Creşterea îngrijorătoare a numărului de furturi din ultimii doi ani a rămas la cote ridicate şi în 2012, din cele mai recente statistici ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava rezultând că în primele nouă luni ale acestui an s-au petrecut zilnic, în medie, câte 12 fapte de furt. Deşi numărul de furturi este mare, există şi aspecte pozitive: faţă de media naţională, în judeţ se fură mult mai puţin, iar numărul faptelor grave, cu violenţă, jafuri sau tâlhării, nu este în creştere.
856 de spargeri de locuinţe
Conform analizei de bilanţ a Poliţiei din perioada ianuarie-septembrie 2012, în judeţ s-au înregistrat 3.391 de fapte de furt, cu 30 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, de unde rezultă media de aproximativ 12 furturi pe zi. S-au înregistrat 856 de spargeri de locuinţe, 381 de furturi din societăţi comerciale, 212 furturi din auto, 51 de furturi de maşini, 75 de furturi de animale, alte 1.816 furturi fiind din alte categorii (din buzunare, de material lemnos, de pe ogoare, de material feros etc).
Cele mai multe fapte sunt încadrate de poliţişti la categoria furturi de subzistenţă. Este vorba de furturi comise de indivizi care sustrag bunuri de valoare mică (ţigări, alcool, material feros).
În privinţa furturilor cu violenţă, în nouă luni poliţia a înregistrat 83 de tâlhării, cu 11 mai puţine decât în acelaşi interval din 2011. În scădere sunt şi înşelăciunile, 498 în primele nouă luni ale acestui an, cu 282 mai puţine decât anul trecut.
Deşi cu un număr mare de furturi înregistrate în judeţ, IPJ Suceava stă mai bine ca majoritatea inspectoratelor de poliţie din ţară.
Inspectorul principal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei, a declarat: „La infracţiunile de furt sesizate în 2012 suntem pe penultimul loc la nivel naţional, mult sub media naţională de 860 de infracţiuni la o sută de mii de locuitori”.
„Invitaţi” la furt de către victime
Poliţiştii atrag atenţia că şi în 2012 numărul de fapte de furt şi de înşelăciune este sporit chiar de neatenţia şi ignoranţa unora dintre victime. Cele mai multe fapte de furt din maşini, de exemplu, se petec după ce proprietarii lasă în interior bunuri de valoare, la vedere. Şi spargerile de locuinţe se petrec adesea după ce victimele lasă uşile descuiate ori „ascund” cheile în locuri în care hoţii caută prima dată (sub preş, pe tocul uşii etc). O mare problemă este şi cu înşelăciunile cărora le cad victime mai ales vârstnici din mediul rural. În nenumărate rânduri aceştia au primit în case falşi comercianţi care le-au oferit spre vânzare produse pentru a vedea unde îşi ţin economiile, după care i-au prădat de sume importante.
(28 oct 2012, 07:36:54
Celalalt se repede sa isi scoata pistolul din buzunar sa traga dupa el, cand primul calm, il opreste.
- Lasa-l si noi am inceput de undeva!
--------------------------------------------------------------
- De ce pedepseste statul roman furtul din buzunare?
- Deoarece nu suporta concurenta!
------------------------------
Acuzat ca a furat un ceas, hotul explica:
-Ce era sa fac domnule presedinte? Ceasul mergea, eu mergeam. Atunci ne-am hotarat sa mergem impreuna