Elevii surdo-muţi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie colaborează de câţiva ani cu Compania Passe Partout DP, înfiinţată în anul 1999 de actorul Dan Puric, el însuşi fiind un apropiat al şcolii de la Bivolărie. În dorinţa lor de a se descoperi singuri, de a se dezvolta, de a-şi exprima sentimentele în ciuda handicapului fizic, copiii surdo-muţi de la Bivolărie şi-au dezvoltat abilităţile artistice, în principal pantomima. Un singur telefon a fost suficient pentru ca maestrul Dan Puric să răspundă afirmativ colaborării pe care i-a propus-o, în anul 2008, directorul adjunct al Liceul Tehnologic Special Bivolărie, profesoara Viorica Georgescu, cu copiii şi tinerii cu deficienţe de auz.
Ea ne-a povestit că într-o şedinţă a consiliului consultativ din 2008, a avut ideea unei colaborări cu actorul Dan Puric, având cunoştinţă de spectacolele de pantomimă susţinute de maestru sau de studenţii lui, în cadrul Companiei Passe Partout, formată din actori amatori şi profesionişti de toate vârstele, dar cu precădere tineri de până în 35 de ani. „L-am contactat telefonic, a fost de acord cu propunerea noastră şi la serbarea de sfârşit de an din iunie 2008, au venit cinci studenţi, care au susţinut un program artistic în faţa elevilor şi a părinţilor, de aproximativ o oră. Spectacolul a fost extraordinar, copiii toţi erau în picioare şi aplaudau. Copiii i-au întrebat pe studenţi dacă sunt şi ei surzi. Studenţii au zis că e cel mai frumos compliment pe care l-au primit şi că au avut parte de un public <avizat>”, ne-a spus Viorica Georgescu.
Elevi de la Bivolărie, pantomimă în deschiderea unui spectacol cu Dan Puric
Deschişi, înţelegând treptat care le este rolul în viaţă, în societate, elevii surdo-muţi de la Bivolărie au dezvoltat abilităţi compensatorii în pantomimă, desen, pictură, arte vizuale, sport. Foarte deschişi, sinceri în exprimare, entuziaşti, copiii au dorit să-l impresioneze pe actorul Dan Puric, dar şi pe studenţii din trup Passe Partout.
Din 2008, după cum ne-a spus directorul Liceului Tehnologic Special Bivolărie, profesorul Mihai Stan, „în fiecare an, cu ocazia organizării concursului naţional pentru surzi, studenţii maestrului Dan Puric vin în şcoală la noi, dau spectacole, jurizează proba de pantomimă, realizează spectacole împreună cu elevii noştri”. Colaborarea cu Dan Puric, a mai completat directorul liceului, „este o mare realizare pentru noi. În urma acestei colaborări, doi copii de la şcoala noastră, Adelina Constandeş, în vârstă de 14 ani, şi Alin Maţcu, în vârstă de 13 ani, au susţinut un spectacol de pantomimă, la Sala Rapsodia din Bucureşti, în deschiderea spectacolului susţinut de Trupa Passe Partout, înfiinţată de Dan Puric, în stagiunea 2011. Această colaborare ne este foarte dragă şi foarte utilă, iar noi nu avem suficiente cuvinte pentru a-i mulţumi maestrului Dan Puric”.
Performanţe, la concursuri naţionale
Liceul Tehnologic Special Bivolărie organizează an de an un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz din clasele I-VIII. „Am organizat nouă ediţii ale acestui concurs, şase ediţii sub genericul <Prietenia> şi trei ediţii sub genericul <Comunicăm prin gest, culoare şi mişcare>. Probele de concurs sunt: pantomimă, desen, triatlon (fete şi băieţi), şah (fete şi băieţi), tenis de masă (fete şi băieţi). Ne bucurăm de o participare foarte bună a şcolilor la acest concurs. Din cele 14 şcoli pentru copii cu deficienţe de auz din ţară, la ultimele ediţii au fost prezente între 11 şi 13 şcoli”, ne-a explicat directorul Mihai Stan.
La ediţia 2010, Grupul Şcolar Bivolărie, cum se numea la acea vreme unitatea de învăţământ, s-a clasat pe locul I. Elevii de la Bivolărie înscrişi în concurs au mai obţinut alte 14 locuri I, II şi III, la diferite probe. La ediţia 2011, liceul de la Bivolărie s-a clasat pe locul III, din 11 şcoli participante, şi elevii şcolii au obţinut cinci locuri I, II şi III. Profesorul Mihai Stan a mai completat că „toate probele de concurs sunt frumoase, sunt moduri de exprimare şi comunicare nonverbală, dar cea mai interesantă, cea pe care copiii cu deficienţe de auz au adus-o la nivel de artă este pantomima. De aceea, colaborarea cu maestrul Dan Puric şi compania sa de actori tineri este atât de importantă pentru elevii noştri”.
180 de copii şi tineri doar cu deficienţe de auz, la Bivolărie
La Liceul Tehnologic Special Bivolărie sunt înscrişi 180 de copii şi tineri doar cu deficienţe de auz. Unitatea este continuatoarea Institutului de orbi şi surdo-muţi „M. S. Regina Maria” din Cernăuţi şi funcţionează într-o fostă cazarmă austriacă din anul 1943, când s-a transferat de la Cernăuţi. Activităţile de învăţare desfăşurate la clasă sunt realizate după programa din învăţământul de masă, pentru a oferi elevilor accesul la acelaşi conţinut de informaţie ca şi elevii care aud. Fie că abia merg, având puţin peste 2 ani, la grupa mică de preşcolari, fie că sunt adolescenţi sau trecuţi de majorat, veniţi din 14 judeţe, dar şi din Republica Moldova, cu toţii fac parte din marea familie a Liceului Tehnologic Special Bivolărie. Elevii urmează una dintre cele două specializări ale liceului, operator - tehnică de calcul sau patiserie - cofetărie.