Unul dintre cele mai mari proiecte care urmează să fie puse în practică în municipiul Suceava, cel de continuare a lucrărilor de modernizare, reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, începute prin programul ISPA, este în prezent blocat din cauza unei contestaţii depuse de unul din cei 13 participanţi la licitaţia de încredinţare a lucrărilor.
Proiectul, a cărei valoare este de 45 de milioane de lei (450 de miliarde de lei vechi), vizează extinderea reţelelor de alimentare cu apă pe 76 de străzi, cu circa 31,3 km de conductă, dar şi reabilitarea a 25,4 km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin centrul oraşului. În plus, reţelele de canalizare de pe 70 de străzi vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, vor intra în reabilitare.
Firma respectivă şi-a făcut un obicei din a contesta licitaţiile
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a anunţat că, după o lungă perioadă de aşteptare, în care licitaţia de execuţie a proiectului s-a tot prelungit din cauza a fel de fel de clarificări cerute de ANRMAP şi de ofertanţi, acum, când s-a desemnat un câştigător, proiectul nu poate fi pus în practică din cauza unei contestaţii.
„Sper să fie respinsă contestaţia depusă la CNSC, mai ales că se pare că firma respectivă şi-a făcut un obicei din a contesta licitaţiile la care participă. Deja s-au spulberat orice şanse de a mai face anul acesta conductele de apă şi canalizare pe cele trei străzi din cartierul Iţcani – Aleea Dumbrăvii, Mitocelului şi Câmpului, care au prioritate, fiind prinse pe proiectul de reparaţii străzi, care trebuia încheiat anul acesta”, a adăugat Ion Lungu.
De altfel, conform directorului ACET, Ştefan Groza, răspunsul Consiliului Naţional de Soluţionare al Contestaţiilor ar trebui să fie dat până la finele lunii noiembrie, dacă se respectă termenele legale, dar, din experienţa altor licitaţii, nu este exclus ca problema să fie lămurită şi mai târziu, din cauza numărului mare de contestaţii pe care această instituţie trebuie să le soluţioneze.
În proiect sunt vizate în special cartierele Iţcani şi Burdujeni
Termenul de realizare a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional este de 30 de luni, din care doar 18 luni sunt destinate lucrărilor în sine, în vreme ce alte 12 luni sunt date ca termen de garanţie, în care trebuie rezolvate eventuale probleme punctuale la reţelele noi create sau modernizate.
Prin acest proiect sunt vizate în special cartierele Iţcani şi Burdujeni, pe porţiunile care nu au fost prinse în proiectul ISPA, dar se doreşte introducerea reţelelor de utilităţi şi în zonele rezidenţiale nou apărute, precum cartierul Europa, Lanişte sau cel adiacent bulevardului Sofia Vicoveanca.
( 9 nov 2012, 11:27:30