Proiectul guvernamental prin care municipalitatea suceveană spera să izoleze termic 15.000 de apartamente se complică chiar înainte de a începe. Pe de o parte, depunerea proiectelor trebuia să înceapă de la 1 noiembrie, dar s-a amânat pentru data de 15 noiembrie. Pe de altă parte, o serie de condiţii impuse în program dau „emoţii” conducerii municipalităţii.
Mai exact, este vorba de faptul că proiectul se adresează în primul rând categoriilor de populaţie cu venituri mici, dar, în acelaşi timp, beneficiarii trebuie să achite o cotă parte din valoarea lucrărilor.
Problema e că, dacă la alte proiecte, banii veneau înainte, parţial, acum, 40% din cheltuieli trebuie suportate de primărie, care acoperă şi partea asociaţiilor de proprietari. Ori, în condiţiile în care sunt o mulţime de bani de recuperat de la reabilitările termice efectuate în perioada 2009 – 2010, există mari semne de întrebare asupra seriozităţii beneficiarilor.
Primarul Ion Lungu a explicat de ce implemenetarea acestui proiect ar afecta puternic bugetul local al Sucevei:
„Toată responsabiliatea este a Primăriei Suceava. Pe de o parte, primăria trebuie să contribuie cu partea ei la fondurile europene, cât şi cu partea asociaţiilor de proprietari, banii urmând să fie recuperaţi ulterior de la UE şi de la asociaţii.
Valoarea maximă a proiectelor care pot fi obţinute de Suceava este de opt milioane de euro, ceea ce reprezintă o sumă destul de mare în condiţiile în care efortul financiar cade în totalitate pe municipalitate”.
Mai exact, dacă ar obţine finanţarea maximă, Primăria Suceava ar trebui să contribuie cu 3,2 milioane de euro.
Lucrările ce urmează să fie efectuate în cadrul acestui proiect sunt: reabilitarea termică a faţedelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare, închiderea balcoanelor, izolarea termică a parapeţilor, termo-hidro-izolarea acoperişului tip terasă şi izolarea termică a planşeului peste subsol.
„Trebuie să fim foarte atenţi când alegem cu cine facem aceste proiecte, pentru că este foarte importantă colaborarea cu asociaţiile de proprietari. Acestea trebuie să confirme clar că vor suporta cheltuielile proprii”, a adăugat Ion Lungu.
Spre deosebire de proiectele de izolare termică anterioare, în acest program, dacă unii proprietari au efectuat lucrări similare în regie proprie, proiectul de anvelopare poate fi acceptat şi chiar se poate scădea valoarea lucrărilor efectuate, dacă acestea sunt de calitate.