Un bărbat acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 350.000 de euro şi a care a fost condamnat iniţial la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere va ajunge la puşcărie. Asta au hotărât ieri judecătorii Curţii de Apel Suceava, care au admis apelul formulat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în ceea ce-l priveşte pe Ciprian Stănescu, asociat unic al unei firme din Grajduri - Iaşi, pe care ulterior a vândut-o lui Ioan Iosip, din Siret. Soluţia de ieri mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În acelaşi dosar a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi Ioan Iosip, el fiind găsit vinovat pentru două infracţiuni de evaziune fiscală. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au descoperit că în perioada august 2008 – mai 2009, firma Vanesa Comprod nu a depus nici o declaraţie, bilanţ, decont de TVA sau raport cu privire la activitatea economică a firmei. Ioan Iosip, administratorul societăţii din Siret, a precizat că în perioada respectivă nu s-a derulat nici o activitate economică. Din verificările încrucişate a rezultat însă cu totul altceva. Mai exact, cu ajutorul Gărzilor Financiare din Iaşi, Suceava, Piteşti, Galaţi, Hunedoara şi Constanţa s-au găsit facturi fiscale şi chitanţe emise şi semnate de Ioan Iosip. În acest mod s-a stabilit că Vanesa Comprod a livrat fier vechi, materiale de construcţii, îmbrăcăminte, utilaje, piese de schimb etc., dar şi că a efectuat prestări de servicii în domeniul construcţiilor civile, fără ca toate veniturile şi TVA-ul colectat să fie înregistrate în evidenţa contabilă.
Prin cele 286 de facturi fiscale emise către diverşi clienţi şi neînregistrate în contabilitate, în valoare de 17,358 de milioane de lei, s-a creat un prejudiciu către bugetul de stat de 4,912 milioane de lei, echivalentul a 1,162 de milioane de euro.
„Relaţii” cu firme fantomă
Procurorii au mai ajuns la concluzia că şi vechiul administrator al SC Vanesa Comprod SRL, Ciprian Stănescu, a lucrat în mod identic cu Ioan Iosip. Mai exact, câtă vreme firma a funcţionat la Grajduri – Iaşi, în contabilitate nu s-au înregistrat 89 de facturi, în valoare totală de 3,089 de milioane de lei (fără TVA), aferente vânzării de mărfuri. De asemenea, au fost înregistrate în evidenţa contabilă 19 facturi fiscale provenind de la firme fantomă. Prin aceste operaţiuni, Ciprian Stănescu s-a sustras de la plata a 1,259 de milioane de lei către bugetul de stat, echivalentul a 345.079 de euro.
Garda Financiară şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava s-au constituit părţi civile pentru suma de 12,499 de milioane de lei.