Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, le-a solicitat primarilor din cele 114 de municipii, oraşe şi comune sucevene să facă un inventar al tuturor utilajelor de deszăpezire care vor putea interveni în iarna care va urma. Florin Sinescu a precizat că în cursul zilei de ieri a avut loc o videoconferinţă cu premierul Victor Ponta în cadrul căreia au fost stabilite măsurile necesare în vederea pregătirii pentru iarnă, atât pentru deszăpezirea drumurilor, cât şi pentru asigurarea încălzirii în şcolile din judeţ.
„S-a stabilit încheierea de protocoale de colaborare între secţiile de drumuri naţionale, pentru graniţele judeţului Suceava cu Bistriţa şi Botoşani, în special pentru zona pasului Tihuţa, care este predispusă la blocaje în sezonul rece. De asemenea, am solicitat primăriilor situaţia adăposturilor pentru persoanele străzii în cazul în care vor fi temperaturi extrem de scăzute. În acelaşi timp s-a dispus şi luarea în evidenţă a gravidelor şi a persoanelor dializate pentru a se putea interveni eficient în situaţii de blocaje ale drumurilor”, a declarat Sinescu. El a arătat că va avea şi o întâlnire cu primarii comunelor Stroieşti şi Ciprian Porumbescu pentru clarificarea situaţiei terenurilor pe care se vor monta parazăpezi pentru protecţia căii ferate Suceava – Vatra Dornei.
Potrivit prefectului, în momentul de faţă au fost inventariate toate sectoarele de drumuri pe care se produc în mod frecvent blocaje ca urmare a căderilor masive de zăpadă, acestea urmând să fie monitorizate în permanenţă. Astfel, cele mai des afectate porţiuni de drumuri sunt DJ 209C Suceava-Berchişeşti, DJ 290 Salcea-Roşcani, DJ 291A Zvoriştea-Frătăuţii Noi, DJ 209D Moara –Siret, DJ 209H Fălticeni-Cornu Luncii, inersecţia dintre DN 17A şi DN 2, la kilometrul 83 în Bălcăuţi;DN 2 - Bosanci, Buneşti; şi DN 17 în zona comunei Stroieşti.
Drumarii spun că dispun de utilaje şi materiale antiderapante pentru a interveni pe perioada iernii
Florin Sinescu a menţionat că Secţia de Drumuri Naţionale Suceava are pregătite atât utilajele pentru deszăpezire, cât şi stocul de combustibil şi de materiale antiderapante. De asemenea, Secţia de Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc dispune în prezent de carburanţi pentru 30 de zile şi de materiale antiderapante pentru o perioadă 60 de zile.
„Menţionăm că este în curs de desfăşurare activitatea de montare a semnalizării verticale specifice sezonului de iarnă pe toată reţeaua de drumuri din administrare şi se continuă execuţia lucrărilor de pregătire a drumurilor pentru sezonul de iarnă. Putem să spunem că administraţiile locale, prin structurile proprii sau în baza unor contracte de prestări servicii cu societăţi comerciale, au capacitatea şi utilajele necesare de a acţiona operativ şi eficient în cazul unor ninsori abundente”, a mai declarat Sinescu.
El a mai spus că Direcţia judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava are încheiate cinci contracte cu firme care asigură deszăpezirea tuturor drumurilor judeţene.
Prefectul a ţinut să mai precizeze că la mijlocul acestei săptămâni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a dispus subunităţilor de poliţie din judeţ să raporteze Serviciului Rutier Suceava o situaţie cu privire la porţiunile de drum vulnerabile la înzăpeziri şi pe care s-au înregistrat blocaje în trafic în urma ninsorilor abundente.
„În perioada imediat următoare se va proceda la informarea administratorilor acestor drumuri în vederea asigurării materialelor antiderapante şi a utilajelor necesare menţinerii viabilităţii părţii carosabile. Mai trebuie spus că în judeţul Suceava există infrastructura de comunicaţii necesară fluxului operativ de informaţii care se derulează în cazul unor situaţii de urgenţă cauzate de ninsori abundente. În cazul alertelor meteorologice, se va asigura serviciul de permanenţă la sediul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene”, a precizat Florin Sinescu.
(27 oct 2012, 18:46:34