit din exploatare” a fost acordat firmei Sidem SRL Şcheia.
CCI Suceava a mai acordat „Trofeul de excelenţă pentru continuitate în mediul de afaceri ca femeie manager“, obţinut de Lăcrămioara Loghin, „Trofeul de excelenţă pentru managerul anului” - Vasile Armenean (Betty Ice SRL Suceava), „Trofeul de excelenţă pentru cea mai mare cifră de export în 2011” - Egger Romania SRL Rădăuţi, „Trofeul de excelenţă pentru angajatorul anului în 2011” - Acet SA Suceava, Dorna Lactate SA Dorna Candrenilor şi Termica SA Suceava, şi „Trofeul de excelenţă pentru cel mai mare loc al unei firme în topul naţional” - Trust Orizont SA Suceava. În cadrul Galei a mai fost acordat „Trofeul pentru responsabilitate socială”, acesta fiind primit de primăriile din Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Rădăuţi, de Consiliul Judeţean Suceava şi de Instituţia Prefectului. „Trofeul de excelenţă pentru investiţia anului 2011” a fost obţinut de firmele Carpathian Springs SA Vatra Dornei şi Symmetrica SRL Suceava, iar „Trofeul de excelenţă – femeia manager” a fost acordat Elenei Anisoi (Bermas SA Şcheia). CCI Suceava a mai acordat trofee de excelenţă pentru partenerii strategici ai acestei instituţii.
(12 nov 2012, 12:18:47