Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 oct 2012 - Anul XVII, nr. 253 (5158)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Fenomen înfiorător

Pădurile care mor în picioare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trunchiuri jupuite, prăvălite la pământ, lucesc albicios în lumina crudă a soarelui ce pătrunde în inima pădurii fără a se mai opri în ramurile încărcate de acele verzi, parfumate, ale molizilor ce se înalță falnici spre cer. Crengile lor sunt acum dezgolite, arse parcă de suflul unei explozii sau de focul unei ființe mitologice ce băga spaima în sufletul strămoșilor. Locul pare să fie blestemat. Sute de conifere fără pic de coroană verde, ci doar cu crengi golașe și trunchiuri cenușii, prin care seva vieții nu mai curge. Nu e scena unui film de groază, ci un alt colț al Bucovinei, în care pădurile mor în picioare. Suflul morţii s-a abătut asupra lor sub forma unui mic gândăcel cu un nume simpatic, dar cu o randament înspăimântător în a distruge arborii ce-i ies în cale.

 

Gândăcelul

„La noi sunt codrii verzi de brad”, spunea Octavian Goga, care nu a apucat să vadă cum păduri întregi se usucă de la o lună la alta, sub răsuflarea fierbinte a secetei şi roase de mandibulele larvelor unui gândac a cărui apariţie a fost semnalată în România abia după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1948– Ips Duplicatus. “Rudele” sale autohtone şi mai puţin hrăpăreţe, precum Ips typographus, au putut fi ţinute în frâu cu metodele tradiţionale ale silvicultorilor, dar gândăcelul migrator le-a rezervat câteva surprize.

„Evoluţia gândacilor de scoarţă cunoscuţi şi studiați era mult mai lentă, pe când Ips duplicatus, într-o lună de zile încheie ciclul de dezvoltare. Când sub scoarţa lui umblă o mulţime de larve, arborele este încă verde, deşi, tehnic, este mort deja. Atunci când arborele este uscat, gândacii sunt deja dezvoltaţi şi caută o nouă gazdă”, explică Cristian Rotariu, responsabil cu activitatea de protecţie a pădurilor în cadrul Direcţiei Silvice Suceava.

Mai mult, Ips duplicatus nici nu poate fi stârpit cu măsurile de prevenire şi combatere aplicate pentru speciile cunoscute din pădurile noastre, încât îşi vede de treabă nestingherit, săpând găuri de intrare în scoarţa arborilor, depunând acolo ouăle, după care larvele apărute fac adevărate sisteme de galerii, hrănindu-se cu ţesuturile dintre scoarţa şi lemnul arborelui, provocând moartea „gazdei”.

Ce-i drept, gândacii au avut şi un ajutor nesperat, seceta.

„Uscarea nu s-a produs doar din cauza lui Ips duplicatus, ci a fost provocată în primul rând de secetă, care a epuizat fiziologic arborii. Lipsa umidităţii, temperaturile ridicate şi faptul că molizii afectaţi nu se află în arealul lor natural au favorizat răspândirea gândacului. Arborii nu s-au mai putut proteja de atacul său pentru că nu au mai secretat răşină aşa cum ar fi trebuit”, a adăugat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

 

Experimentul pădurilor cu creştere rapidă

Atacul coleopterelor a afectat în primul rând pădurile de răşinoase plantate pe vremea lui Ceauşescu, ca urmare a unui experiment  menit să asigure materie primă fabricilor de celuloză înfiinţate în timpul avântului industrial comunist.

„În urma cercetărilor făcute în acea perioadă s-a constatat că molizii plantaţi în afara arealului lor natural cresc mult mai rapid decât cei din zona de munte”, povesteşte inginerul Cristian Rotariu.

Drept urmare, pe zeci de hectare de teren din zone deluroase sau chiar la şes au apărut păduri de molid, care au crescut precum voinicul din poveste, într-un an, cât alţii în şapte ani.

„Dacă ne uităm la inelele de creștere la o cioată, vedem că în primii ani arborii au avut o creştere de 1,5 – 2 cm, mult mai mult decât creşte un molid în zona de munte. Plantaţiile respective au fost propuse pentru un ciclu de creştere de 40 de ani, adică din momentul plantării şi pînă la cel al recoltării. Ei au depăşit acel ciclu, mai ales că după Revoluţie s-a schimbat legea şi s-a decis să fie lăsaţi să acumuleze masă lemnoasă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, aşa cum se spera. Ritmul de creştere a scăzut foarte mult”, spune Cristian Rotariu, indicând pe trunchiul unui molid culcat la pământ inele de creştere, foarte mari în prima parte a vieţii, apoi tot mai înguste, în ultimii ani.

Efectul deciziilor luate atunci avea să aibă efecte neaşteptate.

Acum, pe zeci de hectare de teren din judeţul Suceava, verdele coniferelor a fost înlocuit de cenuşiul roşiatic al trunchiurilor golaşe ale molizilor plantaţi în anii '70, în plin avânt industrial, în afara arealului lor natural, în special pe raza Ocoalelor Silvice Adâncata, Pătrăuţi, Dolhasca şi Fălticeni.

Greu de crezut că, doar cu câteva luni în urmă, acolo  erau bogate păduri de molid, de un verde profund, vizibile de la distanţă, în mijlocul pădurilor de foioase ce le înconjoară.

Acum, pădurile de molid necrozate au devenit o pată cenuşie, vizibilă de la distanţă în mijlocul pădurilor de foioase, iar acest fenomen uluitor s-a petrecut în doar câteva luni, primele semne ale dezastrului fiind vizibile de la începutul lunii iulie.

 

Natura îşi cere drepturile

Numai la nivelul Direcţei Silvice Suceava, numărul arborilor  infestaţi trece cu mult de 40.000, iar numărul lor creşte cu cât iarna se lasă aşteptată. Ajutaţi de vreme, gândacii de scoarţă atacă noi şi noi arbori, zi de zi, încât statisticile oficiale sunt deja depăşite. Pe lângă zecile de mii de arbori marcaţi deja pentru a fi doborâţi şi cojiţi, pentru a stopa invazia dăunătorilor, cel puţin alte câteva mii sunt deja infestaţi, dar sunt încă verzi, iar efectele vor fi vizibile abia anul viitor.

În toate zonele afectate, urmele „războiului” dintre silvicultori şi gândacul de scoarţă sunt vizibile.

E de ajuns să faci o incursiune prin pădurile din zona Dolhasca şi Liteni, pentru a vedea cu propriii ochi dimensiunile dezastrului.

Pâlcuri de pădure sau zone mari, de sute sau mii de molizi care au murit în picioare, oferă o imagine dezolantă, mai ales că peste tot se văd trunchiurile albicioase ale arborilor tăiaţi cu drujbele şi apoi cojiţi, cărora nu le-a venit încă vremea să fie scoşi din pădure. În mijlocul drumului de acces, pe o suprafaţă circulară de câţiva metri se văd încă urmele de jar de la focul făcut pentru a arde coaja molizilor jupuiţi, în care colcăiau larvele de Ips duplicatus, noile generaţii pregătite să atace alţi arbori .

Pe trunchiurile albicioase ale molizilor decojiţi trecerea gândacilor este vizibilă ca într-o carte deschisă. Mii de şănţuleţe întortocheate, săpate ca de un aparat de pirogravură, brăzdează lemnul, formând un labirint complicat.

Puţinilor molizi rămaşi în picioare nu li se dau şanse prea mari să reziste atacului secetei şi gândacilor. Din cauza uscăciunii, unii dintre ei au crăpat pe mijloc, pe o lungime de 2-3 metri, ca şi cum o secure gigantică ar fi fost înfiptă în ei.

„Locul lor nu era aici. Natura îşi cere drepturile. La munte au alte condiţii de umiditate, temperaturi mai scăzute...Seceta le-a dat lovitura finală”, spune Nicolae Andronic, de la Biroul de Pază şi Protecţie a Pădurilor, alături de care mergem prin pădurile moarte.

Ici-colo, prin luminişurile apărute forţat, după tăierile impuse de acţiunile de stopare a invaziei gândacilor de scoarţă, puieţi de molid se iţesc printre acele uscate, căzute pe pământ, renăscând, ca pasărea Phoenix, din propria cenuşă.

Silvicultorii spun că cel mai bine ar fi ca toate terenurile golite acum de molizi să fie replantate, dar cu specii adecvate zonei.

„Trebuie să aducem din nou gorunul, fagul, paltinul, adică pădurile de foioase care, după cum se vede în jur, sunt sănătoase”, adaugă inginerul Cristian Rotariu.

La un calcul sumar, ar fi necesari cam 5.000 de puieţi de arbori la un hectar de teren, iar, ţinând cont că e vorba de zeci de hectare infestate din pădurile statului şi alte zeci în pădurile private, necesarul de puieţi nu poate fi asigurat decât cu mare efort, de-a lungul a câţiva ani, prin suplimentarea cu hectare întregi a plantaţiilor de puieţi de foioase în pepinierele Direcţiei Silvice.

 

Pericolul din umbră

Tăierea copacilor atacaţi de gândacii de scoarţă nu e privită cu ochi buni de unii, mai ales că e vorba de aproape 50.000 de arbori numai pe teritoriile administrate de Direcţia Silvică Suceava.

În schimb, concluzia unei comisii venite de la Bucureşti să vadă tocmai cum s-a acţionat pentru stoparea invaziei gândacilor de scoarţă, care a dat Suceava ca exemplu, datorită rapidităţii de reacţie, a fost că legislaţia actuală este depăşită de realităţile din teren şi că s-ar impune o modificare a ei, pentru a se putea acţiona mai bine în astfel de situaţii de criză.

„Timpul de reacţie în cazul acestor infestări este esenţial, pentru că dacă se aşteaptă valorificarea arborilor atacaţi confom prevederilor legale, nu mai vorbim de câţiva zeci sau sute de arbori atacaţi de gândaci, ci de păduri întregi. Intervenţia trebuie să fi foarte rapidă, pentru că într-o lună de zile dăunătorii se răspândesc deja în alţi arbori sănătoşi şi aşa mai departe”, consideră şeful ITRSV Suceava, Eugen Girigan.

Îngrijorarea autorităţilor e cu atât mai mare cu cât, dacă la nivelul Direcţiei Silvice fenomenul a fost  ţinut frâu în cele din urmă, prin tăierea şi decojirea a peste 90% dintre arborii infestaţi, acţiunea urmând să fie finalizată  până în primăvară, când va începe un nou zbor al gândacilor, în pădurile private pentru care nu s-au încheiat contracte de administrare cu unităţi silvice nu s-a luat nici o măsură.

Capcanele cu feromoni, singurele care s-au dovedit eficiente împotriva lui Ips duplicatus, sunt insuficiente pentru a stopa invazia a milioane de insecte ce îşi iau zborul dintr-un pâlc de arbori infestaţi.

Tocmai de aceea, specialiştii spun că ar trebui ca în astfel de situaţii, legea să permită intervenţia silvicultorilor chiar şi în pădurile private, cu sau fără acceptul proprietarilor, să poată fi doborâţi şi decojiţi arborii infestaţi, urmând ca după aceea proprietarul să decidă ce vrea să facă cu masa lemnoasă.

Dar cum modificarea legilor poate dura ani de zile, iar pericolul ce ameninţă pădurile de molid nu mai e vizibil acum, în prag de iarnă, iar efectele unei noi invazii nu vor deveni vizibile decât în vara viitoare, peste păduri se aşterne liniştea. E atât de linişte încât se aude frunza cum cade, în vreme ce, ascuns în mantaua călduroasă a scoarţei copacilor, un mic gândăcel, cu un nume simpatic, roade de zor şi depune ouă, aşteptând primăvara...

 

„Monstrul” care înghite pădurea

Năpasta care s-a abătut asupra pădurilor de molid a Sucevei a reprezentat pentru unii şansa de a explota pădurile pe care le deţin şi de care nu se puteau atinge fără a încălca legislaţia în vigoare.

Volumul mare de arbori care trebuie doborât şi cojit în scurt timp, pentru că viteza de reacţie este esenţială în lupta cu invazia dăunătorilor, impunea folosirea unui număr mare de oameni pentru a acţiona pe zecile de hectare infestate cu Ips duplicatus. În vreme ce Direcţia Silvică Suceava a mobilizat sute de oameni la această acţiune, fiind dată ca exemplu pe ţară la viteza de reacţie pentru stoparea invaziei gândăceilor mortali pentru pădure, într-o pădure de molid privată, din zona Liteni, atacată de acelaşi dăunător, am găsit un adevărat „monstru”, capabil să înghită hectare de pădure într-o singură zi.

Mai exact, e vorba de un utilaj special, de origine finlandeză, cu care un austriac, Peter Konrad, face singur treaba a zeci de oameni.

În vreme ce braţele de oţel ale utilajului cuprind trunchiul de parc ar vrea să-l smulgă cu tot cu rădăcini, o lamă de drujbă îl taie în doar două secunde, aproape de pământ, cum nu poate face nici unul din cei care exploatează pădurea cu oameni.

Copacul e apoi săltat în aer şi trecut printre braţele gigantice ale utilajului, care-l curăţă aproape instantaneu de toate crengile şi îl mai şi taie la dimensiunile dorite.

Întreaga operaţiune durează doar câteva secunde, după care un alt arbore e cuprins de braţele utilajului, curăţat şi „feliat”, cu o eficienţă înspăimântătoare. În mai puţin de două ore, austriacul, singur, cu utilajul minune, a tăiat aproape trei hectare de pădure uscată.

În timp ce coboară din cabină să însemne cu vopsea roşie arborii marcaţi pe care trebuie să-i mai doboare, îmi spune, clătind din cap, a mirare: „Uriaşă catastrofă...N-am mai văzut în alte părţi aşa ceva...”. Nu e prima dată când lucrează în România. Mărturişeşte că în Vâlcea a avut o comandă mai mare, de sute de hectare, pe care le-a tăiat singur, cu utilajul-minune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pădurile care mor în picioare.
 Vizualizări articol: 6885 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.59/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 39 voturi
Pădurile care mor în picioare4.6539

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gandacel trimis de
(29 oct 2012, 11:25:02
Cred, si nu sunt singurul, ca acel 'gandacel' si-a facut aparitia pentru a da o mana de ajutor la rotunjirea cifrei de afaceri a unei mari societati din judet.
2.   Suprapunere trimis de
(29 oct 2012, 11:39:15
Si daca printr-o coincidenta "nesperata", atacul marsavului gandac s-a produs intr-o zona in care exista un mare combinat de prelucrare a lemnului, toata lumea este fericita... Gandacii sunt satui, austriecii au de lucru berechet si cei ce gestioneaza codrul, au buzunarele pline mereu. Iar unii ziaristi, mai prind cate un ciolan pentru ca descriu "obiectiv" si lacrimogen situatia.
3.   Hotii de la Directia Silvica trimis de
(29 oct 2012, 11:49:52
Pot sa cred ca exista un gandac care afecteaza molizii din padurile Bucovinei si pot sa accept ca ultima masura de stopare a extinderii acestei insecte este taierea copacilor bolnavi, uscati. Ceea ce nu inteleg este de ce nimeni de la directia silvica nu zice nimic despre cum s-au inmultit asa de mult acesti gandaci. Din cauza secetei...? VRAJEALA. E din cauza criminalilor de paduri, adica a acelor asa zisi afaceresti cu firme de exploatare forestiera si gatere. De ce? Pentru ca nu respecta nici cele mai elementare reguli de exploatare a padurii. Toate resturile ramase de la exploatare (crengi, cepuri, varfuri rupte) sunt lasate exact unde a fost doborat copacul, toata padurea fiind plina de movilite de cepuri ca de-abia pasesti. Si asta se practica de cativa ani buni. Cum a facilitat acest lucru inmultirea necontrolata a acestui daunator? Simplu. A gasit un mediu propice pentru dezvoltare si imultire rapida in resturile forestiere aflate in diferite stadii de putrefactie, si astfet s-a extins si la copacii sanatosi. Cei de la directia silvica sunt mana in mana cu acesti criminali de paduri si pa langa faptul ca masluiesc licitatiile ca sa rezulte un pret cat mai bun pentru acesti gateristi si nu pentru directia silvica, nici macar nu controleaza modul in care acestia fac exploatarea. Ca sa nu mai spunem ca sunt cativa "oameni de afaceri" cu firme de exploatare forestiera, care sunt angajati ai directiei silvice. Probabil firmele sunt pe numele unor rude sau prieteni, dar de fapt tot ei se ocupa de ras padurea. Cazul concret al padurarului Rotar de la Ocolul Silvic Marginea, care prin firma sa de exploatare, (firma care normal ca nu-i pe numele lui pt ca nu are voie) are o multime de lucrari chiar pe raza Ocolului Marginea. Dar de ce sa ne miram ca-i merge bine, din moment ce a cotizat gramada la fostul sau sef de ocol si actual sef de directie, Sorin Ciobanu? Oricum nepotii nostrii n-au sa mai prinda padurile Bucovinei ci desertul Bucovinei!!!!
4.   Cu permisiunea monstrilor din propriile institutii trimis de
(29 oct 2012, 13:00:06
isi freaca mainile de bucurie austriacul acum cand vede ca prostimea silvica a facut public anuntul.
care austriac? nu austriacul cu ''utilajul minune'' din articol ci celalalt austriac.

AUSTRIACUL DUPLICATUS!

cand ne va spune SRI si SIE concret, cu nume si prenume cine este creierul si ''uneltele'' acestui act de terorism economic? cat mai dureaza tovarasi ancheta?

la ce bun SRI, SIE, DIICOT si toate celelalte multe servicii daca am ajuns in situatia ca o mana de nemernici sa faca asemenea distrugeri?

gandacul este de vina?
nu prieteni...raspunzator si raspunzatori sunt cei care au platit biletul de avion gandacului si l-au facut stapan peste toate aceste mii de hectare!

daca acest lucru a fost posibil atunci la ce mai avem nevoie de toate aceste servicii? doar ca sa ne caute in khurr pe noi? pt. asta?

se pare ca in padure ips duplicatus face aceleasi ravagii pe care le fac in servicii proprii lor angajati duplicatus.
vom trece intr-o zi pe langa cladirile unde ''lucreaza'' SIE, SRI, DIICOT,GUVERN si ceilalti si vom vedea pana si acele cladiri puternic roase de acesti duplicatus din interior care pun din greu umarul la distrugerea totala a acestui popor.

sa fie clar, nimeni nu poate face NIMIC intr-un teritoriu pe care vrea sa-l ''CONSUME'' fara aprobarea si aportul ''prietenilor locali''.

aceasta nu mai este economie de piata,nu mai este dezvoltare, este terorism economic si ocupatie economica barbara!

si in tot acest timp, ponta, baisanu si altii mai mari si mai mici ca ei stau pregatiti... si cu arma la picior... ca nu cumva ungurii sa faca vreo miscare de cucerire.
nu suntem naivi, tradatorilor caci de mult suntem...nu cuceriti, ci sub o brutala ocupatie economica si politica straina.

este acum, aceasta ancheta si FINALIZAREA ANCHETEI: ips duplicatus, aducerea si raspandirea lui aici, o palarie prea mare pt.Guvernul Romaniei, pt. SRI,SIE,DIICOT and co.?

5.   * trimis de
(29 oct 2012, 13:12:06
Sufocată de hoţi , tâlhari hidoşi şi câtre
Nici nu mai ai lacrimi să plângi , ţărişoară
Batjocorită , hulită şi ciuruită cu pietre
Eşti o biată “ făptură ” ce trage să moară

Stăpânii-şi freacă mâinile de bucurie,rânjind
Cu carnea sfâşiată şi sângele la vedere,taci
Stăpânii-şi fac planuri ( pe grumazul tău fiind )
Iar noi , românii , devenim tot mai săraci

Murim pe holuri de spitale ( sau în faţa lor )
Murim prizonieri făr’ să ştim pentru ce
Strângem tone de lacrimi de pe ochii copiilor
Cărora nu le putem spune ce se petrece

Strivim în dinţi încleştaţi de obidă … ură
Ne urâm , urâm totu-n jur … urâm !
Urâm fiecare zi că-i cu gust de cianură
Iar gustul vieţii instant îl borâm

Ne plâng pe limbă amintiri din timpuri
Când omul era om iar locul era loc
Azi , Românie , nu mai ai anotimpuri
Nu pare să-ţi pese de ţi-e cald sau frig , deloc
6.   RECOMANDARE trimis de
(29 oct 2012, 13:33:01
ASTA VARA,TREBUIAU RIDICATE CIOCANELE DE MARCAT SI ARMAMENTUL DIN DOTAREA PADURARILOR SI TREBUIAU ,,INZESTRATI CU CATE O STROPITOARE SI CATE UN PLICI
[VEZI REUSITA LUI PRIGOANA],PTR CA SI ASA NU AU CE FACE TOATA ZIUA.IN AFARA DE A COLECTA ,,DARILE'' PTR PARTID [DE LA GATERISTI]SI DE A FRECVENTA CARCIUMILE, ALTCEVA NU-I VEZI CA FAC.
DOAR CAND APAR TRADITIONALELE 9 FOCARE DE RABIE SI MAI NIMERESC DIN GRESEALA CATE UN MISTRET.IN REST...,,PADURI TAIATE SI TRIMISE LA EXPORT CU ACTE FALSE''!
7.   Mda trimis de
(29 oct 2012, 14:54:45
nu e chiar lacrimogen eu stau intr-unul din satele in care padurea e afectata si cand ies din casa vad padurea care e la vreo 2 au 3 km d locul in care stau ...adevarul e ca brazii care erau odata in varf si se vedeau super era o priveliste minunata acum sunt uscati si ofera o priveliste urata nu cred ca in partea aia s-au facut taieri dar imi pare rau de padurea asta frumoasa
8.   Jegosii dracului trimis de
(29 oct 2012, 15:06:18
Are Egger musculite pentru orice tip de arbori. Prostii trebuie sa citeasca ce scrie pupa ☭ asta.
8.1  RE: Jegosii dracului trimis de
(29 oct 2012, 16:23:27
Atunci cand faci comentarii trebuie sa ai idee despre ce vorbesti! Firma care cumpara busteni e Schweighofer nu Eggar. Eggar nu lucreaza cu lemn masiv ci cu rumegus, resturi, tocatura.
Eu nu gasesc vina firmei Schweighofer. Ei cumpara, de la orcine le aduce, material lemnos. Important este de stiut cum de li se da unora dreptul sa taie de oriunde si oricat si cum ajung pana la Radauti cu camioanele daca nu au acte pentru lemn? Si daca au cine le-a dat?
8.2  RE: Jegosii dracului trimis de
(29 oct 2012, 16:54:42
prieteni, n-ar fi mai bine sa ne lamureasca putin serv.de informatii, DIICOT, Guvernul Romaniei prin mecanismele de care dispun?
pana ne dam noi ''cu presupusul'', n-ar fi mai bine sa aflam rezultatele anchetei si sa cunoastem si vinovatii?

ce rationament simplu: invadam padurea de ips duplicatus, fabricile sunt oricum aici si ale noastre, iar pe prosti ii lasam sa se descurce in timp ce noi facem profitu' urias.

este o vorba intre ticalosii care au infestat padurile cu ips duplicatus: vrei, nu vrei, tot la noi ajungi.
si aceasta vorba le-o zic celor pe care i-au corupt ca sa poata face aceste marsavii, dar si celor multi care le aduc masa lemnoasa provenita din uscarea padurilor infestate.

ce-i drept, gandacii si mai ales stapanii lor, au avut si un ajutor nesperat...directia silvica suceava. care striga ca nu ei...n-au fost ei, ci seceta.

ticalosilor! care este masura lacomiei voastre?
8.3  RE: Jegosii dracului trimis de
(30 oct 2012, 11:11:13
padurea se va razbuna de la o vreme pe toti cei ce o macelaresc, noi comentam, ne strofocam, dar ..... buzunarelecelor din silvicultura sunt pline ...... Firma austriaca de la Dornesti maxim 10 ani daca va mai fi ...., distruge toata padurea si o sa ramana in paragina toata "uzina" ......., o sa aiaba tiganii ce demola pt fier vechi, investitia lor va fi mic copil pe langa profitul lor in toti acesti ani ...........
9.   Comentariu trimis de
(29 oct 2012, 17:32:10
in judet, se vorbeste de cateva luni ca austriecii au raspandit gandaci si padurea se usuca,printre cei de meserie,ma mir ca presa a aflat asa tarziu despre acest subiect.ori cei vinovati au intrat in panica de amploarea discutiilor si ca pe fondul acestora s/ar putea declansa ceva anchete si acum au comandat un articol in presa ptr.a se dezvinovati.
9.1  RE: Comentariu trimis de
(29 oct 2012, 19:20:42
serios? ce chestie...i-auzi ca se vorbeste de cateva luni...ADEVARAT ai GRAIT...foarte multa lume a auzit MACAR ...de aceste crime verzi.

alooo? serviciile de informatii? cum de toata lumea stie de cateva luni bune de treaba asta, iar pana acum inca nu avem o ancheta finalizata?

la neamt si bistrita nu doar ca s-a auzit, dar cei in drept si-au luat si masuri pt.cand se va trage linie si se vor zangani catusele. cu siguranta se cunosc aceste aspecte si la bucuresti.

doar la directia silvica suceava se freaca c_uru pe teancuri de bani si se da vina pe seceta.
nemernicilor, ar trebui ca sediul directiei silvice suceava sa aiba gratii la geamuri si sa fie transformat in sediu de puscarie pt. complicitate la ceea ce ati permis sa se intample!

tradatorilor, mergeti in paduri sa vedeti amploarea dezastrului!
institutia prefectului DOARME SOMNUL DE VECI?
nechifore, tu ce esti? cumva presedintele consiliului judetean? ia-l pe baisanu si miscati-va fundurile in teren, vedeti cu ochii vostri si luati urgent masurile ce se impun!

in timp ce voi dormiti adanc in institutii, profitul ticalosilor s-a-nmultit mai mult ca aerul...sau voi nu respirati aer...

10.   Cainii latra si ursu.... trimis de
(30 oct 2012, 10:49:02
ce ma distreaza cand vad cat de laudata e UE si i se mai da si Nobel pt pace.pai acum nu mai cuceresti o tara cu baioneta.ii arati un mar frumos pe care o faci sa si-l doreasca singura,dar mascand cu strasnicie lada de putreziciuni.nu aurul,nu petrolul sau diamantele sunt averea unui stat.ci padurile.iar nemtii stiu asta cel mai bine.nu taie un copac la ei.si, ce rost are sa cumperi vaca cand poti sa o seci de lapte.l-au tinut pe Base in frunte, exact pe vechii fanarioti, si l-au pus sa dea frau liber smecherilor de la ei sa faca ce vor in tara noastra.iar noi, care am fost tinuti ca niste sclavi la limita saraciei, ne bucuram enorm cand vine cate un neamt si ne banii lui de pranz drept salariu.oricat am tipa unii dintre noi pe forumuri, am ajuns o "masa amorfa", cum zicea crin(stie el ce stie si se va folosi si el de asta),un popor cu creierele spalate(mai mult sau mai putin,de la caz la caz), popor ce e numai bun de muls sau de dat la o parte cand incurca niste umflati sa isi umple buzunarele.popor hranit cu circ(mai nou, dupa cazul vamesilor, s-a tras la indigo cazul controlorilor cfr).oricat ne-am dori, nimeni nu va iesi in strada intr-un numar suficient de mare pt a face o schimbare si a opri jaful.
si, orice mare hot are nevoie de un trepadus care sa poarte vorba si sa mascheze jaful pe care il face. numai ca puteau sa gaseasca pe altcineva,nu pe unu care nu a tecut de clasa a IV-a la capitolul compuneri. as pune pariu ca a furat caietele elevilor din scoala primara si a dat copy-paste la compunerile cu temele "ce ati facut in vacanta" si "a venit toamna"laughing

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei