Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a făcut ieri un prim bilanţ al activităţii sale de la preluarea acestei funcţii, subliniind că din 24 iunie a.c. şi până în prezent au fost rezolvate o serie de probleme importante cu care se confruntau localităţile judeţului, plecând de la problema depozitării deşeurilor şi până la asigurarea fondurilor necesare din partea Guvernului condus de Victor Ponta.
Cătălin Nechifor a declarat că o primă problemă rezolvată a fost cea a depozitării deşeurilor menajere, în condiţiile în care la începutul acestei veri localităţile din judeţ nu mai aveau unde să transporte gunoiul.
„Am reuşit să trecem peste o dificultate majoră, pentru că cei de dinainte nu au spus nimic despre iminenţa unui blocaj în ceea ce înseamnă gunoiul menajer din Suceava. În prag de vară am găsit soluţii pentru rezolvarea problemei cu deşeurile menajere din judeţul Suceava. Şi în continuare vom rezolva această problemă pentru că nu puteam să acceptăm să rămânem într-o situaţie complicată, fie cu deşeuri depozitate necorespunzător, fie cu situaţia în care deşeurile sucevene nu mai erau ridicate pentru că nu mai puteam să le depozităm nicăieri”, a spus Nechifor.
El a adăugat că tot în această perioadă s-a reuşit deblocarea licitaţiei pentru lucrările de construcţie a gropii ecologice de deşeuri de la Moara, subliniind că începând din anul 2014 sucevenii vor beneficia de un sistem modern de gestionare a deşeurilor. El a mai adăugat că în anul 2013, Consiliul Judeţean Suceava va aloca fondurile necesare pentru modernizarea drumurilor judeţene care fac legătură cu viitoarele depozite ecologice de deşeuri de la Moara şi Pojorâta, astfel încât costurile de transport a gunoaielor să fie cât mai reduse.
Cătălin Nechifor a subliniat că, de când a preluat preşedinţia CJ Suceava, a reuşit să refacă toate colaborările pe care administraţia judeţeană le are cu partenerii externi ai judeţului.
În acelaşi timp, preşedintele CJ Suceava a amintit că în aceste ultime luni a fost continuat programul de manifestări culturale, amintind în special de organizarea Festivalului Medieval, precum şi de două noi acţiuni, respectiv mitingul aviatic de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Salcea şi de Târgul de Turism al Bucovinei, „târg abandonat timp de patru ani de fosta conducere a Consiliului Judeţean”.
„Vom continua aceasta abordare prin care promovăm Suceava ca destinaţie economică, turistică şi umană, pe un palier mai larg. Ne dorim să integrăm într-o viziune mai amplă nu doar partea de producători locali, în special din zona de alimentaţie publică, dar şi partea de turism şi partea economică”.
În acelaşi timp, Nechifor a mai precizat că o altă prioritate a fost şi continuarea proiectului de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Salcea, investiţie care se va realiza din fonduri europene.
Guvernul a alocat peste 400 de de miliarde de lei vechi pentru arieratele primăriilor din judeţ
În acelaşi timp, Cătălin Nechifor a ţinut să precizeze că de când a preluat preşedinţia CJ Suceava, Guvernul României condus de Victor Ponta a alocat judeţului peste 600 de miliarde de lei vechi. Nechifor a explicat că la o primă rectificare a bugetului, Guvernul a alocat judeţului peste 300 de miliarde de lei vechi, din care 150 de miliarde de lei vechi pentru plata datoriilor pe care primăriile le aveau către diverse firme, 30 de miliarde de lei vechi au fost alocaţi Consiliului Judeţean pentru echilibrarea bugetului, 80 de miliarde de lei vechi pentru plata ratelor şi datoriilor la proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”, iar restul de bani pentru acoperirea unor cheltuieli ale administraţiilor publice locale.
În acelaşi timp, Cătălin Nechifor a mai declarat că la ultima rectificare bugetară, alte 68 de miliarde de lei vechi au fost alocate pentru plata ratelor şi restanţelor la proiectul „Utilităţi şi mediu”, 35 de miliarde de lei vechi au fost alocate pentru sistemele de termoficare din Suceava şi Vatra Dornei, şi 11 miliarde de lei vechi pentru plata salariilor din învăţământul special şi pentru suplimentarea supelor pentru alimentele oferite elevilor.
Preşedintele CJ Suceava a mai spus că până pe 16 noiembrie 2012 se vor aloca 101 miliarde de lei vechi pentru administraţiile publice locale, 20 de miliarde de lei vechi pentru proiectele de infrastructură finanţate prin Ordonanţa de Guvern nr. 5 şi 15 miliarde de lei vechi pentru proiecte de alimentări cu apă.
„Asta înseamnă că Suceava a beneficiat în această perioadă de peste 600 de miliarde de lei vechi, bani care se regăsesc în judeţ, care sunt acordaţi de Guvernul Ponta pe un principiu sănătos, în primul rând acela al rezolvării problemelor stringente. În al doilea rând banii au fost acordaţi pentru plata acestor arierate, cu care din păcate Guvernul PDL şi evident cei care au condus judeţul Suceava şi alte judeţe au făcut prăpăd”, a spus Nechifor, care a mai adăugat că la ultima rectificare a bugetului, Guvernul a alocat 140 de miliarde de lei vechi primăriilor sucevene care au datorii.Preşedintele CJ Suceava a ţinut să precizeze că valoarea totală a datoriilor pe care le au primăriile din judeţ este de 400 de miliarde de lei vechi.
„Guvernul Ponta a reuşit să găsească soluţii pentru circa 140 de miliarde de lei vechi. Din păcate, şi spun asta cu tristeţe, ceea ce a făcut fosta guvernare a fost să cheltuiască banii fără cap”, a spus Nechifor.
Nechifor spune că lucrările la şoseaua de centură vor continua
Nu în ultimul rând, Cătălin Nechifor a precizat că de când a preluat şefia CJ Suceava au fost realizate mai multe investiţii în modernizarea drumurilor judeţene decât s-au realizat pe tot parcursul anului 2011. Nechifor a declarat că tot în această perioadă s-a reuşit repornirea activităţii SC Drumuri şi Poduri SA Suceava.
„Singurul lucru pe care nu l-am rezolvat până acum în această componentă de drumuri, dar care nu aparţine în mod direct Consiliului, este situaţia de la şoseaua de centură a Sucevei”, a precizat Cătălin Nechifor. El a adus aminte că preţurile la această investiţie au crescut nejustificat, cu 62% din momentul demarării lucrărilor, de la 220 de milioane de lei la 370 de milioane de lei. El a precizat că la un calcul simplu se constată că un kilometru din şoseaua de centură a Sucevei costă 6,61 milioane de lei, adică cât ar costa un kilometru de autostradă.
„Am discutat cu premierul Victor Ponta şi cred că în perioada următoare, atunci când premierul va fi la Suceava, vom fi în măsură să anunţăm public faptul că această investiţie va fi continuată în mod categoric, dar trebuie ca cei care au crescut artificial şi incalificabil acest preţ să dea şi ei socoteală”, a declarat Nechifor.
El a mai adăugat că prin eforturile proprii ale Consiliului Judeţean a fost reparată o porţiune din drumul judeţean dintre Suceava şi Moara, pe care constructorul şoselei de centură a lăsat-o neasfaltată. „Am decis să facem cu fonduri proprii această porţiune care efectiv a fost lăsată de izbelişte şi ne vom adresa şi instanţei împotriva acestei companii private care nu îşi face treaba să recuperăm această investiţie”, a mai încheiat Cătălin Nechifor.
( 9 nov 2012, 11:24:46