Peste 700 de metri pătraţi de tâmplărie PVC (termopan) fără armătură şi un lift exterior, cu geam panoramic, care nu poate funcţiona iarna, pentru că nu există un sistem de încălzire care să asigure temperatura indicată de producător pe perioada sezonului rece, aceasta este „cartea de vizită” lăsată de cei de la Test Prima în urma unor contracte de aproape 2,7 milioane de euro pe care le-au obţinut pentru lucrări la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Societatea de construcţii condusă de Viorel Juravle a pus mâna pe trei contracte de lucrări la universitate. Două dintre contracte au fost obţinute direct, prin licitaţie, fiind vorba de devierea unei reţele de canalizare (proiect de 250.000 de lei) şi reabilitarea Corpului „A” al Universităţii (proiect de 9.000.000 de lei).
A existat şi un al treilea contract, mansardare Corp „C”(proiect în valoare de 3.100.000 de lei), contract care însă, lasă de înţeles fostul rector Adrian Graur, a fost obţinut „pe nişte căi nedrepte” la Curtea de Apel Suceava.
„La selecţia ofertelor, firma condusă de Viorel Juravlea avea omisiuni în ofertă. Pentru acest amănunt, departamentul de investiţii a respins această ofertă, de altfel, ca şi pe cele ale altor concurenţi. Am fost obligaţi, pe nişte căi nedrepte, să executăm cu firma Test Prima SRL, pentru ca, după o întreagă tevatură, să descoperim că tâmplăria nu avea armătură. Personal, nu mi se pare drept ce s-a întâmplat la Curtea de Apel”, a fost citat recent Graur în cotidianul bucureştean Puterea.
Plecând de la această declaraţie a fostului rector am încercat să aflăm despre ce ar fi vorba şi aşa am descoperit povestea tâmplăriei PVC fără armătură şi a liftului care ar trebui blocat pe timpul iernii.
Tâmplărie fără armătură. Specialiştii Test Prima nu vedeau nimic în neregulă
Montarea tâmplăriei PVC la corpul A a fost finalizată la sfârşitul lui 2009. Au fost în total, din datele noastre, 708 metri pătraţi de tâmplărie, costul lucrării fiind de aproximativ 400.000 de lei.
Câteva luni mai târziu, în 2010, reprezentanţii universităţii au constatat că geamurile termopan au început să se curbeze. Motivul: tâmplăria a fost montată fără armătură, situaţie în care, în câţiva ani, dacă nu şi mai puţin, lucrarea ar fi trebuit făcută din nou.
Test Prima a subcontractat lucrarea respectivă unei alte societăţi, însă conducerea universităţii i-a luat la întrebări pe reprezentanţii firmei lui Viorel Juravle, titulara contractului.
Specialiştii Test Prima au verificat geamurile şi, surpriză, le-au spus celor de la universitate că nu este nimic în neregulă.
Universitatea, nevoită să ceară o expertiză
În situaţia în care Test Prima refuza sistematic să recunoască că ar fi vreo eroare în montarea tâmplăriei PVC, conducerea instituţiei de învăţământ superior a fost nevoită în 2011 să solicite o expertiză.
Concluziile experţilor: „Cauza deformării acestor elemente constitutive ale ferestrelor este nemontarea în interiorul profilului de PVC a armăturii metalice de rigidizare. Ca urmare a folosirii în exces a spumei poliuretanice de etanşare şi în condiţiile nerespectării caietului de sarcini dat de proiectant referitor la folosirea bridelor de prindere a tâmplăriei de zidărie, profilele din PVC ale tocului, din cauza efortului din expandarea spumei, s-au deformat (...). Se constată că lucrările de înlocuire a tâmplăriei existente cu tâmplărie PVC la corpul de clădire A al Universității „Ştefan cel Mare” Suceava, pentru care SC TEST PRIMA SRL Suceava a primit ordinul de începere a lucrărilor, nu corespund cerinţelor de calitate prevăzute de Legea nr.10/1995, privind calitatea în construcţii şi prevăzute în contractul de execuţie”.
Tâmplăria PVC, montată în 2009, deficienţele, rezolvate parţial în 2011
Neavând de ales, cei de la Test Prima au susţinut că la rândul lor au fost păcăliţi de firma căreia i-au subcontractat lucrările şi au venit cu o altă societate să înlocuiască tâmplăria PVC.
Abia la sfârşitul lui 2011, au schimbat doar 87% din tâmplărie, însă numai la geamurile de dimensiuni mari, iar la restul au spus că merge şi aşa, fără armătură, situaţie care i-a nemulţumit din nou pe mai marii universităţii sucevene.
Lucrările la reabilitarea Corpului A au început practic în noiembrie 2009, iar ritmul este unul foarte greoi. Aici, e drept, vina este împărţită, în condiţiile în care nici universitatea nu a primit fonduri suficiente de la Ministerul Educaţiei, pentru a menţine un flux continuu al lucrărilor.
Deşi bani pentru lucrări mai mici în cadrul acestui proiect au mai intrat în conturile universităţii, cei de la Test Prima nu s-au grăbit să revină în şantierul din campus, pe motiv că au alte lucrări mai mari la alte obiective.
Aşa se face că planul de lucrări a fost decalat îngrijorător de mult, data de finalizare a proiectului a fost depăşită (n.r. - lucrările ar fi trebuit recepţionate în primăvara lui 2011), iar lucrările nu sunt nici măcar la jumătate.
Liftul exterior care trebuie oprit când temperatura scade sub 5 grade Celsius
Mansardarea Corpului „C” al universităţii, proiect câştigat în instanţă „pe căi nedrepte”, cum declara pentru „Puterea” fostul rector Adrian Graur, a început în mai 2011 şi a fost finalizată în august 2012. Trecând peste faptul că durata lucrărilor ar fi trebuit să fie de doar şase luni, nemulţumirea celor de la Universitatea „Ştefan cel Mare” este legată de un lift exterior, panoramic, care însă nu a fost prevăzut şi cu un sistem de încălzire, pentru a funcţiona pe perioada iernii.
Potrivit producătorului, ascensorul trebuie să funcţioneze doar între +5 şi +40 de grade Celsius.
În condiţii de iarnă, însă, fără un sistem care să asigure încălzirea puţului în care funcţionează liftul, acesta trebuie scos din uz.
Dezamăgirea conducerii universităţii este cu atât mai mare cu cât costurile unui astfel de sistem de încălzire sunt insignifiante faţă de valoarea contractului de care a beneficiat societatea lui Viorel Juravle.
Contactat telefonic, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Valentin Popa, a confirmat toate aceste probleme prezentate, declarând însă că speră că, într-un final, se vor rezolva toate aceste neînţelegeri: „Îmi doresc o comunicare mai bună sau cel puţin să fie o comunicare cu cei de la Test Prima. Aparent, avem doar un schimb de documente. Astfel de lucrări complexe nu pot fi duse la capăt decât cu o bună comunicare. Nu am nimic cu această societate, însă nu au răspuns invitaţiilor mele de a sta la masa dialogului şi de a încerca să găsim soluţii. Nu cred că cer prea mult, dacă am pretenţia unor lucrări de calitate”.
(22 oct 2012, 11:15:43