Cei doi fraţi din municipiul Suceava, Cristian (33 de ani) şi Eugen (28 de ani) Palahniuc, acuzaţi că au exploatat prin muncă în Grecia mai multe persoane din judeţ, au fost arestaţi preventiv ieri de Tribunalul Suceava, la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Fraţii Palahniuc au fost încarceraţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, pentru trafic de persoane.
Munceau zi de zi la găurit stânci. 12 ore pe zi, de luni până vineri, şi zece ore, sâmbăta şi duminica
Potrivit anchetatorilor, faptele s-au petrecut în cursul anului 2007, când Cristian Palahniuc a racolat prin firma sa, SC Art&Desing Panagiota SRL, mai multe persoane cărora le-a promis locuri de muncă bine plătite în construcții pe teritoriul Greciei.
Oferta era de 3,5 euro pe oră, cu transportul, cazarea şi masa asigurate, totul trecut chipurile într-un contract. În realitate, însă, susţin procurorii DIICOT Suceava, victimele (cinci identificate până în prezent) au trăit o adevărată dramă.
Odată trecuţi de graniţă, sucevenilor racolaţi de cei doi fraţi le-au fost luate documentele de identitate, iar pe drumul spre Grecia au fost informaţi că una dintre clauzele contractului prevedea că trebuie să muncească cel puţin trei luni pentru ei, astfel vor fi daţi în judecată şi vor avea de plătit despăgubiri considerabile.
Profitând de naivitatea victimelor, toate din mediul rural, cu o situaţie financiară precară, fraţii Palahniuc le-au transformat în sclavi pe spatele cărora şi-au umplut buzunarele.
Anchetatorii povestesc că persoanele racolate au fost cazate într-un apartament, iar mai apoi într-o casă, unde dormeau pe jos, pe saltele, în condiţii insalubre, camerele mobilate fiind ocupate de inculpaţi şi de rude ale lor.
Deşi iniţial aşa-zişii angajatori le-au spus că toate cheltuielile sunt suportate de firma pentru care vor lucra, în Grecia, victimele au aflat că li se vor opri din salarii bani pentru transportul dus-întors, cazare şi masă.
Au început apoi ameninţările că dacă vor face probleme sau vor încerca să fugă, vor fi bătuţi şi vor avea de suferit şi familiile lor, care, de asemenea, susţineau inculpaţii, vor avea parte de acte de violenţă.
La începutul lunii septembrie, victimele au început să lucreze în Grecia, munca fiind de fapt una foarte grea, întrucât necesita manevrarea unor utilaje grele de găurit stâncă, pe o platformă, care era înălţată până la aproximativ 10 metri.
Lucrat în fiecare zi a săptămânii, inclusiv duminica. 12 ore pe zi de luni până vineri, câte zece ore, sâmbătă şi duminică.
O conservă şi o pâine la două persoane, mâncarea pe toată ziua
Procurorii DIICOT susţin că inculpaţii le dădeau pentru întreaga zi de muncă câte o conservă sau un baton de parizer şi o pâine, la două persoane.
Cum nu avea bani să-şi ia singuri de mâncare, nu ştiau deloc limba elenă şi erau lăsaţi şi fără acte, muncitorii suceveni şi-au acceptat soarta. Pe lângă teama de a nu fi bătuţi de inculpaţi şi de a nu le fi rănite familiile, victimele se temeau şi că vor fi puse la plata de despăgubiri uriaşe, dacă nu vor lucra cel puţin trei luni, după cum scria în aşa-zisul contract încheiat cu firma fraţilor Palahniuc.
La un moment dat, s-a stricat un utilaj, iar victimele nu au fost lăsate să iasă din apartament timp de o săptămână, până nu s-a reparat utilajul cu pricina.
De altfel, pe toată perioada cât au stat în Grecia, sucevenii racolaţi nu au fost lăsaţi să iasă neînsoţiţi în oraş, să nu care cumva să fugă.
Pentru pretinsele cheltuieli lunare cu mâncarea, chiria, apa folosită, transportul până şi de la locul de muncă, inculpaţii, se arată în actul de sesizare a instanţei, cereau sume nejustificat de mari.
„Plătit” de angajatorul grec cu 20 de euro/ora. A muncit trei luni şi a primit în total 240 de euro
Anchetatorii explică că angajatorul grec care le-a dat lucrări cei doi fraţi Palahniuc le-a oferit acestora un preţ de 20 de euro pe ora de muncă. Cristian şi Eugen Palahniuc, la rândul lor, le-au oferit sucevenilor racolaţi doar 3,5 euro pe oră, însă cu toate astea, au furat şi din aceşti bani câştigaţi din greu de victime.
Potrivit unui calcul al anchetatorilor, traficanţii au câştigat cel puţin 3.000 de euro de fiecare victimă.
Mihai Z., una dintre părţile vătămate în acest dosar, a muncit trei luni în Grecia, timp în care, conform înţelegerii iniţiale, ar fi trebuit să câştige 3.000 de euro. A primit în total de la inculpaţi doar 500 de euro.
Fraţii Palahniuc nu le spuneau câţi bani le-au oprit pentru achitarea cheltuielilor cu plata chiriei, electricităţii etc., însă victimele au calculat că li se reţineau cel puţin 500 de euro de fiecare. Asta, în condiţiile în care stăteau şapte persoane în apartament, iar singurul televizor era în camera inculpaţilor.
Plăteau inclusiv o taxă de 50 de euro de fiecare, pe lună, pentru spălatul hainelor la maşina automată.
O altă victimă, Liviu E., a primit în prima lună pentru munca prestată doar 40 de euro.
Deşi a muncit din septembrie până în decembrie şi ar fi trebuit să câştige, potrivit propriilor declaraţii, 3.600 de euro, Liviu E. a primit în total doar 240 de euro, din care cu 100 de euro şi-a luat bilet să ajungă înapoi acasă.
Tânărul a rămas şi cu sechele din toată această experienţă, el fiind deseori bătut de cei doi inculpaţi.
Un astfel de episod violent a fost descris de mai mulţi martori. Eugen Palahniuc l-a lovit cu picioarele în mai multe zone ale corpului, agresorul fiind încălţat cu o pereche de bocanci cu vârful metalic. În altă situaţie, a fost lovit cu o bară metalică în cap, pentru că ar fi muncit prea puţin.
O parte dintre victime au fugit cu ajutorul unor rude, iar restul cu sprijinul unor greci care le-au aflat povestea şi i-au ajutat să se întoarcă acasă.
( 9 nov 2012, 11:15:15