Şefii de tren şi conductorii suceveni reţinuţi joi după-amiază de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov vor fi cercetaţi în libertate. Cel puţin aşa au decis judecătorii de la Tribunalul Braşov, care au considerat că probele aduse de anchetatori nu sunt suficiente pentru a justifica emiterea unor mandate de arestare.
Din Suceava au fost reţinuţi zece naşi de tren, nouă care au plecat joi dimineaţă spre Iaşi cu trenul şi care apoi au fost preluaţi cu duba şi duşi la Braşov, şi un altul care a fost luat direct din Gara de Nord. Din cei zece angajaţi suceveni de la calea ferată, unul a fost lăsat să plece acasă încă de joi seară, iar ceilalţi nouă au primit ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore. Trebuie spus că decizia de ieri a Tribunalului Braşov nu este definitivă, iar procurorii o pot ataca cu recurs la Curtea de Apel Braşov.
Cei nouă naşi de tren din Suceava au făcut parte din lotul de 70 de persoane pentru care s-au emis ordonanţe de reţinere, dintr-un total de 81 de oameni audiaţi de procurori.
Procurorii au decis ca, din cele 70 de persoane, să ducă la arestare 68, în două loturi, unul de 35 de oameni, şi celălalt de 33 de naşi de tren.
Primul lot, din care făceau parte şi patru suceveni, a fost lăsat integral în libertate, magistraţii dispunând pe numele acestora interdicţia de a părăsi ţara.
Judecata în cazul celui de-al doilea lot s-a finalizat abia în jurul orei 19.00, decizia fiind de continuare a cercetărilor în stare de libertate.
Acuzaţi de luare şi dare de mită
70 de angajaţi ai CFR Călători din cei 81 audiaţi au fost reţinuţi de procurorii braşoveni, joi noapte, pentru luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
"Din materialul probator administrat până în acest moment rezultă că persoanele audiate în cursul zilei de joi şi de cele care urmează a fi audiate sunt suspectate a face parte dintr-un grup infracţional organizat care au comis şi planificat în modalitate continuată infracţiuni de luare de mită, dare de mită, instigare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii", se arăta într-un comunicat al Parchetului Tribunalului Braşov.
Aceste persoane au calitatea de conductori de tren, şefi de tren, controlori de bilete, revizori de specialitate în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători SA". Cea mai înaltă funcţie este cea de revizor de specialitate.
Cercetările au fost declanşate ca urmare a sesizării din oficiu din partea Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov din cadrul Direcţiei Poliţiei Transporturi a Inspectoratului General al Poliţiei Române, vizând circa 200 de persoane, potrivit sursei citate.
"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contravenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate, dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", spunea purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu.
Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători.
Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei.
(27 oct 2012, 14:10:26