Un bărbat din Suceava şi un administrator de firmă din Ilfov, cumpărătorul, respectiv producătorul unor poşete de damă, susţin că au fost victimele unui abuz din partea comisarului-şef Nelu Fediuc, fostul şef al poliţiştilor de frontieră din judeţ, care le-a confiscat în trafic marfa pe care aveau acte de provenienţă. Primul a reclamat în instanţă că a fost lăsat abuziv fără cele 126 de genţi, după ce a fost oprit în trafic de controversatul comisar-şef Nelu Fediuc. În mai puţin de două luni de zile, cu actele care dovedeau negru pe alb că are dreptate, acesta a obţinut anularea procesului verbal de contravenţie şi restituirea bunurilor. Povestea ridică multe semne de întrebare în condiţiile în care actele care dovedeau provenienţa bunurilor au fost trimise prin fax poliţiei la scurt timp după ce comisarul-şef a oprit maşina în trafic, iar câteva ore mai târziu au fost aduse personal agentului constatator.
Ce s-a întâmplat în noaptea de 22 spre 23 august 2012
Pe 22 august 2012, Constantin Moţoc, un bărbat de Suceava, a preluat, printr-o firmă de curierat, 126 de genţi de damă produse de firma SC Import-Export Gygy SRL Popeşti-Leordeni. Aflat la volanul unei maşini pe raza oraşului Siret, el a fost oprit pentru control de o patrulă de la Serviciul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi. Cel care l-a oprit a fost nimeni altul decât comisarul-şef Nelu Fediuc, actualmente controlor trafic la Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul Serviciului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.
Şoferul i-a explicat poliţistului că marfa a fost livrată printr-o firmă de curierat, factura urmând a fi livrată ulterior. În noaptea de 22 spre 23 august, pe faxul poliţiei de frontieră a fost trimisă a copie a facturii emise din 22 august, însă comisarul-şef a cerut actele în original.
„Pur şi simplu şi-a bătut joc de noi, a apus că nu mai are ce face şi să contestăm procesul verbal în instanţă”
Aşa se face că Georgică Baicu, administratorul firmei din Popeşti-Leordeni, s-a pornit spre Suceava, pentru a aduce factura în original.
„Comisarul-şef Fediuc mi-a spus că vrea să vadă originalul şi la ora 1 şi jumătate din noapte m-am pornit cu maşina de la Bucureşti spre Siret. Am ajuns la prima oră a dimineţii la Poliţia de Frontieră Rădăuţi, unde l-am aşteptat până la ora 10.00 dimineaţa pe domnul comisar-şef. Mi-a zis că nu credea că mai vin şi a întocmit deja procesul verbal de contravenţie... Pur şi simplu şi-a bătut joc de noi, a apus că nu mai are ce face şi să contestăm procesul verbal în instanţă”, susţine Georgică Baicu.
Prin procesul verbal întocmit de comisarul-şef Nelu Fediuc, s-a reţinut că şoferul transporta 126 de genţi de damă fără documente de provenienţă, întreaga cantitate de marfă fiind confiscată, totodată agentul constatator aplicând şi 1.000 de lei amendă.
Poliţia de Frontieră nu a mai făcut recurs
Constantin Moţoc a contestat decizia la Judecătoria Rădăuţi, cerând anularea procesului verbal şi restituirea mărfii. Cu actele de provenienţă în original, întocmite înainte ca poliţistul de frontieră să-l tragă pe dreapta, petentul a avut în scurt timp câştig de cauză.
Pe 8 octombrie 2012, Judecătoria Rădăuţi a admis plângerea, intimat fiind Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, prin Serviciul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, locul de muncă al comisarului-şef. Instanţa a decis anularea procesului verbal de contravenţie şi restituirea celor 126 de genţi de damă. Între timp a expirat şi termenul de recurs, decizia rămânând definitivă şi irevocabilă.
Subinspectorul Radu Lungu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, de care aparţine Serviciul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, a declarat: „Inspectoratul nostru nu a făcut recurs în dosarul în care petent a fost domnul Constantin Moţoc şi a obţinut anularea procesului verbal. Conform Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 1 din 18.02.2002, dacă pe timpul procesului de judecată petentul prezintă actele de provenienţă a mărfii, procesul verbal se anulează şi marfa se înapoiază persoanei în cauză. De asemenea, persoana în cauză are datoria de a se prezenta la sediul poliţiei de frontieră cu sentinţa instanţei de judecată, definitivă şi irevocabilă, pentru a solicita înapoierea bunurilor ridicate”.
Chiar în cursul zilei de ieri păgubitul şi-a ridicat marfa de la Poliţia de Frontieră.