Ieri după-amiază s-a tras cortina peste cea de-a V-a ediţie a Festivalului concurs internaţional de folclor „Cântecele Neamului”. Timp de două zile, aproape 30 de concurenţi din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ucraina, s-au întrecut la două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti.
La final, juriul format din Iurie Levcic, din Ucraina, Ilie Ion, directorul Centrului pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Botoşani, profesor Grigore Grigoruţ, director al Şcolii de Arte Zalău, profesor doctor Maria Tufeanu, de la Şcoala de Arte „Octav Enigărescu” din Târgovişte, profesor doctor Marian Boboia, director al Şcolii de Arte „Francisc Hubic” Oradea, profesor doctor Sever Paraschiv Dumitrache, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, şi Viorel Leancă, dirijor al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, a avut o misiune dificilă în a desemna câştigătorii. Marele premiu i-a revenit sucevencei Andreea Ioana Chisăliţă, care a încasat şi suma de 1.500 de lei.
La secţiunea solişti vocali premiul I a fost acordat Andradei Tulvan, din Oradea, locul doi i-a revenit Irinei Toma, din Târgovişte, iar pe locul III au fost desemnaţi doi candidaţi, Maria Nicoleta Pavelean, din Bistriţa, şi Mihaela Roxana Sava, din Suceava.
La secţiunea solişti instrumentişti câştigător a fost desemnat Alex Teofil Chira, din Zalău, locul doi i-a revenit lui Radu Petru Tîrb, din Oradea, iar locul trei a fost ocupat de Alexandru Cozaciuc, din Suceava. La această secţiune s-au acordat şi două menţiuni, lui Alexandru Stoian, din Botoşani, şi lui Claudiu Constantin Zugun, din Suceava.
Festivitatea de premiere a avut loc în faţa Palatului Administrativ, iar diplomele de participare şi premiile au fost înmânate de Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.
Ion Băiţan, şeful Secţiei Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, a mărturisit că ediţia din acest an a festivalului a fost una care s-a bucurat de prezenţa unor tineri de mare viitor, iar departajarea s-a făcut foarte greu.