Lansat în noiembrie 2010, proiectul „scolii” anti-șomeri din zona Gura Humorului a ajuns la final, iar organizatorii, Fundaţia Umanitară Silvia în parteneriat cu primăria din localitate, au anunţat ieri rezultatele obţinute în cei doi ani de activitate.
Proiectul „Mobil şi activ pe o piața modernă a muncii”, cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a avut drept obiectiv general dezvoltarea capacităţii de ocupare a persoanelor inactive şi a şomerilor de lungă durată din zona Gura Humorului.
„Cartierul general” al acestui proiect a fost la Centrul local de informare, consiliere şi asistenţă pentru ocupare pe piaţa muncii şi formare profesională, inaugurat acum un an, pe strada Cetăţii din Gura Humorului, unde, de altfel, a avut loc ieri şi conferinţa de închidere a proiectului, la care au luat parte zeci de invitaţi, printre care şi managerul de proiect, Lucreţiu Gabor, şi primarul oraşului, Marius Ursaciuc.
Lucreţiu Gabor, care este şi preşedintele Fundaţiei Silvia, a anunţat indicatorii proiectului, precizând că centrul de consiliere îşi va păstra destinaţia şi în următorii doi ani, fiind deschis în continuare persoanelor care vor să obţină un loc de muncă sau care vor să-şi schimbe meseria.
Nu mai puţin de 1.160 de persoane au beneficiat de consiliere/orientare, acces pe piaţa muncii, iar 376 de şomeri de lungă durată au participat la programe integrate (majoritatea femei şi tineri).
S-au organizat cursuri de pregătire profesională, cursuri de limbi străine, de competenţe IT, iar experţii Fundaţiei Silvia au instruit sute de persoane pentru paşii necesari obţinerii unui loc de muncă, de la redactarea CV-ului, la depunerea aplicaţiilor de angajare şi până la susţinerea cursurilor de formare profesională.
Cursurile de formare profesională au acoperit cinci domenii: turism, industria uşoară, construcţii, electro-mecanică şi competenţe antreprenoriale şi au fost destinate şomerilor de lungă durată (care nu mai încasează indemnizaţia de şomaj), persoanelor inactive (care nu deţin un loc de muncă şi desfăşoară activităţi casnice) şi absolvenţilor fără un loc de muncă din Gura Humorului, Mănăstirea Humorului, Frasin, Păltinoasa şi împrejurimi.
Cursanţii au avut la dispoziţie o sală de curs cu o capacitate de 40 de locuri şi opt calculatoare cu conexiune permanentă la internet.
Centrul de consiliere rămâne deschis. Cursuri pentru şomeri şi pensionari
Reprezentanţii Fundaţiei Silvia s-au ocupat în cadrul acestui proiect şi cu medierea locurilor de muncă, punându-i la aceeași masă pe angajatori cu solicitanţii. Au fost organizate în cadrul acestui proiect trei târguri de locuri de muncă, la care au participat peste 700 de persoane, 45 dintre acestea fiind angajate.
Alte 20 de persoane au fost consiliate pentru începerea unei activități independente, iar cinci dintre ele îşi vor deschide deja propria lor afacere, creând astfel noi locuri de muncă.
Lucreţiu Gabor a declarat că la centrul de consiliere vor fi organizate în continuare cursuri pentru şomeri sau cei care vor să-şi schimbe locul de muncă, precum şi alte activităţi de consiliere cu același scop cu cel al proiectului încheiat oficial ieri.
„Avem o colaborare cu un ONG din Germania, Senior Experten Service, care ne poate pune la dispoziţie gratuit specialişti în construcţii, turism, tot felul de domenii. În funcție de programele pe care le vom desfășura de acum încolo, vom accesa şi rezervele şi resursele din colaborarea cu acest ONG”, a declarat preşedintele Fundaţiei Silvia.
El a precizat şi că fundaţia sa, în parteneriat cu primăria, a scos şi un „Ghid de bune practici privind accesul pe piaţa muncii”, în care toţi cei interesaţi pot găsi tot felul de informaţii, de la legislaţia muncii la cum să scrie un CV, cum să redacteze o scrisoare de intenţie sau cum să se prezinte la un interviu de angajare.
Primarul Marius Ursaciuc a explicat că va sprijini funcţionarea Centrului şi prin organizarea unor programe pentru pensionarii din zonă: „Să scrii proiecte nu e greu, e tot mai greu să le obţii şi mai greu să le implementezi şi cred că cel mai important la sfârşitul unui proiect este să vezi cu ce ai rămas. Iar noi am rămas cu acest centru, un spaţiu care poate să ofere viitoare proiecte şi primul pe care deja îl vom încerca, cu finanțare locală, va fi un program de îmbătrânire activă, în care să organizăm tot felul de activităţi pentru pensionari, de la cursuri de gastronomie la cursuri de calculatoare”.