Împlinirea a 220 de ani de la venirea primilor polonezi la Cacica a fost punctată sâmbătă în cadrul unui eveniment care a cuprins mai multe acţiuni. În semn de mulţumire pentru implicarea în viaţa comunităţii locale, Elena Boloca, primarul din Cacica, i-a acordat deputatului Ghervazen Longher, care reprezintă în Parlamentul României minoritatea poloneză, titlul de cetăţean de onoare al comunei. „Acest eveniment nu putea avea loc dacă domnul Ghervazen Longher nu ar fi fost trup şi suflet pentru această comună şi dacă nu ar fi promotorul multor acţiuni derulate la Cacica. Nu a făcut niciodată deosebire între naţionalităţile care convieţuiesc aici şi pentru toate aceste motive am decis să-i acordăm titlul de cetăţean de onoare al comunei”, a spus Elena Boloca.
Deputatul Ghervazen Longher, care este şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a precizat că se simte onorat, dar şi obligat în acelaşi timp, să continue şi să diversifice acţiunile care se adresează locuitorilor comunei Cacica, indiferent că aceştia sunt români, polonezi sau de altă naţionalitate.
Procesiune la statuia Papei Ioan Paul al II-lea şi în mina de la Cacica
Basilica Minor din Cacica a devenit neîncăpătoare sâmbătă, când s-a oficiat o slujbă solemnă cu ocazia împlinirii celor 220 de la venirea polonezilor în această localitate. La eveniment, pe lângă preoţii care au oficiat liturghia, au participat şi oaspeţi din Polonia, secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Piotr Wysocki, dar şi foarte mulţi localnici. Înaintea slujbei propriu-zise, a fost trecută în revistă o scurtă istorie a polonezilor din Cacica, din momentul sosirii acestora, în 1792, şi a rolului pe care aceştia l-au jucat în dezvoltarea zonei, în special în ceea ce priveşte mineritul.
„Cacica a fost numită mica Austrie, este o Europă în miniatură, unde convieţuiesc paşnic mai multe naţionalităţi şi confesiuni religioase. Este un loc pe care Europa îl poate lua ca exemplu”, a fost mesajul pe care autorităţile din Cacica au dorit să-l transmită cu acest prilej.
La finalul liturghiei s-a plecat în pelerinaj. Prima oprire a fost la statuia Papei Ioan Paul al II-lea, unde deputatul Ghervazen Longher şi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti au depus flori şi au aprins o lumânare.
De aici, s-a plecat în pelerinaj spre mina de sare, acolo unde au lucrat primii mineri polonezi veniţi din Bochnia şi Wieliczka. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România şi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti au îngenunchiat în faţa altarului din sare, pe care au depus ulterior flori şi candele aprinse în memoria minerilor care s-au jertfit în această mină. Toţi cei prezenţi s-au rugat pentru sufletele minerilor care au murit într-o procesiune extrem de solemnă.
Directorul Salinei Cacica, Corneliu Zup, a ţinut să menţioneze că „aurul alb a fost scos la suprafaţă şi cu eforturile şi sacrificiile comunităţii poloneze, care trebuie cinstită cum se cuvine pentru acest lucru”, iar la ieşirea din mină a oferit unor oaspeţi câte un mic cadou, din care nu a lipsit o bucăţică de sare.
Oaspeţi din Polonia pentru acest eveniment
Pe lângă polonezii, românii şi locuitorii de alte naţionalităţi care au participat la manifestările de sâmbătă, la Cacica au ajuns şi 44 de persoane din Polonia. Printre invitaţi s-au aflat şi două ansambluri artistice din Polonia, care au urcat pe scena de la Casa Naţionalităţilor, alături de alte formaţii din judeţul Suceava.
Prezent la Cacica, secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Piotr Wysocki, şi-a exprimat satisfacţia pentru că polonezii veniţi în Bucovina acum mai bine de două secole au reuşit să se integreze în comunitatea de aici, dar mai ales pentru că şi-au păstrat tradiţiile şi graiul strămoşesc.
„Sunt 220 de ani de când strămoşii noştri au venit pe aceste meleaguri şi credem că au făcut lucruri bune. Noi, polonezii din ziua de azi, avem obligaţia să trăim, în continuare, în bună înţelegere cu celelalte naţionalităţi şi să facem totul pentru ca această comună să se dezvolte”, a concluzionat deputatul Ghervazen Longher.