Rezultate îngrijorătoare ale unui studiu realizat de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava în colaborare cu Organizaţia „Salvaţi Copiii” şi potrivit căruia liceenii, indiferent că este vorba de fete sau băieţi, beau şi fumează pe rupte.
Sunt statistici care spun totul despre starea societăţii româneşti, dar şi despre direcţia în care ne îndreptăm, una fără nici o perspectivă de viitor.
Studiul a fost realizat în perioada decembrie 2011 – februarie 2012, pe un eşantion de 500 de elevi din clasele IX-XII, din şcoli răspândite în tot judeţul, atât la oraşe, cât şi la sate. În afara procentului foarte mare de liceeni care beau şi fumează, îngrijorătoare este şi uşurinţa cu care aceştia îşi procură alcoolul şi ţigările. Practic, cei mai mulţi adolescenţi care merg la magazine pentru a cumpăra produse la care în mod normal nu au acces nu întâmpină nici o dificultate în acest sens.
Petrecerile adolescenţilor, adevărate paranghelii
Adolescenţii chestionaţi pe tema consumului de alcool şi tutun au răspuns într-o proporţie covârşitoare că ei sau colegii lor nu sunt deloc străini de aceste vicii. 79,8% dintre elevi spun că în liceul pe care-l frecventează se fumează. Pentru 32% dintre respondenţi fumatul este „foarte răspândit”, iar 43% au considerat că este „relativ răspândit”.
În ceea ce priveşte petrecerile la care participă liceenii suceveni, ţigările şi băuturile alcoolice sunt nelipsite. 81% dintre cei intervievaţi au admis că se fumează, iar 77% spun că se bea alcool.
Mai grav este că mai mult dintre jumătate dintre liceeni spun că se fumează la fiecare petrecere - 29% sau la cele mai multe petreceri - 25%, în timp ce rachiul este o constantă la fiecare petrecere în proporţie de 20%, iar de cele mai multe ori în proporţie de 22%.
„Din studiul realizat rezultă că atât consumul de alcool, cât şi consumul de tutun par a fi constante ale vieţii de adolescent. Din păcate, mediul şcolar nu îl izolează pe tânăr de tentaţia consumului de alcool şi tutun. Grupul de prieteni este un mediu foarte important, care joacă un rol determinant în influenţarea tinerilor, iar socializarea într-un mediu în care părinţii consumă alcool conduce la creşterea gradului de toleranţă faţă de acesta”, a explicat inspectorul principal Ileana Iacob, sociolog în cadrul IPJ Suceava.
Rachiu şi ţigări, la liber pentru puştani în baruri, restaurante şi magazine
Potrivit studiului efectuat de reprezentanţii IPJ Suceava, consumul de alcool şi tutun în rândul tinerilor este favorizat şi de cei care vând aceste produse. În cazul băuturilor alcoolice, 78,7% dintre liceeni spun că au reuşit să obţină ceea ce şi-au dorit fără probleme şi doar 4,3% dintre tinerii care s-au prezentat cu o asemenea cerinţă la un magazin au fost refuzaţi.
„Atât în cazul consumului de alcool, cât şi în cazul consumului de tutun în rândul tinerilor, apare evidentă lipsa de responsabilitate a agenţilor economici în raport cu reglementările specifice comercializării acestor produse. Putem considera că, referitor la consumul de alcool, acesta este acceptat în societate – pornind de la considerente tradiţionale, culturale, abuzul de alcool fiind condamnat moral sau legal datorită efectelor negative de comportament”, a arătat sociologul Ileana Iacob.
Cu alte cuvinte, mesajele obligatorii pe care administratorii de magazine au fost obligaţi să le afişeze în baruri, restaurante sau magazine reprezintă doar un fel de a se spăla pe mâini şi a arăta autorităţilor că-şi fac treaba. Realitatea este însă cu totul alta, iar efectele consumului de alcool şi de tutun de la vârste foarte mici au efecte pe termen lung, dar şi foarte scurt.
Alcoolul şi tutunul, modalităţile cele mai simple de manifestare a teribilismului
Pe de altă parte, sociologul Adrian Botezatu spune că aceste cifre nu fac altceva decât să reflecte fidel starea societăţii în care trăim. „Este oglinda unei societăţi pe care noi am construit-o în ultimii ani. În plus, alcoolul şi tutunul sunt cele mai la îndemână forme de manifestare a teribilismului în rândul adolescenţilor. Mai rău este că acest consum exagerat de alcool duce şi la creşterea violenţei, atât în şcoli, cât şi în afara acestora”, a explicat sociologul Adrian Botezatu.
În opinia sa, există trei explicaţii mari pentru care violenţa în şcoli a crescut, iar în judeţul Suceava, potrivit datelor poliţiei, în primele şase luni ale anului s-au înregistrat 25 de cazuri de infracţiuni, printre care şi o tentativă de omor. Mai întâi este vorba despre conţinutul ştirilor, care vorbesc foarte mult despre acte de violenţă, urmează lipsa unui control real al tinerilor din partea familiilor şi, nu în ultimul rând, sistemul de învăţământ din România, care pune accent pe informaţie şi nu pe educaţie.
Lasă copilul să guste!
17% dintre liceeni spun că au pus gura pe băuturi alcoolice pentru prima dată când nu împliniseră vârsta de 10 ani, în timp ce o majoritate de 52,69% au dat de gustul rachiului nu cu mult mai târziu, între 11 şi 14 ani. Mai cuminţi s-au dovedit 29,7% dintre intervievaţi, care spun că au consumat băuturi alcoolice abia când aveau între 15 şi 18 ani.
Mai mult de un sfert dintre liceeni aproape că „sudează” ţigările
Acelaşi studiu al IPJ Suceava arată că cei mai mulţi liceeni s-au apucat de fumat când aveau între 11-14 ani, respectiv 52,8% dintre cei intervievaţi.
Datele mai relevă faptul că 28,3% dintre tineri fumează de mai multe ori pe zi, în timp ce doar 4,2% fumează o singură dată pe zi.
( 7 nov 2012, 12:54:25