Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 25 oct 2012 - Anul XVII, nr. 250 (5155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un trecut neplăcut

„Disiatnicii”, turnătorii care şi-au vândut sufletul pentru doi galbeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Românii par blestemaţi să trăiască în zodia turnătorilor. Celebra şi temuta Securitate nu a făcut altceva decât să exploateze la maxim slăbiciunile oamenilor, dar istoria ne arată că au fost şi altfel de turnători. Dărmăneşti este un exemplu mai puţin cunoscut, dar oamenii de aici îşi amintesc nu cu foarte mare plăcere ce s-a întâmplat acum aproape 70 de ani.

Era în perioada în care războiul se ducea pe aceste meleaguri, iar trupele sovietice tocmai intraseră în judeţ.

„Cartierul general” al trupelor sovietice a fost stabilit pe un deal de lângă satul Călineşti-Enache. În pădurile de aici, soldaţii Armatei Roşii au construit un soi de cazemate din lemn, pe care le-au părăsit abia după jumătate de an. Din păcate, a fost o jumătate de an plină de atrocităţi şi suferinţă pentru oamenii din această zonă.

Pentru că nu cunoşteau prea bine zona, sovieticii au „convins” câţiva localnici să le fie alături. În total, au colaborat cu trupele sovietice un număr de zece oameni, iar din acest motiv au rămas în istorie cu denumirea de „disiatnici” (în limba rusă desiat înseamnă zece).

Violurile şi furtul brumei de avuţie pe care ţăranii o mai aveau deveniseră deja o obişnuinţă despre care oamenii au vorbit pe la colţuri încă mulţi ani după ce războiul s-a încheiat.

 

Marginalizaţi de săteni după război

La Dărmăneşti, o parte din atrocităţi i-au avut complici chiar pe cei numiţi „disiatnici”, adică pe oamenii locului. Astăzi nu mai trăieşte nici unul dintre ei, dar stigmatul turnătoriei ordinare pe care au acceptat-o a rămas ca o pecete neagră.

„Erau soldaţi de la noi din sat care, după ce frontul s-a rupt şi au rămas fără unitate, au preferat să se întoarcă acasă. Disiatnicii i-au vândut la ruşi şi astfel au fost luaţi şi trimişi înapoi pe front. Unii dintre ei nu s-au mai întors niciodată”, a povestit un bătrân din Dărmăneşti.

Deşi bărbatul îi ştie pe toţi cei zece turnători, preferă să nu le rostească numele, în semn de respect pentru urmaşii acestora, care nu au nici o vină pentru ce s-a întâmplat acum 70 de ani.

Turnătoria nu s-a oprit doar la a-i vinde pe cei care s-au întors de pe front. Sovieticii au aflat şi unde îşi ascundeau oamenii animalele, pe care le luau cu forţa şi îi lăsau pe localnici să sufere de foame.

„Dacă voiai să te plângi, nu aveai cui s-o faci. Toţi de la primărie, jandarmii şi ceilalţi erau plecaţi în sudul ţării. Noi am fost lăsaţi la cheremul ruşilor”, şi-a mai amintit bătrânul din Dărmăneşti.

Pentru serviciile prestate faţă de sovietici, „disiatnicii” au primit o serie de avantaje. Toate acestea aveau să pălească după război, când turnătorii au fost practic izolaţi de comunitate.

„La nunţi şi la hore, când apăreau disiatnicii aproape nimeni nu vorbea cu ei. Băieţii din sat, când îi prindeau singuri, îi băteau de le suna apa în cap. Şi unii dintre copiii lor au avut de suferit şi au fost marginalizaţi. Pentru noi, a fost o ruşine ce s-a întâmplat. Cum să ne vândă tocmai ai noştri la ruşi?”, s-a întrebat retoric unul din ultimii bătrâni din Dărmăneşti care au trăit acele vremuri cumplite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Disiatnicii”, turnătorii care şi-au vândut sufletul pentru doi galbeni.
 Vizualizări articol: 5028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.52/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 21 voturi
„Disiatnicii”, turnătorii care şi-au vândut sufletul pentru doi galbeni3.5521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei