Ancheta naşilor de tren acuzaţi că luau mită de la călătorii care circulau pe diferite rute ale CFR s-a extins. Ieri, alţi patru şefi de tren şi conductori din Suceava au fost chemaţi la audieri de procurorii care instrumentează acest dosar. Scenariul a fost identic cu cel de săptămâna trecută. Angajaţii suceveni de la calea ferată au fost chemaţi la sediul Regionalei CFR Iaşi, iar de acolo au fost preluaţi cu dubele poliţiei şi duşi la Braşov. Cel mai probabil, aceştia vor primi ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca mai apoi să fie duşi la Tribunalul Braşov cu propunere de arestare preventivă. Cel mai probabil, cei patru naşi de tren vor fi lăsaţi în libertate, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceilalţi 102 colegi de-ai lor care au fost anchetaţi în acest dosar. Pentru unii dintre ei s-a luat măsura obligativităţii de a nu părăsi ţara, în timp ce altora li s-a interzis să mai practice meseria de şef de tren până la finalizarea cercetărilor judiciare.
Trebuie spus că printre cei patru naşi de tren se numără trei bărbaţi şi o femeie.
Potrivit primelor date, prejudiciul adus de şefii de tren este de 200 de milioane de lei, adică în jur de 50 de milioane de euro. Schema de colectare a banilor era una destul de simplă. Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet, iar transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor. La Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, a descris traseul pe care îl aveau banii de la călători.
"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contravenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor, aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", a spus Popescu.
În total, ar fi vorba de aproximativ 200 de naşi de tren care au fost filmaţi în timp ce luau şpagă de la călători, sumele primite fiind aproximativ jumătate din preţul unei călătorii.
(31 oct 2012, 16:57:02