Pentru câteva mii de suceveni, civilizaţia s-a oprit la intrarea în bloc, pentru că ei trăiesc mai rău ca într-un sat uitat de lume, fără apă caldă şi căldură, în vreme ce temperaturile exterioare se apropie tot mai mult de 0 grade.
Calvarul lor a început cu aproape o lună în urmă, când au rămas fără apă caldă, pentru ca în scurt timp să afle că nu primesc nici căldură, deşi furnizarea acesteia a început în tot oraşul, în urmă cu două săptămâni.
Culmea e că cei mai mulţi dintre cei care nu au deloc parte de aceste utilităţi sunt buni platnici, care, lună de lună, îşi rup de la gură sau lasă deoparte orice alte visuri, pentru a achita toate cheltuielile la asociaţie.
„De cum am luat banii, am şi venit să plătesc, să nu apar cu datorii la întreţinere”, spune o femeie, care, după ce primeşte restul de la casieria asociaţiei 33 din Burdujeni, îi numără, şi, cu o umbră de părere de rău pe faţă, adaugă cu voce stinsă „mi-au mai rămas 20 de lei... pentru următoarele două săptămâni”.
Ca ea sunt mulţi alţi suceveni, care, deşi nu au apă caldă sau chiar nici căldură, plătesc conştiincioşi, până la ultimul leu, tot ce ţine de cheltuielile comune.
Numai că la fel cum în orice pădure se găsesc şi uscături, în multe blocuri se găsesc unii care au uitat cu totul drumul către asociaţia de locatari, unde nu au mai plătit nimic de ani şi ani de zile, deşi au pretenţii să li se asigure toate utilităţile – apă rece, apă caldă, gaz metan, căldură, iluminat şi curăţenie.
Scări de bloc, debranşate de la căldură şi apă caldă din cauza unui singur rău-platnic
La asociaţia 38, din cartierul Burdujeni, locuitorii a 11 scări de bloc nu au apă caldă de o lună de zile, iar căldura nici nu au simţit-o încă în acest sezon rece, caloriferele lor fiind numai bune de ţinut mâncarea la rece.
„Stăm în frig, ca animalele, deşi nu avem deloc datorii la asociaţie. Ce vină avem noi că unul sau doi dintre vecini nu vor să plătească? Trebuie găsită o soluţie, aşa nu mai putem continua”, spune Constantin Labiuc, revoltat că nimeni nu ţine cont de faptul că majoritatea celor din scară sunt buni platnici.
În blocul în care locuieşte sunt câţiva proprietari ale căror datorii, puse cap la cap, depăşesc cu mult datoriile unor asociaţii mari, de cel puţin 500 de oameni.
De exemplu, Cornel Lefter, de la blocul 40, scara A, are datorii de aproape 240 de milioane de lei vechi, în vreme ce Ginel Aconstantinesei, de la aceeaşi scară, are datorii de peste 140 de milioane de lei vechi, iar Elena Filote are datorii de peste 170 de milioane de lei vechi.
În scara D, adică blocul turn din sensul giratoriu de la Burdujeni, apa caldă şi căldura sunt doar în gândul locatarilor care visează încă la normalitate, dar aceste servicii le sunt refuzate din cauza datoriilor acumulate de vecini precum Vasile Simioniuc – 140 de milioane de lei vechi sau Inga Scutelnicu, cu aproape 90 de milioane de lei vechi restanţă.
Campionii datoriilor din această asociaţie sunt însă Petru Dziminschi, de la blocul 59A, scara D, care are de plătit aproape jumătate de miliard de lei vechi, şi Gicu Burlacu, de la blocul 83A, scara A, care are de achitat peste 400 de milioane de lei vechi.
La asemenea restanţe, degeaba sunt ceilalţi locatari cu plăţile la zi, că au de suferit cu toţi din cauza celor care consideră că toate utilităţile li se cuvin gratis.
„Căutăm soluţii să blindăm ţevile din apartamentele celor rău-platnici. Măcar să nu mai sufere tot blocul din cauza unui singur om. Am reuşit în câteva cazuri, dar sunt mulţi care ne refuză accesul în casă. Sperăm să-i convingem cu ajutorul vecinilor, pentru că din altă parte nu ni s-a oferit sprijin, deşi tot cerem de ani şi ani de zile”, spune administratorul asociaţiei 38, Adriana Gălan.
Miliardari... în datorii
Asociaţia cu cele mai multe scări de bloc debranşate în această toamnă de Termica este 33, tot din cartierul Burdujeni, care are acumulate datorii de peste 18 miliarde de lei vechi, din care jumătate o reprezintă penalităţile, ce cresc de la an la an.
Aici, nu mai puţin de 19 scări de bloc au fost debranşate de la căldură şi apă caldă (din 4 octombrie), dar cea mai mare parte a datoriilor se regăsesc pe listele de plată în dreptul câtorva persoane care nu au mai plătit un leu de ani de zile.
Campion la datorii este Vasile Mihoc, de pe strada Tineretului, de la blocul 86A, care are de plătit la asociaţie peste 520 de milioane de lei vechi. Deşi dat în judecată de mulţi ani, asociaţia nu a reuşit să recupereze încă nici un ban de la el.
Culmea e că deşi unii găsesc mereu bani de băutură, colindând cârciumele cu o regularitate înfiorătoare, drumul spre asociaţia de proprietari l-au uitat cu totul. Şi de ce ar trebui să-l ştie, când totul le vine gratis acasă... după părerea lor.
„Sunt unii care nu au mai venit să plătească ce consumă de mai bine de zece ani. Când mergem la ei acasă, să le cerem să achite datoriile, uşile sunt mereu închise. Uneori, când se grăbesc spre vizor, să vadă cine e, se aud bufnituri înfundate, dar nici gând să deschidă”, povesteşte Carmen Benchea, administratorul asociaţiei 33.
Lista datornicilor este lungă, iar sumele datorate sunt de multe ori colosale, încât e clar că mulţi dintre cei care nu s-au străduit să plătească la timp nici nu se mai străduiesc, resemnându-se cu gândul că oricum vor beneficia şi ei de utilităţi, odată cu ceilalţi de pe scară: Vasile Rotaru – aproape 200 de milioane de lei vechi, Mihai Balahură – 190 de milioane de lei vechi, Niculina Mihai – aproape 240 de milioane de lei vechi, Eugenia Gălan – aproape 150 de milioane de lei vechi, Gh. Cozmiuc – 430 de milioane de lei vechi, Aurel Brădăţan – peste 420 de milioane de lei vechi.
„Sunt scări precum 37 H, 37 C şi 35 B la care apa caldă şi căldura au fost închise din cauza datoriilor unui singur locatar. Culmea e că tot cei care nu plătesc au venit cu scandal, că de ce nu au apă caldă şi căldură”, povesteşte administratorul asociaţiei 33.
Nici la asociaţia 44, tot din Burdujeni, lucrurile nu diferă cu mult, cea mai mare parte a datoriilor fiind concentrată la câteva apartamente: Vasile Filipoaia – aproape 400 de milioane de lei vechi, Marian Hriţuc – aproape 250 de milioane de lei vechi, Alexandra Carpiuc – peste 400 de milioane de lei vechi, Domnica Tănase – peste 300 de milioane de lei vechi.
„Dacă adunăm numai marii datornici, deja se apropie de totalul datoriilor către Termica”, spune Cristi Reuţ, casierul asociaţiei 44.
Motivaţi să se debranşeze
Măsurile luate de Termica în această toamnă, de debranşare a asociaţiilor cu datorii mai vechi de 2012, i-au nemulţumit pe foarte mulţi dintre sucevenii care sunt cu plăţile la zi, dar au fost lăsaţi fără căldură şi apă caldă.
„Foarte mulţi ne-au anunţat deja că se vor debranşa anul viitor. S-au săturat să tot sufere, deşi sunt cu plăţile la zi. Dacă tot plătesc şi sunt corecţi, atunci măcar să aibă căldură şi apă caldă atunci când au nevoie. Cu vecinii nu vor să se certe, dar nici nu mai vor să fie lăsaţi în frig pentru că nu s-au găsit soluţii pentru problemele punctuale. Termica are de pierdut de pe urma acestor măsuri”, spune Adriana Gălan, administratorul asociaţiei 38, unde apa caldă lipseşte de o lună la sute de familii, iar căldura de mai bine de două săptămâni.
Pe de altă parte, Termica, căreia i-a ajuns cuţitul la os, se zbate ca peştele pe uscat, lipsită de bani cu care să achite cărbunele necesar pentru a asigura în continuare căldura şi apa caldă unui număr de aproape 25.000 de familii. Datoriile pe care le are de recuperat de la asociaţii sunt de aproape 180 de miliarde de lei vechi, bani pe care, dacă i-ar avea, ar putea plăti nu doar cărbunele necesar iarna aceasta, ci şi celelalte utilităţi, fără de care nu poate funcţiona. Un cerc vicios, în care nu se întrevede încă luminiţa de la capătul tunelului.
( 2 nov 2012, 11:29:14
Sa-i dea in judecata pe datornici, sa le valorifice apartamentele, sa acopere gaurile lasate la bugetul asociatiilor si s-a rezolvat problema. In alte parti s-a incercat, s-a reusit si a fost un bun exemplu si pentru ceilalti "doritori". Aici de ce nu s-ar putea la fel?